Beneficiile decorarii cu plante de interior

173 vizualizari
plante de interior
Distribuie pe

Plantele adauga frumusete si prospetime spatiilor interioare si exterioare. Asta e un fapt. Cu toate acestea, plantele ne ofera mai mult decat frumusetea exterioara. Dacă priviti un pic mai atenti, veti descoperi beneficiile designului interior cu plante, care este mult mai mult decat crearea unui aranjament estetic placut.

Decorarea cu plante de interior oferă un mediu plăcut și liniștit, unde puteți munci, relaxa şi trăi, dar există, de asemenea, diverse beneficii în privinţa sănătăţii care însoțesc regimul estetic plăcut. Mulți oameni îşi petrec majoritatea zilelor în interior pentru desfăşurarea muncii, acest lucru crescând șansele de se simți deprimați. Adăugarea plantelor de interior în birouri, precum şi în casele în care locuim, reduc sentimentul de a fi „închis” într-o încăpere.

 

Să aruncăm o privire asupra beneficiilor de top pe care le aduc plantele de interior:

Reduc stresul
Apropierea de verdeață ne ajută să ne destindem, fiind mai puţin stresaţi atunci când sunt plante în jurul nostru. Ori de câte ori vă gândiți la un mediu liniștit, probabil vă imaginați într-un cadru de tip Zen cu plante verzi luxuriante peste tot în jur și cascade care curg liniștitoare.
Statisticile arată că oamenii sunt mai productivi în birouri cu o peisagistică interioară iar pacienţii din spitale se simt mai bine în încăperi pline de plante şi flori. Există de asemenea dovezi că studenţii au o performanţă mai ridicată în medii „verzi”. Culoarea verde a plantelor relaxează mintea şi corpul. Chiar şi problemele minore de sănătate, precum durerea de cap sau oboseala sunt reduse în prezenţa plantelor verzi.

Calitate îmbunătăţită a aerului
Unul dintre beneficiile cunoscute ale decorării cu plante de interior este calitatea îmbunătăţită a aerului. Se ştie că plantele absorb dioxidul de carbon, eliberându-l apoi sub formă de oxigen, un beneficiu major pentru oameni. Unele plante absorb substanţe nocive şi toxice, ajutând la curăţarea aerului pe care îl respirăm. Simpla prezenţă a plantelor de interior creează un sentiment de aer curat.
Planta Sansevieria, sau Planta-şarpe, este cunoscută pentru că transformă dioxidul de carbon în oxigen noaptea (la majoritatea plantelor acest proces desfăşurându-se ziua), făcând-o o plantă ideală pentru dormitor. Plantele de interior pot reduce umiditatea, pot reduce nivelul de praf şi anumiți poluanți, pot menține temperatura aerului scăzută.

 

Creşterea bunăstării
Deţinerea şi îngrijirea plantelor ajută la îmbunătățirea sănătății emoționale. Acestea vă ajută să vă simțiți de folos și nu vă veţi mai simți singur. Adăugaţi acest lucru la beneficiile deja cunoscute asupra stresului și aveţi reţeta pentru o creștere a bunăstării per ansamblu. Adăugaţi câteva plante de interior în spaţiul în care locuiţi şi vă veţi ameliora tensiunea, reduce stresul, vă veţi simţi calm şi fericit.

Zgomot de fond redus
Cercetările arată că, plantele pot ajuta la reducerea zgomotului de fond provenite de la drumurile aglomerate iar, mai recent, a fost de asemenea dovedit că plantele de interior reduc nivelul de zgomot de fond în interiorul încăperilor. Plantele și frunzele acestora absorb și reflectă zgomotul, care, la rândul său, fac mediul mai confortabil pentru vizitatori sau rezidenți. Adăugarea de plante în mediul în care trăim este o modalitate ușoară de a ajuta la filtrarea și absorbţia zgomotului în exces, cu scopul de a oferi un mediu mai calm și liniștit pentru ceilalţi.

Plăcute estetic
Simplu spus, plantele sunt estetice iar majoritatea oamenilor adăuga plante mediului lor în scop estetic. Iar acest lucru merge dincolo de buchetul de flori proaspete, care durează numai câteva zile. Arbuşti mai mici și mai mari, plantele suculente, ferigile și diverse alte plante pot stimula estetic casa dv. Aceste plante decorative adaugă culoare, ambianță, personalitate și viață unui spațiu gol.

 

Top 3 motive pentru a adăuga plante verzi în casa dv.
1. Îmbunătăţesc decorul. Adăugarea de verdeață oricărei încăperi, revigorează instantaneu spațiul, adăugând culoare și textură. În cazul în care casa dv. este în tonuri neutre, așezați planta într-un ghiveci colorat, pentru un plus e culoare.
2. Purificarea aerului. Poluarea aerului din interior este un pericol imens pentru sănătatea noastră. Plantele cresc nivelul de oxigen și elimină toxinele din aer.
3. Plantele fac oamenii fericiţi! Plantele de interior creează un mediu mai calm, făcându-vă să vă simţiţi mai optimist, contribuind la starea dv. generală de bine.

Câteva plante care purifică aerul din locuinţele noastre
Creșterea plantelor în locuinţă nu vindeca propriu-zis afecțiuni respiratorii, așa cum este astmul, însă contribuie la ameliorarea simptomelor tulburărilor de respirație şi, mai important decât atât, la prevenirea instalării diverselor boli.

 

 

Filodendronul (Philodendron, din gr. Philos=prieten, dendro=arbore, pom)
Purifică aerul şi elimină formaldehida. Printre cele mai bune plante pentru eliminarea formaldehidei, mai ales când aceasta e în concentrație mărită.
Tip: Amplasaţi planta în apropierea zonelor de meșteșugărit, în case noi sau renovate, cu vopsea proaspătă, pardoseli noi, etc.

 

 

Planta șarpe (Sansevieria trifasciata, Planta cu piele de şarpe)
Purifică aerul și elimină oxidul de azot produs de aparatele cu ardere cu combustibil.
Tip: Se pun în bucătării sau camere cu sobe pe lemne.
Este faimoasă pentru că transformă CO2 în O2 noaptea, spre deosebire de majoritatea plantelor, fiind o plantă ideală pentru dormitor din această cauză. Într-un mediu în care nu ai deloc aer curat, dacă puneţi 6-8 plante Sansevieria per persoană, acestea vor produce suficient oxigen pentru a trăi.

 

 

Crinul păcii (Spathiphyllum)
Elimină mucegaiul din aer.
Tip: Se pun în băi sau zone cu umiditate crescută ale casei.
Crinii păcii absorb și elimină: benzenul, formaldehida, tricloroetilenul, xilenul, amoniacul, acetona, acetatul de etil, alcoolul metilic, toluenul, sporii de mucegai și multe alte substanțe nocive.

 

 

Aloe Vera (Aloe Barbadensis)
Crește nivelul de oxigen; un ghiveci de aloe este echivalent cu 9 filtre biologice de aer. Wow... Absoarbe și elimină: formaldehida, benzenul, monoxidul de carbon. Gelul din interiorul plantei calmează inflamaţiile pielii cauzate de arsurile solare.

Bine de stiut! Locul care face planta fericită
Lumină puternică | Încăperi cu orientare sudică, cu multe ferestre
Lumină medie | Încăperi cu orientare spre est sau vest
Lumină slabă | Încăperi orientate spre nord

STUDIU! Flower Power sau Puterea florilor! Amplasarea unei plante pe birou vă poate face mai fericit și mai productiv
Amplasarea plantelor în birouri pot face personalul mai fericit și mai productiv, susţin cercetătorii. Aceştia susţin că un pic de verdeață în birou poate stimula productivitatea cu 15%. Este primul studiu de acest gen, conform DailyMail, care examinează efectele birourilor „verzi” versus birouri cu mobilier „sărac” sau minimaliste.

 

 

Plantele din birou au crescut în mod semnificativ satisfacția la locul de muncă, nivelurile auto-raportate de concentrare, și calitatea percepută a aerului.
Cercetătorii au studiat efectele plantelor verzi în birouri în privinţa calităţii aerului, concentrării, și satisfacției la locul de muncă, monitorizând nivelurile de productivitate la două luni ulterioare studiului, în birouri comerciale mari din Marea Britanie şi Olanda.

Şeful lucrărilor de cercetare, Marlon Nieuwenhuis, psiholog, a declarat: "Cercetările noastre sugerează ca investițiile în amenajarea biroului cu plante se recuperează printr-o creștere a calității vieții și a productivității cu 15% celor care îşi desfăşoară activitatea în biroul respectiv".
Această afirmaţie contestă în mod direct filosofia de afaceri larg acceptată că un birou „curat” este mai productiv.

 

 

Teoriile cu privire la motivul pentru care plantele sunt benefice sugerează ca un birou în care este prezenţă verdeaţa crește implicarea în muncă a angajaților, făcându-i mai implicaţi fizic, cognitiv și emoțional în activitatea lor.
"Manipularea psihologică a spaţiilor de muncă reale adaugă noi profunzimi în înțelegerea noastră a ceea ce este bine și ce este în neregulă cu designul şi menagementul unui spațiu de lucru existent ", a declarat co-autorul studiului Dr. Craig Knight, de la Universitatea din Exeter.

Sursa1 Sursa2

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video