Oboseala si durerile tale de cap au o cauza la care nu te-ai fi gandit

36 vizualizari
Lumina si sanatatea
Distribuie pe

De-a lungul zilei suntem expusi la lumina in mai multe feluri, fara sa fim atenti la aceasta si fara sa ii dam o mare (sau de loc) importanta. Pe masura ce am ajuns sa traim (si sa muncim) tot mai mult, principiul „Lumina e buna pentru toti” nu se mai aplica in acelasi mod ca in trecut.

Dupa ce vei citi cele de mai jos vei putea reduce numarul episoadelor cand te doare capul si te simti obosit(a), ba chiar si sa actionezi asupra siluetei, facand cateva schimbari asupra luminii din jurul tau.

Astazi proportia persoanelor in varsta de peste 40 de ani si care lucreaza depaseste 30% din totalul populatiei active si continua sa creasca. Principalii jucatori din industria mondiala a iluminatului insista deja asupra faptului ca iluminarea spatiilor de lucru trebuie regandita, pentru a se adapta nevoilor reale ale oamenilor care ocupa aceste spatii astazi. Pentru ca esti sau vei deveni curand unul din acesti oameni, resimti foarte personal si uneori acut efectul unui adevar relevat de studii recente: standardul european in vigoare pentru lumina din spatiile de birou (unde se desfasoara activitati de citit, scris, introducere sau procesare de date), respectiv nivelul de iluminare de 500 lux (lumeni pe metrul patrat) nu mai este considerat suficient si sanatos de catre aproape o treime din forta de munca globala.

Cu totii suntem subiectii unor schimbari fiziologice pe masura ce ochii nostri imbatranesc. Dupa varsta de 40 de ani, cei mai multi oameni incep sa resimta o deteriorare a vederii de aproape. Cercetarile arata ca o persoana de 60 de ani are nevoie de lumina de doua pana la cinci ori mai multa decat una de 20 de ani pentru a vedea acelasi nivel de detalii, fara a mai vorbi despre a se concentra. Tot mai des oamenii absenteaza de la munca datorita starilor de oboseala si durere de cap, sau vin la munca in pofida acestor stari si dau randament scazut, periclitandu-si totodata si sanatatea. Rapoartele din industria de iluminat citeaza specialisti ca Dr. Bianca van der Zande care mai declara ca „Iluminarea inadecvata poate conduce la disconfort vizual, dureri cervicale, de cap, stare de oboseala.”

Lumina si sanatatea
Relatia dintre lumina din jur si sanatatea noastra incepe sa preocupe pe tot mai multi oameni, inclusiv pe specialistii in iluminare si pe medici. „Cred ca firmele din industria iluminatului sunt doar la inceput in dezvoltarea de produse pentru aplicatii care leaga lumina de sanatate, dar e bine ca au inceput sa se preocupe de asta si sa includa tema in programele lor de cercetare si dezvoltare” declara Mariana G. Figueiro, PhD, Profesor si Director al programului Light & Health al Centrului de Cercetari in Iluminat al Rensselaer Polytechnic Institute.

Mariana Figueiro subliniaza ca „subiectele cele mai discutate acum sunt iluminarea dinamica si asa zisa lumina albastra dar relatia dintre lumina si sanatate nu se reduce doar la aceste teme. Nivelul de iluminare este cel putin tot atat de important precum lungimea de unda a luminii la care suntem expusi. Caracteristicile temporale ale luminii (durata si perioada din zi cand suntem expusi) trebuie si ele luate in considerare. Lumina de aceeasi intensitate si culoare care iti este administrata dimineata va avea un efect diferit asupra starii tale de sanatate sau asupra somnului tau decat daca iti este adminstrata seara” a mai completat Dr. Figueiro.

Un studiu relevat de publicatia PLoS ONE scoate in evidenta corelatia dintre expunerea oamenilor la lumina si indicele lor de masa corporala BMI. Fara a-si propune sa demonstreze cauzalitatea dar evidentiind clar conexiunea intre cei doi factori, studiul releva ca participantii la studiu care au fost expusi la lumina mai multa, si mai ales in prima parte a zilei, au prezentat valori ale indicelui de masa corporala mai scazute decat ceilalti. „Pentru fiecare ora mai tarziu cand subiectul a atins o expunere la lumina de minim 500 de lux, s-a inregistrat o crestere cu 1,28 a indicelui BMI” a declarat Dr. Phyllis Zee, co-autor al studiului.

Lumina naturala Vs. iluminat artificial
S-a dezbatut pana acum destul de mult iluminarea pe timp de noapte, cand nevoia de lumina este evidenta si pentru care efectele asupra oamenilor sunt mai bine studiate. Dar expunerea noastra din timpul zilei, din timpul programului de lucru si nu numai? Studiile recente releva efecte neasteptate si de multe ori nefavorabile pentru sanatate ale iluminarii artificiale. Cauzele sunt diverse, uneori e vorba de un nivel insuficient al iluminarii, alteori lumina este nepotrivita din punct de vedere al culorii, cateodata lumina provine din directiii care nu ne avantajeaza, sau o primim pe durate sau in momente ale zilei care nu convin organismului etc. Atunci, daca nu lumina artificiala, sa fie, oare, lumina naturala raspunsul cautat si solutia care sa ne fereasca de toate necazurile asociate iluminarii create de om dar prea adesea prost proiectata si distribuita?

Este demonstrat ca lumina naturala, daca este suficienta si bine directionata, favorizeaza concentrarea si ne da o stare energetica mai buna. Pot fi de asemenea citate studii efectuate de catre firme ca Pennsylvania Power & Light si Lockheed Martin care documenteaza cresterea productivitatii lor cu pana la 15%, scaderi ale absenteismului cu 10% si ale costurilor cu iluminatul cu chiar si 75% in urma trecerii la un iluminat cu o proportie mai mare de lumina naturala. Efecte pozitive asupra starii de sanatate sau de oboseala ale personalului nu au fost insa remarcate. Firmele si proprietarii de cladiri de birouri par a agrea asupra preferintei pentru lumina naturala. Dar ocupantii cladirilor respective? Cei care, ca si tine probabil, isi petrec 8-10 ore pe zi la lucru in acel spatiu, cum ar resimti asta?

sursa

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video