Alege utilajul potrivit pentru gradina ta: motosapa sau motocultorul?

115 vizualizari
motosapa sau motocultorul
Distribuie pe

Cum? Motosapa și motocultorul nu sunt același lucru? Ei bine, chiar dacă ambele utilaje sunt destinate lucrării pământului, există câteva diferențe semnificative care le fac să devină mai potrivite pentru diverse terenuri și tipuri de activități.

Astfel, în timp ce motocultorul are o putere mai mare și permite atașarea diverselor accesorii pentru lucrarea pământului, motosapele au o putere mai mică și sunt destinate de obicei pentru suprafețele ceva mai mici. Însă, un lucru este cert! Ambele motoutilaje ne fac viața mai ușoară, așa că haideți să trecem în revistă principalele diferențe și caracteristici, astfel încât, la finalul articolului să știm care este cel mai potrivit pentru nevoile noastre: motosapa sau motocultorul?

Motocultor vs. motosapa
Rol
O primă diferență ar fi că în timp ce motocultorul are rolul principal de a forma canale pentru semințe și este dotat cu un dispozitiv de dozare, plantare și acoperire a acestora, motosapa se utilizează în special pentru mărunțirea solului și afânarea acestuia, deci poate fi folosită în prealabil pentru pregătirea pământului ce urmează a fi cultivat. De asemenea, cu ajutorul unui motocultor, mărunțirea solului se poate realiza la o adâncime mai mare decât cu motosapa, chiar și în cazul terenurilor dificile și a suprafețelor mari.

motosapa

Putere motor
Pornind de la rolul pe care fiecare dintre cele două utilaje îl are, următorul aspect care le diferențiază este puterea motorului. Este lesne de înțeles că motocultorul va avea nevoie de o putere mai mare pentru a realiza toate aceste operațiuni de lucrare a solului, precum și pentru atașarea diverselor tipuri de accesorii pentru lărgirea ariei de lucru și a numărului de funcții. Asta, în timp ce motosapa este un utilaj cu o putere mai mică, direct proporțională cu greutatea și mărimea sa. O motosapă are de obicei doar o singură viteză, fie doar înainte, fie doar în revers, în timp ce un motocultor poate avea și trei. Astfel, în timp ce motosapa poate avea o putere a motorului cuprinsă între 4 CP, în cazul celor de tip hobby, și până la 15 CP, pentru cele de tip profesionale, un motocultor poate atinge și până la 18 CP.

Folosind un motocultor 880x586

Suprafața lucrată
O altă diferență ce derivă din cele enunțate până acum este suprafața ce poate fi lucrată cu ajutorul celor două motoutilaje. Motosapa poate fi utilizată pe terenuri de până la maximum 1500 mp, de tipul grădinilor de legume și zarzavaturi, a viitor sau a serelor, caracterizate de regulă de soluri ceva mai moi, în timp ce motocultorul este dedicat lucrării suprafețelor mai mai, de până la 2 ha, de regulă, terenurilor agricole dificile, cu consistență nisipoasă sau diverse obstacole.

motosapa honda1

Accesoriile atașate
Așa cum aminteam și mai devreme, un motocultor permite realizarea mai multor tipuri de operațiuni, fiind un utilaj performant ce permite atașarea a numeroase accesorii, dintre care cele mai frecvente sunt: cultivator, rariță,plug, remorcă, freze pentru pământ, sapă pentru cartofi sau turbină și lamă de zăpadă. Toate acestea prezintă incontestabil un avantaj, dar cu siguranță și un efort cosiderabil în plus de manevrare a utilajului. În ceea ce privește motosapele, aceastea pot fi accesorizate cu o remorcă, în timp ce modelele profesionale pot avea atașate și un plug, o rariță, un sistem de cosit, semănătoare sau dispozitiv de plantat și fertilizat cartofi.

O altă diferență care derivă din toate aceste aspecte este legată de costul de achiziție. Este lesne de înțeles faptul că un motocultor va fi mai scump decât o motosapă, dar și munca pe care aceasta o realizează va fi cu siguranță mai performantă decât cea a unei motosape.

Acum că am lămurit toate aceste aspecte, sperăm că veți lua o decizie în cunoștință de cauză legată de tipul de utilaj necesar pentru terenul dumneavoastră, iar în acest sens, vă invităm să consultați oferta Tehnic Bazar.ro, magazin online de scule electrice de mână și accesorii:

  • Modele de motosape, găsiți aici 

  • Modele de motocultoare, găsiți aici 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video