TOP Cele mai riscante locuri de munca din lume
Daca cititi acest lucru, probabil, aveti un loc de munca relativ sigur. Cu toate acestea, nu toata lumea alege un loc de munca in conditii de siguranta pentru cariera lor.
Cei mai mulți dintre noi au privilegiul de a fi în măsură să declare că au locuri de muncă sigure, cel mai mare pericol fiind doar acela de a fi concediat. În orice caz însă, există persoane care riscă mai mult decât atât, aşa cum arată 10 dintre cele mai riscante meserii din lume, potrivit World Industrial Reporter.
10. Şoferii de camioane
Locurile de muncă ce implică conducerea camioanelor sunt periculoase. Este un fapt. Studiile au arătat că riscul unui asemenea job creşte proporţional cu timpul petrecut la volan. Astfel că nu este nici o surpriză că șoferii de camioane se află pe lista celor mai periculoase locuri de muncă. Şoferii de camioane lucrează continuu foarte multe ore şi au multe schimbări de program. Adăugaţi la aceasta faptul că se deplasează în vehicule masive de până la 40 tone, şi nu e de mirare de ce se află în acest clasament.
9. Cascadorii (bărbaţi şi femei)
În fiecare zi, munca unui cascador este diferită faţă de ziua precedentă. Într-o zi trebuie să sară de pe o clădire, în alta se află într-o cursă infernală de maşini de viteză sau trebuie să sară dintr-un elicopter. Pericolul real aici sunt diferitele posibile accidente care pot avea loc, fie căderea de la înălţime, accidente de maşină, accidente cu vaporul sau de avion, arsuri, tăieturi, leziuni provocate de animale și aproape orice altceva la care vă puteți gândi.
8. Lucrătorii la salubritate
Deşi nu au locuri de muncă la fel de dramatice precum munca într-un departament al poliţiei sau pompierilor, lucrătorii la salubritate trebuie să manipuleze maşinării grele care nu lasă prea mult loc erorii. Numai că, deşeurile de care ne ajută să scăpăm, conţin adesea materiale toxice şi periculoase. Palele compactoare ale camioanelor provocă de multe ori spargerea sacilor de gunoi, făcând lucrătorii să fie expuși riscului de a fi răniți de obiecte metalice sau de a fi expuşi la substanțe otrăvitoare care împroaşcă. Decese înregistrate de 100.000 lucrători: 33.
7. Pompierii
Probabil vă aşteptaţi ca această profesie să apară în listă, şi pe bună dreptate. Pompierii îşi riscă viaţa zilnic, luptându-se cu flăcările, fumul gros şi cu dărâmăturile din interiorul clădirilor care stau să cadă, pentru a înlătura focul şi pentru a salva vieţi omeneşti. Pompierii trebuie să fie într-o condiţie fizică excelentă pentru a-şi îndeplini sarcinile, în timp ce transportă unelte grele, în ceea ce este, în esență, un cuptor gigantic.
6. Minerii
Mineritul este, fără îndoială, una dintre cele mai periculoase locuri de muncă din lume. De-a lungul timpului au avut loc multe accidente serioase, înregistrând numeroase pierderi de vieţi omeneşti. Minerii se află în mod constant în pericol, pereţii minei putând oricând să se prăbuşească, zdrobindu-i şi făcându-i captivi, existând riscul sufocării. Nu numai acest lucru, dar ei trebuie să se asigure că nivelul de gaze este unul acceptabil, întrucât gazul metan se poate acumula rapid, cauzând o explozie.
5. Lucrătorii de la exploatarea forestieră
Statistic, a doua cea mai periculoasă meserie în America. Exploatarea forestieră implică tăierea copacilor din păduri, expunând muncitorii unei serii de pericole cauzate de buşteni care cad, drujbe şi utilaje grele. Cu toate acestea, lucrătorii trebuie să fie atenţi şi la pericolele din pădure, precum şerpi, insecte şi plante otrăvitoare. Desfăşurându-şi activitatea în zone îndepărtate şi în caz de accidentare serioasă, poate dura uneori mult până la a ajunge să beneficieze de îngrijire medicală adecvată.
4. Piloţi avioane mici (bush pilots)
În timp ce unii consideră că piloţii de avioane au o slujbă periculoasă, nu este deloc aşa, iar statistic, a călători cu avionul este mai sigur decât a merge cu maşina. Piloţii de avioane mici însă nu se bucură de aceleaşi condiţii. Ei utilizează avioanele mici pentru a transporta persoane sau resurse peste terenuri accidentate sau periculoase şi adesea în condiţii meteo ostile. Sarcinile includ transportul unor persoane la schi într-o zonă muntoasă îndepărtată, sau transportul de alimente, însă în orice caz, pentru a avea succes, aceşti piloţi trebuie să fie foarte pricepuţi, de la capacitatea de a repara aparatul de zbor la deţinerea abilităților de supraviețuire în cazul unei aterizări forţate în mijlocul pustietăţii.
3. Pescarii la mare adâncime
Statistic cea mai periculoasă slujbă din SUA. Din 100.000 pescari în Alaska, în 2007 s-au înregistrat 128 decese, de 26 de ori mai mare decât media națională. Pescarii la mare adâncine trebuie să manipuleze plase şi cuşti cu greutate de sute de kilograme. Mai important însă, ei trebuie să facă asta în condiţii sălbatice, de la ploaie torenţială la valuri uriaşe spărgându-se în navă, pe punţile îngheţate unde o alunecare poate însemna o rănire gravă. Un lucru e sigur, acest loc de muncă nu este pentru cei slabi de inimă!
2. Curăţătorii de mine antipersonal
Nu credem că sunt necesare prea multe explicaţii aici. Deşi în multe părţi ale lumii acest job este unul ce ţine de sfera militară, multe regiuni mai puțin dezvoltate din zone de război sunt împânzite de mine terestre rămase neexplodate. Din moment ce guvernelor nu le pasă foarte tare, aceasta a devenit un loc de muncă pe piața privată, și după cum vă puteți imagina, nu e chiar un loc de muncă de vis.
1. Cosmonauţii
O profesie pe care puţini o consideră periculoasă, deşi are una dintre cele mai mari rate a mortalităţii. Din 448 astronauţi care au fost în spaţiu, 34 nu s-au mai întors pe Pământ, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie de 7,5%. Spaţiul chiar este ultima frontieră, şi avem o cale lungă de străbătut până să putem spune cu adevărat că l-am cucerit.
Suntem siguri că mai există multe alte meserii cu risc crescut – membri în echipe de căutare şi salvare, gărzi de corp, dresori de animale, spălători de geamuri la înălţime, lucrătorii în construcţii, scafandrii în operaţiuni de salvări marine, ghizi montani… mai adăugaţi dv.
Ce credeţi acum despre job-ul dv.?