Amenajari

Vizionara arhitecta Zaha Hadid, laureata a premiului Pritzker 2004, a decedat subit la 65 ani

  • Published in Amenajari
  • Hits: 3235
Renumita arhitecta Zaha Hadid, supranumita "regina curbei", a murit la 65 ani.

Arhitecta britanică de origine irakiană Zaha Hadid, laureată a premiului Pritzker 2004, considerat drept Nobel-ul pentru arhitectură, a decedat joi, 31 martie 2016 în urma unei crize cardiace într-un spital din Miami (SUA), a anunțat biroul său din Londra.

Prima femeie care a primit în 2004 premiul Pritzker, Zaha Hadid a fost și prima femeie care a câștigat prestigioasa medalie de aur regală pentru arhitectură în 2015, după Jean Nouvel, Frank Gehry sau Oscar Niemeyer.

Creatoare a bazinului pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, ea urma să supervizeze construirea stadionului olimpic pentru JO de la Tokyo din 2020, însă proiectul său, considerat prea costisitor, a fost abandonat.

Născută în Iraq, aceasta a fost prima femeie care a primit în 2016 Medalia de aur a Institutului Regal al Arhitecţilor Britanici (Royal Institute of British Architects-Riba), în semn de recunoaştere pentru munca sa.

Aceasta a realizat designul mai multor clădiri celebre din lume, din ţări precum Hong Kong, Germania şi Azerbaidjan.

Când şi-a ridicat prestigioasa Medalie de Aur pe care a primit-o în februarie, Zaha Hadid a declarat că este mândră că este prima femeie care să câştige în nume propriu această distincţie: "Acum vedem arhitecte tot timpul. Asta nu înseamnă că le este uşor. Uneori provocările sunt imense. Au avut loc schimbări uriaşe în ultimul timp şi vom continua acest progres", mărturisise aceasta.

Printre creaţiile renumite ale acesteia se numără Galeria Serpentine Sackler din Londra, Muzeul Riverside din cadrul Muzeului Transportului din Glasgow şi Opera din Guangzhou, China, precum şi clădirea Fifa din Qatar pentru Cupa Mondială din 2022. Aceasta a câştigat de două ori Premiul Stirling al Royal Institute of British Architects, cel mai prestigios premiu de arhitectură din lume. În 2012, ea a câştigat acest premiu pentru Muzeul Maxxi din Roma, câştigând din nou această distincţie în 2011 pentru Academia Evelyn Grace din Brixton.

Fiica liderului Partidului Democratic Progresist Iranian, Zaha Hadid s-a născut în Baghdad în 1950. Aceasta a fost trimisă la o şcoală cu internat din Anglia pe când era copil şi a studiat matematica la Universitatea Americană din Beirut înainte de a merge să studieze la Asociaţia Arhitectonică din Londra, în 1972.
Prima sa clădire a fost Staţia de Pompieri Vitra, aflată la graniţa gernamo-elveţian, iar printre proiectele de design interior se numără Mind Zone din Domul Millennium din Londra şi Serpentine Sackler Gallery din acelaşi oraş. Ea a fost supranumită "regina curbei" întrucât prefera utilizarea contururilor sinuoase în multe dintre cladirile sale.

Serpentine Sackler Gallery, Londra. photo: Luke Hayes.


Dame Zaha Hadid declara în septembrie 2015 pentru The Financial Times că nu simţea că face parte din sistem, cu toate acestea, ea a declarat: „Probabil că fac parte din sistem acum. Am fost dintotdeauna independentă şi pentru că sunt flamboaiantă, am fost mereu percepută drept o persoană dificilă. Ca femeie arhitect eşti tot timpul un nepoftit. E OK, îmi place să fiu pe muchie.”

Muzeul  Messner Mountain Museum (MMM) Corones a fost inaugurat sub semnătura Zaha Hadid Architects.

Proiectat de către Zaha Hadid Architects și aflat la o altitudine de 2.275 de metri, muzeul expune imagini, obiecte și echipament legate de povestea alpinistului.


Preşedintele Riba, Jane Duncan a declarat despre regretata arhitectă: "Este o veste groaznică. Dame Zaha Hadid a fost o femeie care inspira şi acel gen de arhitect care îţi doreşti să devii. Vizionară şi extrem de experimentată, moştenirea sa este formidabilă. Ea lasă în urma sa un corpus de lucru de la clădiri, la mobilă, design de încălţăminte şi autoturisme, care au încântat şi uluit oamenii din întreaga lume. Lumea arhitecturii a pierdut astăzi o stea."

Zaha Hadid a primit titlul de Dame din parte Reginei Elisabeta a II-a în 2012.

Sursa

Designul Dominion Office frapează prin atriumul său dramatic, plin de lumină, futuristic.

Designul său controversat al Stadionului Olimpic din Tokyo a fost anulat ulterior de către Guvernul din Tokyo.


Zaha Hadid a imaginat aceşti zgârie-nori pentru coasta Australiei.



Share This

 

Comentarii

  • Nu s-au găsit comentarii

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
Siteul blog.instalnews.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles