A fost lansată BioVillMap – hartă interactivă a comunităților durabile care își aprovizionează energia termică din biomasă locală

10 vizualizari
BioVillMAP
Distribuie pe

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Green Energy Innovative Biomass Cluster, a organizat evenimentul de lansare a platformei BioVillMAP. Platforma își propune să fie un instrument de analiză a comunităților care au reușit sau sunt în curs de a-și asigura sustenabil și local propria resursă de energie termică, din biomasă.

„Parteneriatele noastre pentru susținerea unor comunități durabile continuă. În urmă cu aproximativ o lună am lansat harta apelor minerale pentru a promova localitățile care dețin astfel de resurse și exploatarea durabilă a acestora. Astăzi prezentăm alături de partenerii noștri o platformă care sperăm să scoată la lumina zona de bio-masă întrucât aceasta poate reprezenta o soluție, măcar de tranziție, pentru energie la prețuri rezonabile până în momentul în care tehnologia ne va permite să ne asigurăm necesarul energetic fără să apelăm la combustie. Zona de bio-economie are mult mai multe de oferit și suntem determinați să începem un proces pentru o strategie națională în acest domeniu, pornind pe exemplul unor state precum Germania și Spania.”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare durabilă.

Obiectivul platformei BioVillMAP este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în localitățile în care există deja pași făcuți spre sate bioenergetice către satele cu potențial din România.  Conform datelor disponibile pe platforma în prezent există 195 de locații în 65 de localități care folosesc biomasa.

Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie termică, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiune a fermierilor locali, producătorilor de lemn sau IMM-uri.

Accentul a fost pus pe:

  • promovarea exemplelor de bune practici și stabilirea de modalități pentru multiplicarea acestor exemple:  evaluarea tehnologică și economică a satelor din grupul țintă;
  • prezentarea instrumentelor de navigare în cadrul platformei și accesarea informației;
  • identificarea de noi comunități sustenabile ce au interes în abordarea conceptului 1 sat 1 MegaWatt;
  • continuarea proiectului și îmbunătățirea constantă a platformei prin aport continuu susținut din partea grupului  țintă.

De asemenea, s-a urmărit facilitarea comunicării între stakeholderi pentru elaborarea de proiecte comune, lansarea de idei noi în rândul participanților și crearea unui mediu colaborativ între administrații publice locale, Agențiile de Dezvoltare Regională, Grupuri de Acțiune Locală, mediul universitar, Agenții de Mediu județene, Direcții Agricole Județene, antreprenori în domeniul bioenergiei și comunități sustenabile.

Platforma poate fi accesată aici: https://www.biovillmap.ro/ro/

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.710 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 12.606 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 200 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video