8 lucruri practice pe care restul lumii le poate invata de la Japonia

27 vizualizari
japonia
Distribuie pe

In timp ce, in ultimii ani, imaginea Japoniei in ochii lumii a devenit notoriu asociata cu cutremure si furia neiertatoare a oceanului, cei mai multi dintre noi au uitat, probabil, cat de uimitoare este aceasta tara.

Având în vedere dimensiunea redusă a Japoniei din punct de vedere geografic, și cât de suprapopulată a ajuns acesta să fie, Japonia a făcut faţă cu bine în a ține pasul cu expansiunea ascendentă, atât practic, cât și novator.

În cele ce urmează, vă prezentăm o listă cu 8 lucruri pe care restul lumii le poate învăţa de la Japonia (P.S. un sushi bun este o menţiune de onoare…)

8) Cum să produci o toaletă adevărată
Ne referim aici la infamele toalete stil bideu, sau “washlets”, o inovaţie la care cei mai mulţi occidental nici măcar nu puteau visa. Caracteristicile acestei toalete includ zgomot de fond pentru a acoperi orice sunete pe care utilizatorul le poate face, spray cald de curăţare prin pulverizate, scaun auto-încălzire, chiuvetă cu economisire a apei încorporată şi multe alte caracteristici impresionante.

 

Chestii de încercat în viaţa aceasta? Da, vă rog!

7) Utilizarea garajelor subterane pentru biciclete
Cum funcţionează? Vă puneţi bicicleta pe suport, o ghidaţi pe o mică platformă, introduceți cardul, și gata. Bicicleta este ţinută departe de vedere și din drum, în condiții de siguranță, astfel încât nu trebuie să purtaţi grija dispozitivelor de blocare. Şi durează doar 10 secunde a prelua bicicleta înapoi.
Aceste garaje sunt construite în totalitate subteran (aprox. 12 m), putând depozita în jur de 204 biciclete.

 

6) Parcări mai bune, pentru că sunt automatizate, bineînţeles
Sistemele automate (auto) de parcare (APS) sunt sisteme mecanice concepute astfel încât să reducă la minimum zona și/sau volumul necesar pentru parcarea autoturismelor. O astfel de parcare oferă locuri de parcare pentru autoturisme pe mai multe niveluri stivuite vertical, pentru a maximiza numărul de locuri de parcare în timp ce minimizează utilizarea terenului ocupat.
Beneficiile? O securitate sporită a vehiculului, reducerea la minimum a accidentării altor vehicule din parcare, mai sigur din punct de vedere fizic, întrucât nimeni nu se deplasează pe jos printre maşini, emisii reduse ale motorului, acces mai bun pentru persoane cu handicap, reducerea la minimum a timpului de construcție, reducerea per ansamblu a spațiului necesar pentru parcare.

5) Meniuri touchscreen în restaurantele de lux
În timp ce unii ar putea argumenta că utilizarea de ecrane tactile în restaurante este doar un alt „moft” legat de reţelele sociale, credem că această idee ar putea fi un pas înainte în ceea ce privește eficiența și serviciile pentru clienți. Cât de des nu găsim chelnerul /chelneriţa prea ocupat/ă pentru a ne prelua comanda? Sau de câte ori nu este luată greşit comanda?

 

4) Shinkansen – Trenurile de mare viteză ale Japoniei
Principalele insule Honshu și Kyushu din Japonia sunt deservite de o rețea de linii de trenuri de mare viteză care leagă Tokyo de cele mai multe dintre marile orașe ale țării. Aceste trenuri sunt numite shinkansen.
Rulând la viteze de până la 320 km/h, shinkansen este cunoscut pentru punctualitate (majoritatea trenurilor au programată plecarea în termeni de secunde faţă de cel precedent), confort (relativ silențioase, cu scaune spațioase, orientate mereu cu faţa înainte), siguranță (fără accidente mortale până în prezent) și eficiență. shinkansen poate fi, de asemenea, foarte mijloc eficient de călătorie în privinţa costului.

 

3) Unităţi de producţie indoor de înaltă tehnologie
Nu este nici un secret faptul că omul este vulnerabil la furia aleatorie și neiertătoare a naturii. Secetele, furtunile, inundațiile și multe alte calamităţi naturale ar putea, în orice moment și oriunde, şterge cu totul un centru agricol important.
Dar fiţi fără grijă, Japonia are o soluţie la această problemă. Fiziologul în materie de plante Shigeharu Shimamura împreună cu GE a dezvoltat recent un dispozitiv special cu LED-uri, care emite lumină la lungimi de undă optime pentru creșterea plantelor în interior. Aceste dispozitive permit controlarea ciclului noapte/zi și de a accelera creșterea. Sistemele îi permit să crească salată verde plină de vitamine și minerale de două ori și jumătate mai repede decât în cadrul unei ferme în aer liber.
Pierderile sunt reduse de la 50% la 10% doar produse aruncate, în comparație cu o fermă convențională. Ca urmare, productivitatea fermelor pe metru pătrat este cu până la 100% mai mare.
Mai mult decât atât, LED-urile durează mai mult și consumă 40% mai puțină energie decât luminile fluorescente. Acest lucru ar putea schimba, eventual, modul în care lumea cultivă legume.

2) O abordare organizată a gunoiului
Deşi nu la fel de eco-friendly ca şi Costa Rica sau alte ţări ale Europei, Japonia este un inovator în ceea ce privește managementul și organizarea deșeurilor.
În Tokyo, gunoiul (gomi) trebuie împărțit în trei categorii (gunoi inflamabil, gunoi incombustibil, gunoi reciclabil) pentru o eliminare corespunzătoare. Fiecare categorie de deşeu este colectat separat, într-o anumită zi.
Semnele de atenționare dispuse informează rezidenții asupra zilelor săptămânii în care fiecare tip de gunoi este ridicat. Gunoiul inflamabil este de obicei colectat în 2 sau 3 zile în timpul săptămânii, în timp ce gunoiul incombustibil este de obicei colectat o dată pe săptămână.

Kamikatsu, un oraș rural de doar 2200 locuitori, a crescut treptat numărul categoriilor de gunoi la 44, având inclusiv containere pentru tofu, cartoane de ouă, capace de sticle de plastic, bețișoare de unică folosință sau tuburi fluorescente.
În timp ce incinerarea nu este văzută drept cea mai bună opțiune, Japonia utilizează eficient energia termică eliberată în timpul procesului de ardere, pentru producerea de energie electrică sau încălzirea apei.

1) Tokyo – oraşul în care aproape că nu există oameni fără adăpost
Având în vedere faptul că Tokyo este cea mai populată metropolă din lume (39,2 milioane), s-ar putea crede că numărul celor fără adăpost este foarte ridicat, similar marilor metropole din America de Nord (New York sau Mexico City).
Din fericire, nu este însă cazul. Anul trecut, Tokyo, a ajuns la cel mai redus număr al persoanelor fără adăpost, adică 1.700 (din cei 7.500 persoane fără adăpost din toată Japonia, comparativ cu 600.000 în Statele Unite).

Japonia a avut istoric, una dintre cele mai mici rate de inegalitate între țările dezvoltate. Dar, ceea ce face ca Japonia să depăşească Statele Unite este, în schimb, reţeaua de siguranţă socială pe care o oferă cetăţenilor săi.
Constituția japoneză garantează cetățenilor săi "dreptul de a menține standardele minime pentru un trai sănătos și decent."
Un alt motiv pentru numărul redus de persoane fără adăpost poate proveni din sistemul de sprijin puternic al familiilor japoneze. Deși dificil de cuantificat, tradiția familiilor japoneze rămase strâns unite și de susținere a fiecărui membru este de necontestat.

E timpul să învăţăm ceva de la Japonia?
Acestea sunt doar câteva dintre progresele uimitoare din Țara Soarelui Răsare. Desigur, nicio ţară nu este perfectă, iar Japonia are şi ea unele lucruri de rezolvat (de ex. centralele pentru producerea energiei nucleare construite pe linii defecte…).

Inutil să mai spunem, cu toate acestea, dacă aveți o problemă, Japonia are soluţia.

Sursa

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video