Insula energetică din Marea Neagră este "optimă" pentru dezvoltarea eoliană offshore în România și Bulgaria.
Un studiu al unui grup de reflecție sugerează că insula ar trebui să fie legată de o capacitate eoliană offshore de 3 GW în fiecare țară din Europa de Est.
Construcția unei insule artificiale de energie în Marea Neagră ar reprezenta "opțiunea optimă până în 2030" pentru dezvoltarea eoliană offshore în România și Bulgaria, a declarat într-un studiu Energy Policy Group (EPG), un "think tank" cu sediul la București.
Insula energetică ar grupa câte 3 GW de capacitate eoliană offshore din ambele țări est-europene, a propus studiul "Eolianul offshore - catalizatorul decarbonizării României".
Opțiunea unei insule energetice ar fi ideală atât din punct de vedere al securității energetice, cât și în ceea ce privește costurile asociate, care au fost estimate la 8,4 miliarde de euro (9,1 miliarde de dolari).
Conceptul de insule energetice artificiale care să grupeze mai multe parcuri eoliene offshore - și, eventual, să le combine cu alte caracteristici energetice, cum ar fi producția de hidrogen ecologic la fața locului - a fost urmărit până în prezent doar în nordul Europei, unde Danemarca și Belgia se află într-o cursă pentru a construi prima insulă energetică din Marea Nordului încă din acest deceniu.
EPG își lansase studiul în urmă cu un an, reunind reprezentanți ai Parlamentului României, cu autoritatea sa de reglementare în domeniul energiei (ANRE), operatorul sistemului de transport (Transelectrica), mediul de afaceri, societatea civilă și mass-media.
Pentru a atinge neutralitatea climatică în România până la jumătatea secolului, țara ar trebui să dezvolte o capacitate eoliană de 15GW în Marea Neagră, care ar reprezenta peste 40% din producția sa de energie, a declarat EPG.
Pentru a instala un prim 3GW până în 2030, țara ar trebui să promoveze adoptarea unei legi offshore care să stabilească cadrul legislativ al energiei eoliene pe mare, să elaboreze un plan de dezvoltare a spațiului maritim care să identifice cele mai bune zone pentru energia eoliană offshore și să încheie un acord de parteneriat cu Bulgaria în vederea cooperării regionale pentru a realiza economii de scară.