16 Mai este Ziua Internațională a Luminii

23 vizualizari
16 Mai este Ziua Internațională a Luminii
Distribuie pe

Ziua Internaţională a Luminii este marcată anual, la 16 mai, pentru a aniversa prima operaţiune de succes a laserului, în 1960, de către fizicianul şi inginerul Theodore Maiman. Laserul este un exemplu extraordinar al modului în care o descoperire ştiinţifică poate aduce beneficii revoluţionare în domenii diverse precum comunicaţii, medicină şi altele.

În 2023, Ziua Internaţională a Luminii, se desfăşoară sub motto-ul "Possible through light" şi celebrează carierele în domeniile optică şi fotonică, de la descoperirea de noi planete până la eliminarea coliziunilor între maşini. În acest sens, organizatorii oferă exemplul tehnologiei Lidar, (acronimul de la "light detection and ranging " - detecţia şi măsurarea luminii -), o tehnologie care utilizează lumina pentru a oferi o imagine tridimensională a unui mediu. NASA a creat iniţial această tehnologie, pentru a urmări poziţia şi mişcarea sateliţilor pe orbită, însă, în prezent, apar noi utilizări pentru aplicaţiile de pe sol. Scopul principal al Lidar în siguranţa maşinii este acela de a permite vehiculului să privească în mod constant în toate direcţiile, pentru a evita coliziunile cu pietonii, bicicliştii, animalele sau alte entităţi aflate în mişcare. În ceea ce priveşte descoperirea noilor planete, se arată că metoda de tranzit este cea mai de succes tehnică folosită, pentru a descoperi planete care orbitează în jurul altor stele. Această metodă implică observarea luminozităţii unei stele şi căutarea scăderilor periodice ale luminozităţii care apar atunci când o planetă tranzitează prin faţa acelei stele.

Ziua Internațională a Luminii este o inițiativă globală pentru aprecierea continuă a luminii și a rolului pe care îl joacă în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă, precum și în domenii atât de diverse precum medicina, comunicațiile și energie.
Tema largă a luminii permite cu această ocazie multor sectoare diferite ale societății din întreaga lume să participe la activități care demonstrează modul în care știința, tehnologia, arta și cultura pot ajuta la atingerea obiectivelor UNESCO - educație, egalitate și pace.

Ziua Internațională a Luminii este administrată din International Basic Science Programme (IBSP) al UNESCO de un comitet director care include reprezentanți ai UNESCO și un consorțiu de parteneri din întreaga lume.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video