Iată care este principala diferență între morile de vânt și turbinele eoliene
Când vă gândiți la energia eoliană, vă puteți imagina o moară de vânt sau o turbină eoliană. Acestea arată ca niște ventilatoare masive, cu axele lor mari, de obicei albe și lamele asortate. Și din moment ce ambele au aceeași sarcină - de a transforma energia eoliană în energie utilizabilă - nu ar fi surprinzător dacă ați crede că sunt interschimbabile. Cu toate acestea, există diferențe cheie când vine vorba de morile de vânt față de turbinele eoliene.
Au același obiectiv la sfârșitul zilei, dar își fac treaba în moduri complet diferite. Iată cum puteți face diferența în modul în care funcționează cele două.
Care este diferența dintre o moară de vânt și o turbină eoliană?
Atât morile de vânt, cât și turbinele eoliene creează energie cinetică folosind vântul, care este convertită și utilizată pentru a alimenta diferite structuri. Dar aici se termină asemănările.
Pentru ca o turbină eoliană să funcționeze, această energie cinetică este convertită în energie electrică, datorită unui generator aflat în interiorul arborelui, potrivit National Grid. Palele sale, care sunt similare cu aripile unui avion, potrivit Departamentului de Energie al SUA, fac ca presiunea din jurul lor să fie inegală.
Pe de altă parte, o moară de vânt creează energie mecanică. Britannica explică faptul că, din punct de vedere istoric, acestea au fost folosite pentru a măcina resurse, cum ar fi grânele și apa, motiv pentru care și-au primit numele. Și sunt de obicei mai mici decât turbinele.
"O turbină eoliană din SUA are o înălțime de aproximativ 280 de picioare (85 de metri), în timp ce moara de vânt mai veche nu depășea de obicei 80 de picioare (24 de metri)", a declarat James Herzing, inginer și gazda podcastului Unprofessional Engineering, într-un interviu pentru How Stuff Works.
Morile de vânt au fost inventate cu mult înainte de turbinele eoliene. De fapt, acestea sunt unele dintre primele mașini folosite pentru a înlocui oamenii. Ele au fost folosite în întreaga Europă din secolul al XII-lea până în secolul al XIX-lea, deși, în cele din urmă, au început să fie eliminate treptat, pe măsură ce energia cu aburi a crescut în popularitate. Turbinele eoliene, pe de altă parte, au apărut cu adevărat abia din anii 1880.
Ce este mai bine: o turbină eoliană sau o moară de vânt?
Chiar dacă morile de vânt și turbinele eoliene sunt foarte asemănătoare, există o dezbatere cu privire la care dintre ele este mai bună. How Stuff Works subliniază că morile de vânt sunt mai eficiente decât turbinele eoliene. Acestea au o "eficiență maximă de 59%", deoarece nu sunt capabile să capteze toată energia vântului. Dar, în cele din urmă, ambele opțiuni sunt mai bune decât combustibilii fosili, care eliberează gaze cu efect de seră în atmosferă atunci când sunt utilizați. Nici morile de vânt, nici turbinele eoliene nu emit nimic atunci când energia este captată sau utilizată.
Herzig a declarat că "vede turbinele eoliene ca pe o parte integrantă a reducerii și, în cele din urmă, a eliminării dependenței noastre de combustibilii cu carbon. Un proiect eolian tipic își amortizează amprenta de carbon în șase luni, furnizând zeci de ani de energie cu emisii zero. De fapt, unele țări, cum ar fi Scoția, au investit deja suficient de mult în energia eoliană pentru a produce suficientă energie pentru a alimenta două Scoția!".
Așadar, să sperăm că vom vedea mai multe proiecte de energie eoliană în curs de dezvoltare, pe măsură ce continuăm să ne ferim de combustibilii fosili.