Investitiile „Bio” inseamna: Mii de joburi, -30% la factura de energie termica plus multe alte efecte pozitive pentru Romania si cetatenii sai. Depinde de noi

58 vizualizari
ARBIO
Distribuie pe


In data de 15 Mai in centrul Bucurestiului, Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz (ARBIO) a sustinut o conferinta de presa catre presa din Romania, pentru a se prezenta si pentru a-si prezenta activitatile. Scopul principal al Asociatiei este sa prezinte societatii romanesti seria de avantaje pe care investitiile ”Bio” le pot oferi cetatenilor si economiei, avand in vedere ca acestea pot sa imbunatateasca considerabil vietile oamenilor acolo unde sunt implementate.

”Vorbim despre o industrie care poate sa combine multiple efecte pozitive pentru economia Romaniei: Crearea a mii de locuri de munca, durabile pentru o perioada de 25 ani, un cost mai scazut al agentului termic pentru cetateni cu 30 – 50%, un mediu mai curat, companii mai competitive, independenta energetica la nivel local, sute de milioane de Euro din Investitii Straine Directe si multe altele pe intreg teritoriul Romaniei. Toate acestea sunt cateva dintre efectele investitiilor ”Bio” in timp ce mai mult de jumatate din bugetul investitiei ramane in mainile romanilor”, a explicat Ilias Papageorgiadis, Presedintele ARBIO.

Investitiile ”Bio” includ multe tehnologii diferite, dintre care cea mai evoluata in Romania pana in prezent este Biomasa. Avand mai mult de 1 milion de hectare de teren agricol neproductiv, milioane de hectare de paduri care necesita sa fie curatate anual plus o industrie puternica de procesare a lemnului, Romania are potentialul necesar pentru expansiunea acestui sector. ”Lasand la o parte problemele si provocarile cu care ne confruntam, avem deja mai mult de 40 MW de proiecte operationale si multe alte proiecte de biomasa dezvoltate. Vom lucra impreuna cu Guvernul Romaniei pentru a introduce categoria ”neproductiv” pentru terenurile agricole, pentru a promova toate investitiile sanatoase si pentru a explica avantajele lor cetatenilor, atragand astfel investitorii”.

Un alt sector important al investitiilor ”Bio” este cel de Biogaz, incluzand toate subcategoriile acestuia (Digestie Anaeroba, Energie din Deseuri etc). Acesta reprezinta unealta principala pentru fabricile alimentare si fermele de animale de la nivel European si mondial pentru a transforma o problema (deseurile) intr-o sursa de profit, pentru a angaja oameni si pentru a deveni mai competitivi. In acelasi timp, municipalitatile pot sa exploateze acest sector prin transformarea deseurilor organice in energie (Energie din Deseuri) si restul sa-l recicleze. ”Biogazul transforma o problema intr-o solutie. Fabricile si fermele devin mai competitive, isi cresc profitabilitatea, angajeaza mai multi oameni si rezolva principala lor problema: deseurile. Municipalitatile pot de asemenea sa-si rezolve problema deseurilor, fara sa fie necesar sa foloseasca banii de la Bugetul de Stat. Investitiile de tipul ”Energie din Deseuri” reprezinta pentru ei sute de noi locuri de munca, scaderea cu 30 – 50% a costului agentului termic pentru cetatenii sai, rezolvarea problemei in ceea ce priveste deseurile, independenta energetica si stabilitate plus multe alte avantaje”.

ARBIO reprezinta multe alte categorii ale investitiilor ”Bio”, cum ar fi Biodiesel, Bioetanol, Biometan, dar si Geotermal si Reciclare. ”Am considerat ca avand in vedere ca statul roman include toate investitiile intr-o singura categorie, sa urmam acelasi model de asemenea si sa devenim vocea pentru acest sector, sa unim oameni decat sa-i despartim in grupuri mici” a declarat Domnul Papageorgiadis.

Acest sector al Energiei Regenerabile nu a fost o prioritate pentru investitori pana in prezent, din cauza mai multor motive. Pentru a ajuta investitiile ”Bio” sa creasca, avem o lista de prioritati pentru care lucram:

1. Sa lucram impreuna cu autoritatile pentru clarificarea tuturor aspectelor cu privire la cadrul legal al investitiilor. 
2. Sa asiguram pentru sector un venit care ii va permite sa creasca. Un pret fix/MWh produs (Tarif Fix) pentru proiectele „Bio” sub 2 MW, o schema clara pentru proiecte peste 2 MW. 
3. Sa lucram impreuna cu bancile sa transformam investitiile „Bio” in proiecte bancabile (avem deja semne foarte bune legate de acest aspect). 
4. Sa informam cetatenii, autoritatile locale si companiile despre efectele pozitive ale investitiilor „Bio” 
5. Sa structuram si sa oferim stabilitate, transparenta si sa pregatim noi investitii, in timp ce reprezentam investitiile actuale si drepturile lor reale. 

„Asteptam ca ANRE sa publice propunerea sa pentru Tariful Fix pentru investitiile Bio sub 2 MW si de asemenea sa clarifice situatia pentru proiectele peste aceasta capacitate, prin intermediul schemei de subventii existente. In cazul in care nicio surpriza nu va avea loc, ne asteptam ca investitiile "Bio" sa atraga atentia a sute de investitori si Romania sa creasca foarte mult in aceasta directie. Obiectivul nostru este de a ajunge la 300 de instalatii mai mici de 0,5 MW si la 50 de peste 0,5 MW pana la sfarsitul anului 2016. Acest lucru ar insemna mai mult de 10.000 de locuri de munca in intreaga tara, cate 200-300 pe fiecare judet, sute de milioane de euro investitii straine directe, plus mult mai multe efecte pozitive pe plan local. Depinde doar de noi, ca societate, pentru a atinge sau depasi acest obiectiv”.

Asociatia Romana de Biomasa si Biogaz a fost fondata in 2012 si uneste intreaga industrie Bio din Romania din domeniul energiilor regenerabile, incluzand: Biomasa, Biogaz, Energie din deseuri, Digestie anaeroba, Biodiesel, Bioetanol, Reciclare, cat si domeniile asociate industriei Bio. ARBIO este legitimizata la nivel european in cadrul Asociatiei Europene pentru Biomasa (AEBIOM) si a Asociatiei Europene de Biogaz (EBA). Membrii Asociatiei isi desfasoara activitatea in diverse sectoare: proprietari de proiecte “Bio” operationale, dezvoltatori de proiecte “Bio”, investitori, banci, constructori, companii EPC, producatori de echipamente, firme din sectorul agricol, avocati, contabili, experti in accesare Fonduri Europene, consultanti, asociatii, Primarii, companii, Universitati si alti membri din comunitatea academica. 

ARBIO a depus deja 2 proiecte pentru programul European „Intelligent Energy Europe” si este pregatita sa lucreze cu autoritatile si companiile pentru a deveni mai activa si sa se extinda in toata Romania. 

www.arbio.ro

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video