Ce este biomasa: sa aflam mai multe despre tipurile de biomasa

532 vizualizari
tipuri de biomasa
Distribuie pe

Există numeroase descrieri online despre ce este biomasa, iar prea multe informații conduc de obicei la confuzie. Ne-am propus ca în acest articol să învățăm mai multe despre aceasta.

Vorbim adesea despre avantajele combustibililor obținuți din biomasă. Termenul de biomasă include diverse materiale; on-line există numeroase descrieri despre ce sunt biomasele și prea multe informații ajung să creeze confuzii. Deoarece biomasele reprezintă o realitate palpabilă și una din energiile alternative care vor fi din ce în ce mai răspândite în viitor, este bine să cunoaștem exact ce sunt biomasele. Prin urmare, în acest articol vom examina în detaliu problema biomasei energetice, încercând să o clarificăm. Vom înțelege ce sunt biomasele, cum pot fi folosite pentru a produce energie și ce impact au asupra mediului.

Termenul de biomasă se referă la diferite materiale de origine biologică - animale sau vegetale - care, în unele cazuri, sunt modificate prin diferite tipuri de proceduri, pentru a obține energie electrică și termică.
Biomasa este partea biodegradabilă a produselor, deșeurilor și reziduurilor din agricultură, inclusiv substanțe vegetale și animale, silvicultură și industriile conexe, precum și partea biodegradabilă a deșeurilor industriale și urbane (definiție cuprinsă în H.G. nr. 1844/2005 privind promovarea utilizării biocarburanților și a altor carburanți regenerabili pentru transport).

BIOMASA TITLUARTICOL

Termenul de biomasă se aplică masei de substanţă generată de dezvoltarea organismelor vii, fie ele microorganisme, plante sau animale. Termenul include, de asemenea, produsele agricole, deşeurile rezultate din agricultură sau de la prelucrarea recoltei agricole, inclusiv paiele de cereale, resturile de la producerea zahărului, amidonului, berii etc.

Cu toate acestea, este important să nu confundăm biomasele cu deșeurile generale, deoarece în timp ce biomasa se referă la deșeuri care sunt exclusiv ecologice, în deșeurile solide urbane există deșeuri organice de diferite tipuri care provin din orice activitate umană.

Pentru a schematiza, putem spune că biomasele provin din trei sectoare diferite:

  • lanțul de distribuție a lemnului (tocături din resturi de exploatare, din resturi de prelucrare, rumeguș, coajă, tot ce cade de la prelucrarea lemnului și nu mai poate fi folosit cu alt scop, precum și lemnul de foc, tocat și adus la dimensiunile 50 - 100 mm. Lemnul de foc folosit ca biomasă este acel lemn care nu mai poate fi utilizat la alte întrebuințări sau în procesul de producție din diverse industrii)
  •  lanț agricol
  • lanțul de deșeuri și deșeurile biologice

După ce am clarificat ce sunt biomasele, să încercăm să înțelegem ce fel de utilizări putem avea de la ele. Practic, toate materialele care se încadrează în biomase sunt refolosite, în conformitate cu procedura de transformare, în trei scopuri: producția de combustibili biologici; producția de energie electrică și termică; fabricarea de compuși chimici. Utilizarea cea mai eficientă a biomasei în domeniul energiei constă, mai ales, în utilizarea lor sub formă de combustibil, datorită faptului că biomasa conține carbon și hidrogen. Procesele utilizate în prezent pentru a procesa biomasele energetice sunt în principiu procese termochimice și procese biochimice. Biocarburile derivate din biomasă pot să apară în stare solidă, lichidă sau gazoasă.

• Printre cei aflați în stare solidă sunt lemnele de foc, care nu au nevoie de nici un proces de transformare, dar și așchii de lemn și peleții de lemn obținute din rumeguș din lemn.
• În starea gazoasă, există biocombustibili proveniți din deșeuri organice, cum ar fi bioetanolul (etanolul produs prin fermentarea produselor agricole bogate în zahăr) și biogazul (un amestec de diferite tipuri de gaz constituit din 60-70% metan) sau partea biodegradabilă a deșeurilor.
• Și în sfârșit, în stare lichidă există combustibili care provin din culturi cum ar fi soia sau grâul. Unele uleiuri vegetale combustibile sunt deja utilizate în starea în care sunt extrase, cu condiția ca acestea să aibă caracteristici adecvate în ceea ce privește conținutul de apă și impuritățile.
BIOMASA ARTICOL

Prelucrarea și utilizarea biomasei are mai multe avantaje. În primul rând, este vorba despre exploatarea eficientă a resurselor naturale, reutilizarea și eliminarea deșeurilor produse prin diverse activități umane, care altfel ar fi aruncate sau eliminate. În al doilea rând, tot ceea ce provine din biomasa energetică poate fi produs BIOMASA3600cu ușurință, fără utilizarea tehnologiilor costisitoare: biomasa este disponibilă pe scară largă, chiar și în țările cele mai sărace. În cele din urmă, biomasele sunt surse ecologice de energie, deoarece generează puține reziduuri poluante. Spre deosebire de combustibilii fosili, arderea de materii organice eliberează o cantitate de carbon egală cu cea pe care plantele o absorb în timpul creșterii.

Din acest motiv, biomasa energetică este considerată o sursă de energie regenerabilă. După energia fotovoltaică, eoliană și solară, acestea sunt sursa regenerabilă care a avut cea mai mare dezvoltare în ultimii zece ani. Prin urmare, utilizarea biomasei permite o durabilitate sporită a mediului și, prin urmare, acestea fac parte din sursele regenerabile pe care Uniunea Europeană își propune să le dezvolte pentru a obține un procent din ce în ce mai mare al cererii de energie.

Un alt avantaj este că, combustibilii proveniți din biomasă sunt deosebit de ieftini. Pentru uz casnic, se știe deja de multă vreme despre avantajele peleților pentru alimentarea cazanelor și șemineelor.

Un dezavantaj al exploatării biomasei energetice este totuși legat de impactul cultivării acestora asupra mediului. De fapt, pentru a produce cantități mari de biomasă și pentru a obține rezultate remarcabile, cultivarea lor ar trebui extinsă. Găsirea unor spații adecvate ar putea însemna și necesitatea de a fura spațiul și apa de la cultivarea alimentelor.

Prin urmare, sperăm că pe undeva am clarificat ce sunt biomasele, o resursă naturală, ecologică și convenabilă, care ne permite să producem energie și să încălzim mediul ambiant, respectând în același timp mediul și permițând o economie considerabilă a costurilor.

 

 

 

 

 
{loadposition mainbody_top}

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 300 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 160 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.440 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 670 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video