GE va livra turbine eoliene parcului eolian Cerna din Romania

262 vizualizari
GE
Distribuie pe

Compania italiana Energia Verde Ventuno a ales pentru constructia parcului sau eolian Cerna, din regiunea Tulcea, sapte turbine eoliene GE 2.5-103. Parcul eolian va genera energie curata pentru consumul mediu a aprox. 7.000 gospodarii din Romania, la punerea sa in functiune, undeva la sfarsitul lui 2013. GE a anuntat livrarea a sapte turbine de 17.5 MW, incluzand echipament de service si mentenanta, in valoare de aprox. 30 milioane dolari SUA. 

Directorul companiei Energia Verde Ventuno, Mario Costariol a afirmat: “Romania detine un mare potential pentru exploatarea energiei eoliene. Acest sector va putea oferi noi locuri de munca si va propulsa economia, in special in zonele rurale mai sarace ale tarii”.

Proiectul Cerna este cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Operational Sectorial pentru Cresterea Competitivitatii Economice, subliniind importanta strategica a producerii de energie verde in regiune. Cealalta parte a finantarii constructiei parcului eolian vine din partea fondului de investitii Quercus Assets Selection. 

Pe langa furnizarea, ridicarea si punerea in functiune a turbinelor eoliene, GE a semnat un contract pe 10 ani de full-service pentru partea de service si intretinere a parcului eolian Cerna. Contractul de servicii include o garantie a disponibilitatii sale pentru client, un sistem GE unic de monitorizare a sistemului si software-ul avansat PulsePOINT de detectare a anomaliilor.

“Proiectul Cerna este cel mai recent exemplu al angajamentului nostru de a sprijini dezvoltarea energiei eoliene in Romania si in Europa de Est. Utilizarea turbinelor GE cu tehnologie avansata permite o eficienta si fiabilitate ridicata si creste semnificativ capacitatea de productie si productivitatea clientilor nostri din regiune”, afirma Stephan Ritter, General Manager GE pentru energie regenerabila in Europa. 

Un produs evolutiv, turbinele 2.5 ofera o inalta eficienta si durabilitate pentru o gama larga de conditii de vant. Aceste turbine au un rotor mai mare, sunt mai inalte, rezultand intr-o putere mai mare. Turbinele de la Cerna au diametrul rotorului de 103m pentru a maximiza productia anuala de energie.

In 2012, GE a anuntat faptul ca turbinele sale din seria 2.x MW au depasit 2 gigawati de capacitate instalata la nivel mondial, destula energie curata pentru a deservi aprox. 1.4 milioane locuinte din Europa. Astazi, aceste turbine sunt instalate in 19 tari din toata lumea, incluzand 14 tari europene, insumand peste 7 milioane de ore de functionare comerciala.

Proiectul Cerna se bazeaza pe prezenta tehnologiei GE, aflata in crestere in Romania. GE a furnizat turbine eoliene pentru parcul de la Fantanele-Cogealac, cel mai mare proiect eolian onshore, care este in plina operatiune si produce destula energie regenerabila pentru a alimenta mai mult de 1 milion de locuinte din Romania in fiecare an. Proiectul utilizeaza 240 turbine GE 2.5-MW, inclusiv pe cea de-a 1000-a turbina 2.5-MW instalata de GE la nivel mondial. Tehnologia GE sta la baza si altor ferme eoliene din Romania, precum Mireasa 2, Silistea 2 si Galbiori.

www.ge.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video