De ce este atat de important sa fie gestionate substantele periculoase la locul de munca?

23 vizualizari
managementul substanțelor periculoase
Distribuie pe

În Europa, un număr inacceptabil de lucrători sunt expuși substanțelor periculoase la locul de muncă.

Substanțele periculoase provoacă o proporție considerabilă de boli profesionale, care au un impact negativ asupra calității vieții și asupra capacității de muncă a lucrătorilor și, care, în unele cazuri, pot fi fatale. Acest fapt, împreună cu accidentele de muncă cauzate de substanțele periculoase, generează costuri semnificative pentru întreprinderi.

 

 

Cu toate acestea, se poate constata o lipsă generală de conștientizare privind natura și abundența substanțelor periculoase la locul de muncă și privind riscurile pe care acestea le prezintă, în ultimii ani progresele fiind scăzute sau inexistente în ceea ce privește reducerea expunerii lucrătorilor. Conform Sondajul european privind condițiile de muncă, proporția lucrătorilor care raportează că sunt expuși la substanțe chimice timp de cel puțin un sfert din timpul lor de lucru nu s-a schimbat din 2000, menținându-se la aproximativ 17 %.
 
 
Expunerea la substanțe periculoase la locul de muncă trebuie eliminată sau cel puțin gestionată eficace astfel încât să se asigure securitatea și sănătatea lucrătorilor și succesul economic al întreprinderilor și al societății.
 
 
Argumente economice pentru managementul substanțelor periculoase
 
 
Există argumente economice clare pentru a investi în domeniul securității și sănătății în muncă — întreprinderile se angajează să creeze o cultură a prevenirii printr-o conducere fermă și să ofere resursele corespunzătoare pentru a beneficia de recompensele pe termen lung.
 

Managementul necorespunzător al substanțelor periculoase la locul de muncă presupune atât riscuri inutile pentru lucrători, cât și costuri directe semnificative pentru întreprinderi și pentru sistemele de sănătate. De exemplu, expunerea la substanțe cancerigene la locul de muncă are ca rezultat costuri estimative de aproximativ 2,4 miliarde EUR în Europa în fiecare an. Cererile de despăgubiri provenite de la lucrătorii a căror sănătate a fost afectată nefavorabil în urma expunerii la substanțele periculoase de la locul de muncă pot, de asemenea, să depășească sute de mii de euro per revendicare.

 

 
Investind în securitatea și sănătatea în muncă, astfel de costuri sunt evitate, iar întreprinderile beneficiază, de asemenea, de:
 

• niveluri mai ridicate de productivitate și motivație în rândul lucrătorilor
• diminuarea absențelor și a costurilor asociate unei proaste stări de sănătate a lucrătorilor
• reducerea fluctuației personalului.
Acestea, la rândul lor, permit creșterea competitivității și a succesului întreprinderilor — un obiectiv comun tuturor întreprinderilor.

 

 
Cum pot fi gestionate substanțele periculoase?
 
Trebuie creată o cultură a prevenirii, astfel încât să se prevină cu succes bolile, leziunile și decesele cauzate de substanțele periculoase la locul de muncă în Europa.
Toți cei implicați trebuie să fie conștienți de riscuri și să se angajeze în gestionarea sau prevenirea acestora.
 
 
• Creșterea gradului de sensibilizare: Creșterea gradului de sensibilizare este esențială. Toți cei aflați la un loc de muncă trebuie să fie conștienți de existența substanțelor periculoase, de riscurile pe care acestea le prezintă și de modul de diminuare sau de eliminare a riscurilor.

• Evaluarea riscurilor: Acesta este primul pas către prevenire. Trebuie implicați atât angajatorii, cât și managerii și lucrătorii . Riscurile generate de substanțele periculoase sunt adesea complexe și la identificarea acestora trebuie ținut cont de numeroși factori. Evaluările riscurilor trebuie, de asemenea, să fie actualizate — având în vedere că mediile de lucru se schimbă, la fel ca și potențialul de expunere la substanțe periculoase.
• Legislație: Aceasta stabilește responsabilitățile legale ale angajatorilor de a proteja lucrătorii de substanțele periculoase. Angajatorii trebuie să aibă o înțelegere temeinică a unei astfel de legislații, care include o ierarhie a măsurilor de prevenire.
• Instrumente practice și orientări: Acestea sprijină întreprinderile să gestioneze substanțele periculoase la nivel practic. Numeroase astfel de instrumente și exemple de bune practici sunt disponibile pe site-ul Campaniei „Locuri de muncă sigure și sănătoase”.

 

 

Citiți rezumatul raportului

Găsiți raportul complet în OSHwiki 

Consultați prezentarea în PowerPoint 

Vizitați site-ul campaniei „Locuri de muncă sănătoase prin managementul substanțelor periculoase”

 

 

{loadposition mainbody_top}

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video