8 lucruri pe care proprietarii de case ar trebui să le știe despre filtrele HEPA

697 vizualizari
filtrele HEPA
Distribuie pe

Puține lucruri sunt la fel de importante ca aerul pe care îl respirăm. Unul dintre cele mai căutate produse pentru a obține un aer mai curat - în special de către cei care suferă de alergii - este filtrul de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA), care se găsește în mai multe produse de curățare a aerului. Dacă te gândești să cumperi un aparat cu filtrare HEPA încorporată, citește în continuare acest articol ca să înțelegi ce pot face (și ce nu pot face) aceste filtre pentru calitatea aerului din casa ta, precum și la ce trebuie să fii atent atunci când cumperi.

1. Cu zeci de ani înainte să ajungă în casele noastre, filtrele HEPA au fost folosite pentru prima dată în instalațiile nucleare și în spitale
Filtrele HEPA au fost concepute în anii `40 pentru a proteja lucrătorii din instalațiile nucleare de inhalarea particulelor radioactive din aer. În anii 1960, filtrele HEPA erau deja folosite în spitale pentru a ajuta la oprirea răspândirii germenilor și a particulelor în suspensie în aer. La scurt timp după aceea, au început să apară și în primele aparate de uz casnic, inclusiv în aspiratoare, purificatoare de aer și sisteme de filtrare a aerului. Filtrele HEPA sunt definite ca fiind acele fitre care sunt capabile să elimine peste 99 % din toți poluanții din aer de 0,3 microni sau mai mari. 

2. Persoanele care suferă de alergii își pot îmbunătății condiția cu ajutorul filtrelor HEPA.
Pentru persoanele care suferă de astm și alergii, aerul plin de praf, polen și păr poate duce la simptome respiratorii, cum ar fi strănuturi, ochi înlăcrimați, dureri de gât și probleme de respirație. Din fericire, particulele din aer care declanșează simptomele de alergie au dimensiuni relativ mari și sunt ușor de prins într-un filtru HEPA. Utilizarea filtrelor de aer HEPA în purificatoarele de aer portabile și în sistemele HVAC poate contribui la reducerea simptomelor de alergie și astm.

3. Filtrele HEPA nu vor elimina toate particulele din aerul din interiorul locuinței tale
Deoarece alergenii intră în casă prin ușile și ferestrele deschise - o singură fereastră care nu sigilează ermetic, poate lăsa să intre milioane de particule în suspensie. Așadar, utilizarea filtrelor HEPA nu poate garanta eliminarea tuturor alergenilor. În plus, filtrele HEPA nu pot elimina riscul tuturor poluanților inhalabili, inclusiv:
    • Unii viruși: De la 0,1 până la 0,4 microni, unii viruși sunt suficient de mici pentru a trece de filtrele HEPA. Cu toate acestea, alți viruși pot fi captați.
    • Bacterii: acestea au dimensiuni cuprinse între 0,2 și 1 micron, astfel încât majoritatea particulelor de bacterii vor rămâne prinse într-un filtru HEPA. Totuși, pe măsură ce bacteriile mor, acestea se descompun și eliberează endotoxine (substanțe toxice mai mici de 0,4 microni), care sunt suficient de mici pentru a trece de un filtru HEPA.
    • Compuși organici volatili (COV): Articolele de uz casnic obișnuite, cum ar fi spray-ul de păr, detergentul pentru tapițerie, amoniacul și multe altele, conțin COV - substanțe toxice care pot irita ochii și căile respiratorii și pot duce chiar la apariția cancerului. Gazele provenite de la COV sunt mai mici de 0,3 microni, așa că un filtru HEPA nu le va opri.
    • Mucegai: Sporii de mucegai din aer variază între 3 și 100 de microni, așa că un filtru HEPA îi va reține. Cu toate acestea, prezența umezelii, care este comună în filtrele purificatoarelor de aer, poate permite sporilor să crească, răspândind mucegaiul în tot filtrul. În cele din urmă, un filtru mucegăit poate elibera sporii pe partea cealaltă, pe măsură ce aerul trece prin el. Pentru a reduce riscul, înlocuiește-l la intervalul recomandat de producător. Dacă problema devine recurentă, ia în considerare un purificator de aer cu un pre-filtru antimicrobian pentru a capta și distruge sporii de mucegai înainte ca aceștia să ajungă la filtrul HEPA.

4. Fii atent la terminologia de pe etichetele filtrelor
Filtrele HEPA trebuie să fie capabile să elimine 99,7 % din particulele în suspensie de 0,3 microni și mai mari, dar nu există reglementări pentru uz caznic. Producătorii de filtre HEPA de înaltă calitate își testează și certifică în mod voluntar filtrele pentru a îndeplini anumite standarde - Absolute HEPA, True HEPA etc.

5. Vei găsi filtre HEPA în unele purificatoare de aer, aparate HVAC și aspiratoare.
Cele trei aparate de uz casnic care utilizează cel mai des filtre HEPA sunt sistemele de filtrare a aerului (inclusiv în purificatoarele de aer portabile), în sistemele HVAC și în aspiratoare. Pentru locuințele cu membri ai familiei care suferă de astm sau alergii, utilizarea unuia sau mai multor aparate de acest tip poate fi utilă pentru ameliorarea simptomelor de alergie.

6. Filtrele HEPA necesită o înlocuire frecventă.
Deoarece filtrele HEPA dense rețin majoritatea particulelor din aer, acestea tind să se înfunde mai repede decât filtrele tradiționale. Rata de înlocuire recomandată variază de la aparat la aparat și depinde de asemenea și de cât de mult aer este filtrat (precum și de cât de murdar este aerul). Te poți aștepta să schimbi filtrul HEPA de cel puțin două ori mai des decât ai schimba un filtru non-HEPA. Sigur, asta poate fi costisitor, de aceea e bine să verifici cu atenție aceste detalii înainte de achiziția aparatului dotat cu filtru HEPA.

7. Filtrele HEPA pot fi spălate și refolosite (în anumite circumstanțe)
Capacitatea de a curăța un filtru HEPA îți poate aduce niște economii substanțiale. Deși filtrele sunt diferite și unele dificil de curățat fără a le deteriora, unele pot fi totuși curățate. Procesul de curățare va elimina murdăria acumulată, praful și polenul, reducând la minimum deteriorarea pliurilor dispuse în acordeon. Cel mai bun mod de a spăla un filtru HEPA este prin scufundare, fiind indicat să nu-l puneți direct sub jetul de apă. Iată pașii pe care îți recomandăm să-i urmezi:
    • Umple o chiuvetă cu apă caldă și amestecă în ea câteva linguri de detergent de rufe.
    • Încet și cu grijă, scufundă filtrul HEPA în apă, permițând soluției de curățare să îl satureze în întregime. Ridică-l și scufundă-l din nou de câteva ori. 
    • Scurge apa, reumple chiuveta cu apă curată și reia procesul de câte ori e nevoie pentru a elimina mizeria acumulată.
    • Scoate filtrul și așeză-l pe un prosop absorbant, care să absoarbă excesul de umiditate.
    • Când s-a uscat (poate dura 2-6 ore, în funcție de grosimea filtrului și de umiditate) pune-l înapoi în aspirator sau în purificatorul de aer.

8. Purificatoarele de aer HEPA pot capta unele particule COVID-19
Odată cu noul coronavirus, COVID-19, cercetătorii și oamenii de știință din domeniul medical au lucrat la modalități de a reduce răspândirea virusului în aer. Particulele COVID-19 au o dimensiune de aproximativ 0,1 microni. În mod normal, ele sunt prea mici pentru ca un filtru HEPA să le rețină, deoarece filtrul reține particule cu dimensiuni de numai 0,3 microni. Din fericire, particulele COVID-19 nu sunt purtate singure prin aer, ci adesea sunt atașate de picăturile respiratorii minuscule care sunt expirate atunci când tușim, vorbim sau strănutăm. Un filtru HEPA reține aceste picături mai mari și, astfel, poate reține și particulele COVID-19.

Iată așadar niște informații suplimentare care să te ajute să înțelegei mai bine filtrele HEPA, iar astfel să poți achiziționa aparatele de uz casnic cel mai potrivit ție.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video