UE instituie tarife antidumping provizorii asupra panourilor solare provenite din China

69 vizualizari
UE instituie tarife antidumping provizorii asupra panourilor solare
Distribuie pe

Comisia Europeana a facut publica urmatoarea declaratie: „Comisia Europeana a decis astazi sa instituie taxe antidumping provizorii de 47,6% asupra importurilor de panouri solare, celule si plachete din China. Aceasta decizie vine in urma desfasurarii unei anchete aprofundate si riguroase si a unor contacte extinse cu operatorii de pe piata. Tinand cont de marimea pietei de panouri solare in UE si de volumul foarte mare al importurilor, este important ca instituirea acestei taxe sa nu cauzeze perturbari pe piata. Prin urmare, va fi urmata o abordare in etape, taxa fiind stabilita la inceput la 11,8% pana la 6 august 2013. Din luna august, taxa va fi fixata la 47,6%, nivelul necesar pentru a pune capat prejudiciului cauzat industriei europene de dumpingul in chestiune. Comisia isi reitereaza disponibilitatea de a continua discutiile cu exportatorii chinezi, precum si cu Camera de Comert din China in vederea gasirii unei solutii care sa fie in conformitate cu Articolul 8 din Regulamentul de baza antidumping si care sa permita suspendarea taxelor provizorii si atingerea unei solutii negociate. Comisia Europeana isi reafirma disponibilitatea de a participa la o reuniune a Comitetului mixt UE-China in urmatoarele saptamani la o data fixata de comun acord pentru a discuta intr-o maniera constructiva toate aspectele relatiilor noastre comerciale, in respectul angajamentelor noastre comune asumate in cadrul OMC si in spiritul parteneriatului nostru strategic”.


 

Context

Decizia a intervenit in urma unei anchete care a durat noua luni, lansata in septembrie 2012 (MEMO/12/647) si in cursul careia Comisia a constatat ca anumite societati din China vand panouri solare in Europa la preturi net inferioare valorii de piata normale pentru aceste produse, cauzand astfel un prejudiciu semnificativ producatorilor de panouri solare din UE. Valoarea justa a unui panou solar chinezesc vandut in Europa ar trebui sa fie cu 88% mai ridicata decat pretul la care acesta se vinde efectiv. Exporturile chinezesti la preturi de dumping au exercitat o presiune nejustificata asupra pietei UE, ceea ce a avut un efect negativ semnificativ asupra situatiei financiare si asupra performantelor operationale ale producatorilor europeni. Taxele vor fi instituite in doua etape, incepand cu un nivel de 11,8% in cursul primelor doua luni si continuand cu 47,6% pentru urmatoarele patru luni in scopul atenuarii prejudiciului cauzat industriei europene de aceasta practica comerciala neloiala si anume, dumpingul. In total, aceasta taxa provizorie va fi aplicata pe o perioada maxima de 6 luni. Taxele provizorii sunt net inferioare nivelului de 88% de dumping constatat la vanzarile de panouri solare, intrucat UE aplica asa-numita „regula a celei mai mici taxe”, instituind doar taxa necesara care sa permita restabilirea conditiilor de concurenta echitabile. Pe langa restabilirea unei concurente loiale, taxa provizorie va permite sectorului inovator al energiei din surse regenerabile sa-si continue dezvoltarea in Uniune. Comisia isi va continua ancheta si va audia punctele de vedere ale tuturor partilor interesate. Comisia este pregatita sa intensifice dialogul cu China in scopul de a gasi solutii alternative satisfacatoare prin intermediul unor negocieri. La 5 decembrie cel tarziu, UE va trebui sa se pronunte asupra instituirii de taxe antidumping definitive pentru o perioada de cinci ani.

Piata panourilor solare

Intreprinderi extrem de inovatoare din UE sunt expuse actualmente unor riscuri imediate de faliment din cauza concurentei neloiale a exportatorilor chinezi, care au preluat mai mult de 80% din piata UE si a caror capacitate de productie se ridica in prezent la 150% din consumul mondial. In 2012, capacitatea excedentara a Chinei a dublat aproape cererea totala din UE. Evaluarea realizata de Comisie indica faptul ca instituirea de masuri provizorii nu numai ca va mentine cele 25 000 de locuri de munca existente in sectorul european al productiei de energie solara, dar va si contribui la crearea unor noi locuri de munca in acest sector. Pe termen scurt, nu este exclusa pierderea unor locuri de munca in anumite societati care se ocupa cu instalarea panourilor solare. Cu toate acestea, pe masura ce situatia producatorilor UE se va imbunatati, iar importurile din alte tari vor creste, aceste locuri de munca ar putea fi recreate. In orice caz, eventualele pierderi de locuri de munca ar fi net mai reduse decat cele 25 000 de locuri de munca din filiera europeana a productiei de energie solara care ar putea disparea iremediabil in absenta luarii unor masuri.

Decizia de astazi ar trebui sa contribuie, de asemenea, la crearea unor conditii de concurenta echitabile pentru industria europeana bazata pe energie regenerabila, conditie esentiala pentru atingerea obiectivelor UE in acest domeniu. Practicile comerciale neloiale privind panourile solare nu sunt favorabile mediului si sunt incompatibile cu o industrie sanatoasa a energiei solare la scara mondiala. Comisia considera ca o piata care se confrunta cu importuri la preturi de dumping va duce la falimentarea producatorilor locali si ii va descuraja pe producatorii din UE sa dezvolte tehnologii de varf in sectorul energiei regenerabile.

Ancheta

In cursul anchetei, Comisia a procedat la o analiza pentru a determina nivelul necesar de la care taxa ar putea contrabalansa efectele prejudiciabile ale dumpingului. Aceasta inseamna ca nivelul taxei nu are deloc, prin urmare, un caracter punitiv: acest nivel corespunde taxei minime strict necesare pentru a restabili conditiile de concurenta echitabile pentru industria UE in cauza. Prin aplicarea sistematica a „regulii celei mai mici taxe”, UE isi depaseste obligatiile asumate in cadrul OMC. Aceasta, spre deosebire de alti membri ai OMC, precum China sau Statele Unite, care aplica in fiecare caz totalitatea nivelului de dumping constatat. Interesul tuturor partilor in cauza a fost evaluat riguros in cadrul anchetei. Comisia a trimis chestionare diverselor parti interesate, cum ar fi producatori-exportatori, producatori din Uniune, importatori, operatori din amonte si din aval, precum si asociatiile lor reprezentative. Ca si in orice alta ancheta, Comisia a aplicat si asa-numitul „test de examinare a interesului Uniunii”. UE este singurul membru al OMC care aplica in mod sistematic astfel de teste. Comisia a estimat, cu titlu provizoriu, ca eventualele efecte negative ale masurilor vor fi compensate de avantaje economice pentru producatorii din Uniune.

Ancheta va continua, iar eventualele masuri definitive vor trebui sa fie instituite in termen de 15 luni de la deschiderea acesteia, si anume, pana la 5 decembrie 2013 cel tarziu. In paralel, Comisia este deschisa la discutii privind alte tipuri de masuri care ar fi echivalente taxei de 47%. Atat normele OMC, cat si legislatia UE, prevad aceasta posibilitate sub forma unui angajament de pret - un angajament de a nu practica preturi de vanzare inferioare nivelului convenit.

O ancheta antisubventie paralela privind acelasi produs este in curs de desfasurare, ca urmare a unei plangeri depuse de acelasi reclamant. Ancheta a fost deschisa la 8 noiembrie 2012. Eventualele masuri antisubventie provizorii ar trebui sa fie instituite pana la data de 7 august 2013. Decizia privind instituirea de masuri antisubventie definitive ar trebui sa fie luata pana in decembrie 2013 (MEMO/12/844).


EU imposes provisional anti-dumping tariffs on Chinese solar panels The European Commission has issued the following statement: “Today the European Commission has decided to impose provisional anti-dumping duties on imports of solar panels, cells and wafers from China. This decision follows a thorough and serious investigation and extended contacts with market players. As the market for and imports of solar panels in the EU is very large, it is important for this duty not to disrupt it. Therefore, a phased approach will be followed with the duty set at 11.8% until 6 August 2013. From August on the duty will be set at the level of 47.6% which is the level required to remove the harm caused by the dumping to the European industry. The European Commission reiterates its readiness to pursue discussions with Chinese exporters and with the Chinese Chamber of Commerce in order to find a solution in line with Article 8 of the Basic Anti-Dumping Regulation so that provisional duties can be suspended and a negotiated solution achieved. The European Commission reaffirms its readiness to have the EU-China Joint Committee in the next weeks at a mutually agreeable date to discuss in a constructive manner all topics of our trade relations in line with our common WTO commitments and in the spirit of our strategic partnership”.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video