Eco gesturi - apa si hrana

18 vizualizari
Eco gesturi - apa si hrana
Distribuie pe

Vom depana un sir de gesturi cotidiene care limiteaza impactul deja masiv al activitatilor umane asupra mediului inconjurator. Pentru ca putin cu putin se face mult, mai ales daca toti ne facem partea.Dezvoltare durabila, sustenabilitate, ecologie? Folosim acesti termeni destul de des, fara a intelege insa de multe ori la ce se refera cu adevarat. Nici nu e neaparat nevoie. Cumpatarea e un cuvant cheie daca vrei sa ai un stil de viata in armonie cu natura. Un cuvant pe care bunicii nostri il stiu mai bine decat societatea consumerista in care traim.

Te-ai intrebat vreodata de cata apa e nevoie pentru a produce hrana ori obiectele de care avem nevoie zi de zi?

Iti aducem noi in atentie un tabel orientativ (Sursa informatii: www.unwater.org, www.notre-planete.info www.water.usgs.govwww.waterfootprint.org, www.fao.org)

Asadar, iti prezentam cateva gesturi simple prin care poti evita risipa de apa, aceasta resursa atat de necesara si importanta:

Apa
• instaleaza un filtru de apa la robinet pentru a evita deseurile pe care le presupune comercializarea apei imbuteliate;
• renunta la apa imbuteliata - in prezent, industria de imbuteliere a apei pompeaza anual miliarde de litri de apa – apa care apartine tuturor – din subteran si ne-o vinde inapoi pentru a face profit. In afara faptului ca suntem taxati pentru o resursa publica, companiile de imbuteliere a apei sunt responsabile pentru producerea de sute de milioane de sticle de plastic. Potrivit Istitutului de Politica a Pamantului (Earth Policy Institute), producatorii folosesc in fiecare an 1,5 milioane de barili de petrol pentru a produce apa imbuteliata numai pentru piata de apa imbuteliata din Statele Unite.
• redu consumul de apa: fa dus in loc de baie, instaleaza reductoare la robinet, nu lasa apa sa curga inutil, opteaza pentru un WC cu actionare dubla, spala rufele atunci cand masina de spalat e plina, etc.
• in bucatarie: nu lasa apa sa curga atunci cand speli vasele; daca trebuie sa folosesti o masina de spalat vase, fa-o doar cand masina e plina de vase murdare si foloseste setarea pentru spalare economica. Pentru a economisi energia, opreste masina dupa ce clateste vasele si deschide usa pentru ca acestea sa se usuce singure, la aer.
• recupereaza apa de ploaie, sau cea folosita, daca poti sa o filtrezi, pentru a o utiliza in alte scopuri, precum irigarea gradinii;
• spala masina atunci cand ploua.

Hrana
• hraneste-te cu alimente de la baza lantului trofic, cat mai putin transformate (cu cat sunt mai prelucrate, cu atat consumul energetic este mai mare) si, de preferinta, din culturi biologice, locale si de sezon (pentru reducerea impactului imens al transportului de marfa). Nu doar amprenta ta de carbon va fi mai mica, dar vei consuma astfel alimente mai nutritive intrucat produsele rafinate pierd foarte mult din calitatile lor.
• incearca sa renunti la carne si lactate sau redu semnificativ consumul acestor produse. Cererea crescanda pentru carne ameninta si ea rezerva de alimente a planetei. De exemplu, vitele trebuie alimentate cu cantitati uriase de furaje, pentru a produce o cantitate mica de proteina animala destinata consumului uman. Potrivit Worldwatch, cantitatea totala de soia si grane folosita anual pentru cresterea animalelor in Statele Unite ar putea asigura de cinci ori necesarul alimentar al populatiei planetei.
• evita sa cumperi alimente care provin din specii amenintate precum tonul rosu sau care pun in pericol padurile tropicale, precum uleiul de palmier si toate produsele care il contin.
• cumpara alimente la vrac, folosind saculeti de panza reutilizabili sau pungi de hartie.
• evita alimentele ambalate in plastic si, cand nu poti, opteaza pentru recipientele mai mari sau care se pot refolosi sau reinventa.
• evita risipa alimentara cumparand atat cat ai nevoie, congeland legumele/fructele care risca sa se strice pana cand ai de gand sa le consumi si doneaza surplusul celor care au nevoie.

Articol de Elena Floroiu - intern Greenpeace perioada ianuarie - mai 2017
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video