Securizarea contoarelor inteligente

53 vizualizari
contoare inteligente
Distribuie pe

Contoarele inteligente au devenit mai importante în ultimii ani. Într-un mediu în care schimbările climatice și durabilitatea nu au fost niciodată mai importante, contoarele inteligente permit atât persoanelor fizice, cât și organizațiilor să aibă o mai bună imagine a consumului de energie. 
Datele și informațiile pe care le generează le permit utilizatorilor să ia decizii mai bune cu privire la propriul consum de energie. 
UE își propune să garanteze energie accesibilă, la prețuri accesibile, pentru toți europenii și să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2050. În acest scop, Comisia Europeană preconizează că vor fi instalate 266 de milioane de contoare inteligente până în 2030.
Beneficiile contoarelor inteligente sunt evidente, acestea pot reprezenta, de asemenea, o amenințare gravă la adresa securității cibernetice dacă nu au fost integrate caracteristici de securitate solide.
Mai jos vom analiza ce pot face atât companiile de utilități, cât și furnizorii de contoare inteligente pentru a proteja industria de riscurile de securitate cibernetică.

Riscuri de securitate cibernetică

Contoarele inteligente pot reprezenta, de asemenea, oportunități pentru hackeri.
Hackerii ar putea avea acces la datele de consum privat precum și la alte dispozitive conectate la aceeași rețea. Dincolo de încălcarea confidențialității datelor, hackerii pot să manipuleze datele determinându-i pe consumatori să ia decizii împotriva intereselor lor. Astfel consumatorii își vor pierde încrederea în tehnologie, ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la rezistență în implementarea contoarelor inteligente.

Există, de asemenea, riscul, la scară mai largă, ca rețelele să fie compromise. Dacă un hacker ar reuși să suprascrie contoarele individuale, astfel încât să pară că acestea cresc simultan cererea, ar putea distruge o întreagă rețea și ar putea crea întreruperi de energie electrică pe scară largă. Pe măsură ce orașele devin din ce în ce mai conectate, o rețea compromisă ar putea avea un impact asupra multor alte aplicații, cum ar fi luminile inteligente, sistemele de trafic etc.

Provocările legate de securizarea rețelei inteligente

Este în mod clar o nevoie ca rețeaua inteligentă și contoarele inteligente să fie securizate, dar există mai multe provocări și obstacole în joc:

Evoluția peisajului amenințărilor 

Amenințările cibernetice evoluează, se adaptează și devin tot mai sofisticate. Pentru a putea ține pasul cu aceste amenințări și a le atenua, este nevoie de o expertiză dedicată în domeniul securității cibernetice.

Reglementarea este vitală pentru a impune un set de standarde în cadrul unei industrii. În prezent, în Europa există mai multe inițiative în materie de securitate cibernetică. Necesitatea de armonizare este importantă - organizațiile, cum ar fi ESMIG (Eurosystem Single Market Infrastructure Gateway sau Portalul Unic al Eurosistemului de Acces la Infrastructurile Pieței), ajută la crearea unui context în care toate părțile implicate pot discuta și pot influența, în mod colectiv, ca lucrurile să evolueze benefic.

Provocările legate de modernizare 

Dacă securitatea nu a fost integrată de la început, poate fi dificil să se rezolve orice deficiențe de securitate în retrospectivă. Va fi greu să rezolvi problemele dacă elementele de securitate nu au fost integrate în centrul sistemului.

Mai mulți vectori de atac 

Există o mulțime de potențiali vectori de atac care trebuie securizați: contorul conectat, sursa datelor care ajung la managerii de rețea, transferul de date în sine și cine are acces la date.

Cum se protejează infrastructura de contorizare inteligentă:

Deși există obstacole în ceea ce privește securizarea infrastructurii contoarelor inteligente, există câteva principii fundamentale care trebuie respectate:

    • O evaluare automată a riscurilor și pericolelor la începutul unui proiect pentru a se putea respecta reglementările și contextul specific
    • Construirea unei surse de date de încredere prin implementarea unor ID-uri de încredere puternice în nucleul contoarelor conectate
    • Datele trimise de contoarele inteligente trebuie să fie criptate pentru a asigura confidențialitatea
    • Schimbul de date trebuie să se facă între entități de încredere. Acest lucru este posibil prin autentificarea reciprocă digitală
    • Implementarea unui proces solid de gestionare a ciclului de viață. În același timp activele și acreditările trebuie să fie actualizate întotdeauna în siguranță, de la distanță, prin folosirea semnăturilor digitale

Numai sistemele care au fost construite de la zero cu o securitate puternică vor fi suficient de solide pentru a rezista amenințărilor cibernetice în creștere.
Este vital ca utilitățile și operatorii de sisteme de distribuție să ceară acest lucru furnizorilor lor. Aceștia au o responsabilitate imensă față de viitorul dezvoltării contoarelor inteligente, pentru a proteja infrastructura, precum și propriile venituri.

La rândul lor, furnizorii de contoare inteligente care lucrează cu un furnizor de securitate cibernetică contribuie încă de la început la proiectarea securității lor.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video