Generatia verde: orasele inteligente aduc cu sine noi locuri de munca ecologice

58 vizualizari
joburi regenerabile
Distribuie pe

Stimularea ecologică nu numai că ne ajută să ne protejăm planeta, ci stimulează și creșterea și dezvoltarea unei noi generații de locuri de muncă.

Oraşele inteligente din întreaga Europă inaugurează tot felul de tehnologii de ultimă oră pentru a reduce poluarea și pentru a stimula eficiența energetică, devenind modele veritabile pentru alții, conform http://www.remourban.eu.

Editia din acest an a EU Green Week (29 mai - 2 iunie 2017) a avut drept motto: "locuri de muncă ecologice pentru un viitor mai verde". Aici s-a subliniat modul în care politicile de mediu contribuie la crearea de noi oportunități de muncă și la cererea de noi tipuri de competențe. Proiectele urbane inteligente joacă un rol important în toate acestea - revoluționând modul în care trăim, muncim și resursele pe care le folosim.

"Am identificat, în special din partea municipalităților necesitatea de a crea noi locuri de muncă calificate pentru crearea unor echipe intersectoriale specifice pentru a lucra la definirea planurilor de acțiune pentru orașe, la susținerea proiectării soluțiilor și la înțelegerea nevoilor", afirma Miguel Garcia, reprezentantul proiectului REMOURBAN, pionier a noilor abordări ale regenerării urbane în oraşe precum Valladolid-Spania, Nottingham-Anglia și Tepebasi / Eskisehir din Turcia.

"Lucrăm la un model de regenerare urbană pentru a dezvolta medii mai durabile. Acesta se concentrează asupra tehnologiilor care utilizează energia verde pentru modernizarea clădirilor și a tehnologiilor de mobilitate durabilă, inclusiv a punctelor de încărcare pentru vehiculele electrice", explică acesta. "Și avem nevoie de noi tipuri de locuri de muncă, de locuri de muncă mai specializate. De exemplu, în menținerea infrastructurii electrice a unui oraș, pentru a asigura toate serviciile pe care le vom furniza din platforma urbană, și așa mai departe. Vom avea în viitor mai multe locuri de muncă cu o componentă puternică din domeniile tehnologiilor informaţiei şi comunicării", a adăugat acesta.

Se așteaptă ca proiectul în sine să creeze în jur de 200 de locuri de muncă pe durata vieţii sale, de 5 ani. Dar Garcia spune că lucrarea, alături de cea a altor proiecte de orașe inteligente, va aduce rezultate mult mai mari pe termen lung în Europa. "În 10 ani, creșterea investițiilor va fi în jur de 25% în ideile pe care le dezvoltăm, astfel încât proiectul nostru va crea și mai multe noi locuri de muncă", afirma acesta.

Alt exemplu este proiectul Sharing Cities care va crea 300 de noi locuri de muncă în trei orașe demonstrative, cu scopul de a arata ca tehnologia digitală poate aduce o mare diferență "verde" vieții noastre.

Potrivit datelor provenite din partea UE, economia ecologică sau companiile "ecologice" au angajat peste 4,2 milioane de persoane. Ajutând la gestionarea poluării și a resurselor naturale, au generat o cifră de afaceri de peste 700 de miliarde de euro.

Afacerile "verzi" au înflorit. Dar, în timp ce țări precum Danemarca au angajat aproximativ 300.000 de persoane în acest sector, alte țări europene au raportat cifre mult mai mici.

Proiectele urbane inteligente din Europa, concepute pentru a fi modele pentru ceilalți, pot contribui la echilibrarea imaginii locurilor de muncă - inspirând mai multe țări să gândească verde atunci când vine vorba de regenerarea urbană.

"Când am început acum trei ani, am văzut că generarea de locuri de muncă era importantă. Economia nu creștea atât de repede ca acum", explică Gustaf Landahl, reprezentantul proiectului GrowSmarter, care are ca scop dezvoltarea unei piețe pentru 12 "soluții inteligente pentru oraşe"care acoperă energia, infrastructura și transportul. "Credem că vom crea 1.500 de locuri de muncă prin proiectul nostru. Dar sperăm că vor fi și mai multe atunci când aceste soluții inteligente și companiile din spatele lor vor începe să crească".

GrowSmarter, Sharing Cities and REMOURBAN se numără printre cele nouă proiecte ale orașelor inteligente care au semnat recent un acord de cooperare pentru a-și împărtăși ideile. "Credem că putem avea un impact mai puternic în orașele din Europa prin colaborarea noastră. Împreună suntem mai puternici. Sunt sigur că vom avea un impact mai mare în ceea ce privește noile investiții, noile locuri de muncă și implementarea noilor tehnologii ", spune Garcia.

Însă politicile de mediu sunt adesea acuzate de faptul că ucid locurile de muncă, deoarece trecerea la o economie ecologică ar putea duce la un deficit de ocupare a forței de muncă greu de umplut. De exemplu, "un sector cheie, cum ar fi gestionarea deșeurilor, generează locuri de muncă adesea lăsate în sarcina celor defavorizați din categoria forței de muncă. Aceste "locuri de muncă murdare" pot dispărea cu totul. Cu toate acestea, nu este clar ce locuri de muncă ar oferi economia verde celor care au abilități puține sau deloc", avertizează Ödül Bozkurt, conferențiar la Departamentul de Afaceri și Management al Universității din Sussex, Anglia.

În acest context, o experiență interesantă provine din SUA, unde organizația non-profit Greed Alternatives promovează accesibilitatea locurilor de muncă în domeniul regenerabilelor în comunitățile cu venituri mici, instruind oamenii să lucreze în industria solară.

Exemple similare apar, de asemenea, în Europa, inclusiv proiectul de oraș inteligent CiTyFiED. Prin acesta s-au creat noi activități și abilități pentru șomerii care locuiesc în Laguna de Duero, Spania, prin modernizarea pe scară largă a clădirilor și intervențiile în domeniul eficienței energetice.

Angajaţi cu un nivel mai scăzut sau mai mare de calificare, se pare că economia verde în plină dezvoltare injectează o nouă viață pe piața locurilor de muncă - și, pentru multe țări, este un impuls pozitiv după toate turbulențele din ultimii ani.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video