Practice

Răcoare în locuințe fără utilizarea aerului condiționat

        Zilele caniculare se apropie inevitabil, iar fiecare dintre noi se gândește la metode prin care să combată căldura care pătrunde în locuințe. Nu toată lumea posedă un aparat de aer condiționat, sau poate există persoane cu sensibilitate mai mare la efectele produse, care se răcesc ușor sau le provoacă alergii.

        Pentru a ne adapta condițiilor de temperaturi ridicate din locuințe, îți sugerăm o serie de modalități mai vechi și mai noi, pentru răcirea aerului din casă pe perioada verii.

Geamuri deschise pe timpul nopții

        Când temperatura de afară este ceva mai scăzută, poţi deschide larg toate geamurile, astfel încât răcoarea serii să reîmprospăteze aerul din locuință. Chiar dacă nu e neapărat estetic, îți sugerăm să lași deschise inclusiv ușile din interior, ușile dulapurilor din bucătărie și ale șifonierelor întrucât ele înmagazinează căldură pe timpul zilei.

        La primele ore ale dimineții acestea pot fi închise la loc, iar ferestrele pot fi acoperite cu draperii sau jaluzele care nu permit pătrunderea luminii și implicit a căldurii. Puteți economisi până la 7% la facturi, păstrând ferestrele închise şi folosind draperii sau jaluzele. Dacă vrei totuşi să ţii geamurile deschise în timpul zilei, investeşte în folii reflectorizante speciale, care nu lasă razele de soare să ajungă în casă şi să încingă atmosfera, la modul propriu.
photo 1530914507926 36d0f98a9f1f

Izolația locuinței

        O casă bine izolată termic va fi mult mai eficientă, în funcție de sezon. Prin componența de transfer termic prin convecție, aceasta va fi mai răcoroasă vara și mai călduroasă iarnă. Optează pentru un acoperiș în culori deschise care să reflecte lumina soarelui. Un avantaj major îl au camerele amplasate la demisol, ele nu au nevoie de aer condiționat pentru că primesc răcoare din pământ; se cunoaște că la adâncimea de sub 7 metri sub pământ temperatura este constantă aproape tot timpul anului și aceasta variază între 10-12 grade celsius.

Ventilatoarele

        Folosite îndeosebi pe terase, ventilatoarele cu vapori de apă, care se evaporă cu absorbție de căldură și dau senzația de răcoare ar putea fi o variantă de a fenta căldură, însă nu toată lumea își permite un asemenea aparat. Așa că ne putem folosi de un ventilator clasic, cu recuperare de căldură, prin care aerul fierbinte și proaspăt care vine de afară va fi răcit într-o mare măsură de aerul rece și viciat care iese din casă.

        Un alt truc care dă roade este să folosești ventilatorul într-un mod isteț. Așează-l în colțul camerei și lângă el pune un vas umplut cu apă și gheață. Curentul de aer se va răci de la gheață și va transmite răcoare în toată încăperea. Practic, prin setarea ventilatorului în sens invers acelor de ceasornic, aerul ventilat se va umple de particule reci de apă și îl va transforma într-un efect de briză.

       

Renunță la lămpi incandescente și surse de căldură

        Becurile cu incandescenţă pierd aproximativ 90% din energia lor producând căldura, aşa că este un motiv bun pentru a renunţa la ele și a le înlocui cu cele compacte fluorescente. Înlocuirea lor va face diferenţa atunci când vine vorba de temperatură, dar şi la scăderea facturii electrice. Totodată alege becurile cu led, care la aceeași cantitate de lumină consumă și degajă de 5-7 ori mai puțin.

        Alte surse de căldură din locuință provin de la cuptoare, electronice și alte aparate care cresc semnificativ temperatura casei, în special pe vreme caniculară. Așa că, încearcă pe cât posibil să oprești calculatorul, televizorul, boxele sau monitorul. Măcar pe timpul zilei renunță să le folosești constant și scoate aparatura din priză pentru câteva ore.

Plante cu rol de ‘’răcorire’’

        Pe lângă binecunoscutul rol benefic asupra organismului, prin eliminarea de oxigen, plantele ajută să te răcorești. Decorează-ți casa cu plante de interior precum aloe vera, areca, feriga, smochin sau limba soacrei, care pierd apă prin transpirație, iar în urma acestui proces aerul din jurul lor se răcește. Dacă locuiești la curte, recomandarea este să  plantezi copaci care să-ți umbrească locuința. Vița de vie este la fel de utilă în lupta cu temperaturile ridicate, deoarece ține umbră și răcoare.

Schimbarea lenjeriei

        Înainte de a vorbi de lenjerie, ne vom opri puțin asupra faptului că unii preferă să stropească draperiile sau jaluzelele cu apă rece. Metoda pare a fi bună din punct de vedere termodinamic, în încercarea de a împiedica intrarea căldurii, însă apa care se evaporă va crește ulterior umiditatea din cameră.

        O metodă simplă și eficientă poate fi înlocuirea lenjeriei clasice din bumbac cu una de satin de culoare închisă, care ține răcoare și dă senzația că resping căldura. O altă alternativă o reprezintă schimbarea huselor de pe pat, canapea sau fotolii cu unele din în sau cânepă; la fel vor da senzația de răcoare, ba mai mult vor reflecta căldura și nu o vor absorbi.

Dacă bugetul îți permite, alege să investești în perne din spumă umplute cu apă care vor menține răcoare în jurul capului pe toată durata somnului.

Pentru restul corpului, umpleți o sticlă de apă și puneți-o la congelator preț de câteva ore. După asezați-l la capătul patului. Umezirea ușoară a cearșafurilor va ajuta la menținerea senzației de răcoare. 

         Sau apelează la un alt truc eficient, prin udarea cearșafului cu apă rece pe care îl întinzi pe sârmă, în dreptul ferestrelor deschise. Aerul de afară trece prin fibra umedă și rece, care acționează ca un filtru prin aerul cald din locuință.

Soluții pentru ferestre

        Când vine vorba de acoperirea geamurilor, avem la dispoziție o mulțime de opțiuni care diferă în funcție de mai multe aspecte, cum ar fi orientarea camerei, materialele folosite și bineînțeles bugetul disponibil.

        Montează jaluzele exterioare din lemn sau copertine pentru ferestre, astfel încât soarele să nu mai bată direct în geamuri și să încingă sticla. În casă va fi umbră și mult mai răcoare.

        Sau investește în perdele care blochează lumina soarelui. Perdelele pot bloca căldura provenită de la razele soarelui, izolând în mod natural încăperile. Sunt recomandate cele în culori neutre sau deschise pentru a reduce pătrunderea căldurii cu până la 30%. Nicidecum cele închise care au rolul de a atrage căldura.

        O altă variantă este să puneţi draperii albe sau pânza albă la geamuri, întrucât aceastea au rolul de a reflecta  mult mai bine soarele şi absorb deci mai puţină căldură pe care să o transfere apoi încăperii.

        Trage storurile, jaluzelele sau draperiile în timpul zilei, odată cu apariția soarelui care începe să-ţi bătă în geam. Astfel vei împiedica căldura să-ţi pătrundă în casă. Descoperă geamul doar la venirea serii. În cazul în care nu ai buget pentru nici unul dintre cele enumerate mai sus, poţi acoperi geamurile cu folie de aluminiu. Unii oameni pun staniol sau alt material puternic reflectorizant pe partea exterioară a geamurilor, însă acestea nu au un rol estetic și transformă camera într-un loc întunecos. În schimb s-ar putea să funcționeze chiar dacă nu mai intră lumină naturală în încăperi.

Acestea sunt doar câteva dintre trucurile care te vor ajuta să faci răcoare în casă, pe timpul verii. Nu ignorăm montarea unui aer condiționat modern, dar soluțiile propuse de noi te vor ajuta, cu bugetul limitat să faci față caniculei în următoarea perioadă și să faci economie la facturile de curent.

Articol scris și adaptat din surse: https://bit.ly/3fnv3Sh, https://bit.ly/3ccsEYw, https://bit.ly/3c9PWy9

Sursa foto: https://unsplash.com/photo 1570537271994 47e81797f219

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 36

Sfaturi utile: alegerea celui mai potrivit boiler electric

Deseori, boilerul se defectează chiar atunci când te aștepti mai puțin, în cele mai nepotrivite momente, iar cei care au mai avut in trecut boiler știu foarte bine acest lucru. Boilerele sunt extrem de necesare oamenilor care locuiesc în imobile fără apă caldă, deoarece cu ajutorul acestora se poate rezolva problema apei.

Modul de funcționare al boilerelor electrice

Aceste dispozitive încălzesc apa cu ajutorul rezistenței electrice de boiler imersată în interiorul vasului metalic, comandată de un termostat, care o pornește atunci când este nevoie. Apa este încălzitp astfel până la atingerea temperaturii setate, iar în acel moment alimentarea electrică a dispozitivului este oprită. Sistemul general de funcționare a boilerelor este extrem de important atunci când îl alegeți pe acela pentru imobilul vostru, însă sunt și alte criterii de care trebuie să țineți cont pentru a vă asigura că faceți alegerea potrivită.
boiler electric

Alegerea boilerului electric în funcție de tipul acestuia

Magazinele care comercializează boilere electrice, pun la dispoziția cumpărătorilor diverse tipuri de astfel de dispozitive, cu funcții speciale:

 • Boilere fără rezervoare de apă – reprezintă acel tip de boiler care nu este prevăzut cu vase pentru depozitarea apei și care consumă energie doar atunci când apa este pornită, pentru a o încălzi.
 • Boilere electrice clasice – sunt prevăzute cu vase speciale pentru depoitarea apei și o rezistență electrică, comandată de un termostat. Consumul de energie este mai ridicat în cazul lor, deoarece utilizează energie chiar și în repaos.
 • Boilere electrice cu inducție magnetică - în comparație cu cele clasice, acestea consumă mai puțină energie, cu aproximativ 50% mai puțin. De asemenea, acestea încălzesc apa de două ori mai repede decât cele clasice, economisind în acest fel timp și energie.

Alegerea boilerului electric în funcție de capacitatea rezervorului  

Dacă alegeți să achiziționați un boiler electric cu rezervor de apă caldă, este important să decideți ce capacitate este necesară în cazul vostru.

 • Rezervor de până la 30l – este indicat în cazul în care boilerul este utilizat doar pentru treburi casnice
 • Rezervor de minim 50l – recomandat în cazul în care sunt 2 persoane care vor beneficia de apa caldă încălzită de boilerul electric
 • Rezervor de minim 100l – este recomandat pentru a fi utilizat de un număr de peste 3 persoane, capacitatea acestuia fiind suficient de mare

De asemenea, vă recomandăm să alegeți în primă fază capacitatea optimă a rezervorului, în funcție de necesitățile existente. În ceea ce privește montajul, specialiștii recomandă ca boilerele să fie montate în camere mai puțin răcoroase, pentru o rezistență de durată în timp.

Nu în ultimul timp, este indicat să dotați imobilul vostru cu două boilere, de dimensiuni mai mici, unul pentru baie și unul pentru bucătărie, cu scopul de a eficientiza utilizarea acestora. Investiția în boilere de calitate superioară poate fi mai costisitoare la început, însă se recuperează pe termen lung, datorită randamentului sporit al produselor alese.

Ținând cont de toate informațiile prezentate, puteți alege cu încredere produsul potrivit nevoilor voastre, mizând pe cantitatea rezervorului de apă al produsului ales, pe eficiență și randament sporit, pentru a eficientiza investiția efectuată.  

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 143

Criterii de alegere a motosapei

Motosapa (https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/motosapa-ms-6580-7-cp-rarita-set-roti-de-cauciuc-3466#) este unul dintre utilajele agricole cele mai eficiente atunci când vine vorba despre arat și pregătirea solului pentru cultivat. De asemenea, este un partener de încredere pentru îndepărtarea buruienilor din curte și grădină, precum și pentru semănat. Motosapa ne scutește astfel de munca fizică pe care bunicii noștri o depuneau în trecut când săpau terenurile agricole și ne ușurează activitatea prin tehnologia performantă pe care ne-o pune la dispoziție.


Și cum tehnologia continuă să avanseze, marii producători de utilaje agricole au scos pe piață modele din ce în ce mai performante, menite să ne ajute în diverse situații, în funcție de dotări. Având în vedere că motosapa este o investiție destul de importantă, este necesar ca și procesul de documentare înainte de achiziție să fie unul pe măsură. De aceea, vă punem la dispoziție în cadrul acestui articol informații utile despre alegerea unei motosape (https://www.tehnicbazar.ro/catalog/motosape-si-motocultoare-295), precum și sfaturi legate de întreținerea sa. Iată criteriile de care trebuie să țineți cont în alegerea utilajului agricol:

 1. Versatilitatea motosapei și accesoriile cu care vine la pachet

Este important ca atunci când alegem o motosapă, să putem să o folosim în mai multe contexte, astfel încât să acoperim o arie mai largă de activități gospodărești, cum ar fi aratul, semănatul sau chiar și cositul, dar să o putem utiliza și pe suprafețe mai restrânse de teren. Așadar, accesoriile sunt extrem de importante. Pentru ca o motosapă să îndeplinească toate aceste funcții, este necesar să fie dotată cu freze detașabile, adaptate pentru activitățile enumerate mai sus, și cu discuri protectoare în laterale, demontabile, care să permită lucrul pe suprafețe mai mici și printre plante.

O sugestie foarte bună în acest sens este Motosapa MS 6580 (https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/motosapa-ms-6580-7-cp-rarita-set-roti-de-cauciuc-3466), care este doatat cu freze detașabile și cu posibilitatea de a atașa la plug remorcă, semănătoare sau alte accesorii. Construcția compactă permite o utilizare facilă, indiferent de consistența solului ce trebuie prelucrat.  Motosapa poate fi achiziționată din magazinul online Tehnic Bazar, la pachet cu 2 roți de cauciuc, o roată frontală pentru transport, discuri laterale de protecție, plug de bilonat și suport de prindere a accesoriului de bilonat.

 1. Tipul de motor

Motorul este piesa centrală la care trebuie să vă raportați atunci când vă alegeți motosapa pentru că el acționează setul de freze prin intermediul unui sistem de transmisie de tip melc (roată melcată), fie prin lanț sau curele. Motorul poate fi electric, pe benzină sau pe motorină, având una sau mai multe trepte de viteză, ce pot fi adaptate în funcție de tipul de activitate desfașurată. În continuare vă prezentăm caracteristicile fiecărui tip de motor, astfel încăt să puteți decide care este varianta cea mai potrivită pentru ceea ce aveți nevoie.

Motor pe benzina (https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/motosapa-ms-6580-7-cp-rarita-set-roti-de-cauciuc-3466): are avantajul că permite o pornire ușoară, lipsită de zgomot în comparație cu cele pe motorină, iar întreținerea este una simplă și economică;

Motor pe motorină (https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/ruris-motosapatoare-profesionala-1001-ksd-roti-cauciuc-metalice-plug-8374): prețul motosapei poate crește, dar alimentarea cu combustibil, pe termen lung, va fi mai ieftină. De asemenea, au o durabilitate mai mare decât motoarele pe benzină.

Motor electric (https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/progarden-hs-1100d-motosapa-13-cp-15560): nu necesită întreținere, face mai puțin zgomot, dar are o putere limitată, fiind mai potrivit pentru suprafețele mici decât pentru terenurile agricole mari. În plus, depinde de o sursă de curent electric.

 1. Siguranța la lucru

Nu în ultimul rând, siguranța în timpul lucrului este un aspect extrem de important atunci când alegem o motosapă, de aceea, aceasta trebuie să fie cât mai fiabilă și să îndeplinească câteva criterii:

 • Să elibereze zona de obiecte precum pietrele, care pot strica motosapa sau pot răni pe cineva în timpul lucrului;
 • Să aibă pornire la rece, prin apăsarea ambreiajului, moment în care frezele trebuie să înceapă procesul de rotație;
 • Să fie prevăzut cu suport pentru picioare, departe de lamele motosapei;

În acest sens, Motosapa MS 6580 (https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/motosapa-ms-6580-7-cp-rarita-set-roti-de-cauciuc-3466) este dotată cu un dispozitiv de siguranță care  oprește automat echipamentul în cazul pierderii controlului asupra mașinii. Maneta cu dublă acționare a Motosapei MS 6580 respectă ultimele cerinte ale standardului European EN-709 cu privire la siguranta utilizatorului. Actionarea manetei se poate realiza doar după deblocarea siguranței, preîntampinând astfel acționarea involuntară a acesteia.

Sfaturi pentru întreținerea motosapelor

 • Verificați cu regularitate nivelul de ulei și schimbați-l conform recomandărilor din fabrică;
 • Curățați și înlocuiți periodic filtrul de aer;
 • Mențineți curate sistemul de răcire și bujia;
 • Lubrifiați periodic piesele motosapei;
 • Verificați periodic cuțitele și, dacă sunt uzate, ascuțiți-le sau înlocuiți-le;
 • Verificați dacă șuruburile și piulițele sunt strânse bine, în special cele de la freză.

Iar pentru alegeri inspirate, va invităm să achizitionați din magazinul online Tehnic Bazar motosapa MS 6580, accesand urmatorul link: https://www.tehnicbazar.ro/cumpara/motosapa-ms-6580-7-cp-rarita-set-roti-de-cauciuc-3466motosapa ms 6580 7 cp rarita set roti de cauciuc 30311

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 113

Intretinerea piscinei pe timp de vara

Vara și-a intrat în drepturi iar principala atracție a curții noastre devine piscina, care trebuie întreținută pentru a ne bucura de relaxare ori distracție.

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 811

Intretinerea chiuvetei de granit din bucatarie

Ingrijirea unei chiuvete de bucatarie din granit implica o lista de lucruri pe care sa le faci, dar si pe care sa nu le faci; este necesar sa cunosti regulile de utilizare si ingrijire a unei astfel de chiuvete daca vrei sa te bucuri de ea pe termen lung.

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 1233

Oboseala si durerile tale de cap au o cauza la care nu te-ai fi gandit

De-a lungul zilei suntem expusi la lumina in mai multe feluri, fara sa fim atenti la aceasta si fara sa ii dam o mare (sau de loc) importanta. Pe masura ce am ajuns sa traim (si sa muncim) tot mai mult, principiul „Lumina e buna pentru toti” nu se mai aplica in acelasi mod ca in trecut.

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 951

Cei mai buni instalatori

A doua editie a concursului de meserii „Stan Vidrighin”, dedicat instalatorilor, a avut loc in data de 30 septembrie, la Timisoara, pe o platforma amenajata în cadrul statiei de epurare, in cea de-a doua zi a conferintei Eco-Impuls, organizata de Fundatia Aquademica.

 • Categorie: Practice
 • Accesări: 2450
Siteul blog.instalnews.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles