Cum îți alegi electrocasnicele pentru a reduce consumul

992 vizualizari
 reduce consumul
Distribuie pe

Ce sunt clasele energetice pentru electrocasnice și care sunt cele mai eficiente? Cum să ne orientăm când alegem produsele ideale pentru gospodărie și ce diferență de consum există? Este important de știut că poți să faci mici economii cu alegerile potrivite nevoilor tale.

Durata medie de folosire a unui aparat din categoria electrocasnicelor este estimată între 10 și 15 ani pentru fiecare gospodărie din România. Tindem să păstrăm mai mult aparatura, așa că acest lucru este încă un motiv să ne orientăm spre produse cu un consum energetic scăzut. Descoperim în continuare care sunt cele mai bune opțiuni în funcție de eticheta pentru clasa energetică.

Eticheta energetică și scopul său

Eticheta energetica are ca scop să ne permită să aflăm informații despre eficiența energetică a produsului, și de a ne permite să o comparăm cu produse similare din aceeași clasă. Eficiența electrocasnicelor se măsoară așadar nu numai în materie de performanță, ci și din punct de vedere al consumului energetic. 

Conform directivelor europene în privința etichetelor energetice din martie 2021, un produs cu eficiență energetică ridicată face parte în prezent la clasa energetică A, și descrescător valoric până la clasa energetică G, cu cel mai mare consum de energie. Diferenta de consum poate ajunge chiar și până la 60%. Eficiența este indicată și prin culori, pornind de la verde, care indică un consum minim, și până la roșu, care indică un consum ridicat „mai puțin eficient”.

În România, în jur de 70% din costul facturii la energie electrică este generat de electrocasnicele din fiecare gospodărie. Electrocasnicele cu cele mai mare consum sunt: aerul condiționat(aproximativ 25%, în cazul în care este folosit iarna, pentru încălzire), frigiderul(aproximativ 14%), mașina de spălat(aproximativ 12%) și boilerul(între 15 și 18%). 

Modificările de afișaj ale claselor energetice pentru 2021, oferă noi perspective. Electrocasnicele au afișat și un cod QR care oferă informații privind consumul energetic anual, și detalii uzuale referitoare la capacitate, zgomot sau consum de apă(în cazul mașinilor de spălat).

Frigiderul

În prezent, pe eticheta frigiderelor sau congelatoarelor apare un cod QR care oferă informații suplimentare despre folosirea produsului, fișa tehnică și eticheta energetică. Clasele energetice pentru frigidere si congelatoare for varia de la A la G, consumul ajungând la o diferență de până la 60%. Clasele de zgomot pot varia și ele de la A la D.

Și aparatele frigorifice eficiente energetic pot înregistra economii semnificative faţă de cele vechi. Consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi, între 5 și 15 ani pot fi cu 30 – 80% mai mari.

Aparatul de aer condiționat

Verifică și pentru aerul condiționat codul QR care arată nivelul de zgomot. Nu uita că aparatele de aer condiționat din clasa energetică A pot avea un consum mai mic cu până la 40% decât cele care fac parte din clasa energetică C sau D. 

Mașina de spălat

Pentru mașinile de spălat, consumul de apă și de energie este calculat pe ciclu de spălare și pe 100 de procese de spălat, iar nivelele de zgomot variază între A și D. Și aici poți consulta codul QR al produsului pentru o informare deplină. 

Cum să folosești electrocasnicele la pontențial maxim și consum redus

Indiferent de clasa energetică din care face parte, trebuie să folosim electrocasnicele eficient, astfel încât să nu le afectăm performanțele. Câteva reguli de bază ne ajută să nu le creștem necesarul de energie. 

De exemplu, pentru consumul optim de energie al unui frigider, este important să îl ținem la o distanță de 10-15 cm de perete, astfel încât să aibă un spațiu aerist, care să nu îl determine să folosească mai multă energie. Printre recomandări, se numără, de asemenea, ferirea de ampalsarea în bătaia razelor soarelui, setarea unei temperaturi corecte în interior- între 3 și 5 grade pentru frigider și între 15 și 17 grade pentru congelator, și evitarea punerii în interior a alimentelor sau a recipientelor fierbinți. Tot printre recomandări se numără și deschiderea ușii cu o frecvență redusă și plasarea sa la distanță de surse de căldură din bucătărie, precum aragazul.

Ca să optimizăm consumul mașinii de spălat și inclusiv mai puțină apă, este important să adaptăm programul la cantitatea și la tipul hainelor pe care le punem în cuva de spălare. De asemenea, dacă filtrele de apă nu sunt curățate corespunzător, iar scurgerile nu sunt eficiente, presiunea asupra consumului mașinii crește. 

Pentru eficiența maximă a boilerului electric, trebuie să te asiguri că nu există depuneri de rugină la baza țevilor, care i–ar putea determina creșterea consumului de energie. O curățare anuală a tijelor influențează folosirea unui aparat al cărui consum poate reprezenta până la 18% din consumul de energie al gospodăriei.

Dacă vorbim de aparatul de aer condiționat, este de evitat folosirea lui în cazul temperaturilor extreme, imediat după pornire, fiind recomandat să creștem temperatura progresiv. Trebuie să avem în vedere și curățarea sau schimbarea periodică a filtrelor de aer, în funcție de recomandările de utilizare.   

Deși inițial putem opta pentru un preț mai bun de achiziție pentru un produs dintr-o clasă energetică inferioară, ulterior alegerea se poate reflecta în costul mai ridicat al facturii. Odată cu creșterea pe care o simțim în prețul electrcității este important să alegi informat, și să îți poți cumpăra aparatele electrocasnice cele mai eficiente. 
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video