Practice

6 lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți eficiența HVAC

  • Published in Practice
  • Hits: 163

După cum știți, prescurtarea HVAC vine de la: Heating (H), Ventilation (V), Air conditioning (AC) cu traducere în limba română: Încâlzire, Ventilație și Aer Condiționat. Le vom lua pe rând, în funcție de rolul pe care îl au în fiecare locuință.

În România, cele mai multe case sau clădiri au un sistem de încălzire de un anumit fel, care furnizează căldură îndeosebi în perioada iernii. Pentru spațiile de locuit și birouri acesta se află sub forma unei centrale termice, convector electric sau pompă de căldură.

În cazul sistemelor de ventilație, acestea au rolul de a înlocui aerul stătut cu aer curat, de a oferi o calitate mai bună a aerului din spațiul de locuit. Prin îmbunătățirea calității aerului ne referim la dezumidficare, eliminarea prafului și a altor particule poluante, care pot afecta sănătatea după o anumită perioadă de timp. Cea mai des întâlnită boală este astmul care apare în urma umezelii și a mucegaiului din clădiri.

Aparatele de aer condiționat sunt o necesitate în lupta cu căldura de pe timpul verii. Sistemele de răcire sunt tot mai prezente în casele românilor, dar și în clădirile de birou, spațiile comerciale, hoteluri, restaurante, cafenele sau săli de sport și fitness. 

Vom vorbi în cele ce urmează despre câteva lucruri de care e bine să ținem cont pentru a spori durata de viață a sistemelor HVAC tot mai prezente și pe piața românească.

Menținerea unui sistem HVAC eficient în locuință este de o importanță vitală pentru a vă ajuta să reduceți costurile cu utilitățile în fiecare lună. De asemenea, va ajuta casa să creeze o amprentă de carbon mult mai mică. În afară de aceste avantaje evidente, un sistem eficient poate de asemenea crește calitatea aerului din interiorul casei și vă poate ajuta să mențineți locuința la o temperatură mai confortabilă și mai consecventă. Cum ajungem la aceste beneficii oferite de un sistem eficient, vedem în rândurile ce urmează. 

photo 1545259742 b4fd8fea67e4
Instalați un termostat Wi-Fi
Unul dintre cele mai bune moduri de a menține eficiența cu sistemul dvs. de climatizare este de a permite acestuia să funcționeze într-un ritm constant pe parcursul zilei. O modalitate de a vă menține temperatura consecventă fără ca sistemul dvs. de climatizare să contorizeze ore suplimentare este prin instalarea unui termostat Wi-Fi. Acest tip de termostat vă permite să setați programe care să crească treptat și să scadă temperatura când sunteți acasă sau în deplasare, oferindu-i sistemului dvs. pauza de care are nevoie, fără a fi nevoie să ajustați temperatura completă. Aceste termostate vin cu o serie de caracteristici diferite care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți consumul de energie, precum rapoarte energetice și chiar programe care îi permit să se autoajusteze în funcție de rapoartele meteo.
Asigurați-vă că locuința dvs. este echipată corespunzător pentru  rezistență la intemperii 
Încălzirea la domiciliu este un pas important de făcut pentru a vă ajuta sistemul de încălzire și climatizare să funcționeze mai eficient. Atunci când ferestrele și ușile casei dvs. au fisuri, scurgeri sau alte zone în care aerul condiționat poate scăpa, determină sistemul dvs. de climatizare să lucreze mai mult pentru a compensa această pierdere. Asigurați-vă că identificați zonele în care pot apărea scurgeri și sigilați-le în mod corespunzător. Acest lucru poate include adăugarea de calafă suplimentară în jurul ferestrelor sau ușilor și zonelor de etanșare din perete prin care intră conductele.
Faceți mentenanță periodică pe sistemul dvs. de climatizare

Când efectuați întreținerea regulată a sistemului HVAC pe sistemul dvs., tehnicianul vă va curăța întregul sistem și va verifica dacă există posibile reparații sau probleme care pot reduce eficiența sistemului. De asemenea, va inspecta filtrul și alte probleme ale fluxului de aer, asigurându-vă că sistemul dvs. funcționează cât mai optim.

Asigurați-vă că aerisirile și retururile dvs. nu sunt blocate

Uneori, mobilierul și decorul caselor dvs. pot strica eficiența sistemului dumneavoastră de climatizare. Când aerisirile și retururile sunt blocate, pot limita fluxul de aer din cameră și fac ca sistemul dvs. să fie nevoit să lucreze mai greu pentru a împinge aerul. Asigurați-vă că aveți suficient spațiu în jurul fiecărei aerisiri, astfel încât să puteți introduce cât mai multă căldură sau aer condiționat în cameră.

Curățați-vă canalizarea

Praful, murdăria, polenul și părul lăsat de animalele de companie își pot găsi refugiu în conductele din casă. În timp, aceste resturi se vor acumula și vor începe să inhibe fluxul de aer prin sistemul dumneavoastră. Când se va întâmpla acest lucru, sistemul dvs. de climatizare va începe să funcționeze mai mult și să acționeze mai des pentru a putea extrage aerul cald și a vă duce casa la temperatura dorită. Când curățați conductele, tehnicianul de la HVAC vă va verifica, de asemenea, eventualele scurgeri sau fisuri care pot reduce eficiența.

Asigurați-vă că izolația dvs. este suficientă

A avea o izolație adecvată în jurul conductei, a mansardei și spațiul de rulare al casei dvs. este o parte crucială a păstrării aerului condiționat aflat în casa dvs. În timp, izolarea se poate uda sau deteriora și se poate descompune, ceea ce produce găuri. Dacă aveți o problemă cu golurile din casa dvs., acestea pot utiliza, de asemenea, izolația dvs. pentru a face cuiburi și de multe ori va mesteca și deteriora părți din ea.

Efectuați o inspecție vizuală a mansardei și spațiului nefinisat și verificați dacă există semne de umiditate, deteriorare sau spațiu gol. Dacă detectați doar câteva locuri, le puteți completa, iar dacă izolarea dvs. este veche sau are multe daune, ar fi înțelept să luați în considerare instalarea unei noi izolații.

 

Articol preluat, tradus și modificat: https://bit.ly/3etztW3

https://bit.ly/395u9qY

Sursă foto: https://unsplash.com/s/photos/hvac

Comentarii

  • Nu s-au găsit comentarii

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
Siteul blog.instalnews.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles