Regenerabile

Fotosinteza inversa este un biocombustibil ultra-eficient care "schimba regulile jocului"

Cautarea continua pentru energia din surse regenerabile are o multime de indici de la natura, iar aici va prezentam unul dintre acestia


O echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a dezvoltat un proces de "fotosinteza inversă", care transformă biomasa în combustibil, folosind energia soarelui. Este, în esență, opusul a ceea ce fac plantele, prin transformarea luminii solare în energie chimică - și care ar putea duce la noi forme industrializate de energie curată.

Biomasa, de obicei sub formă de paie sau lemn, poate fi transformată în combustibil printr-o varietate de procese, dar multe sunt complicate, scumpe, iar unele au unele efecte secundare nedorite. Procesul de fotosinteza inversa dezvoltat la Copenhagen Plant Science Center este mult mai curat, datorită simplității naturii. Biomasei i se adaugă o enzimă (lytic polysaccharide monooxygenase), urmată de clorofilă. Atunci când sunt expuse la lumina soarelui, moleculele de zahăr din biomasa încep descompunerea în substanțe chimice, care sunt mai ușor de convertit în combustibil, sau chiar în biomateriale.

Procesul este, de asemenea, eficient. Sunt nevoie de doar 10 minute de expunere la soare pentru a realiza ceea ce la alte metode durează 24 de ore. „Fotosinteza prin intermediul soarelui nu permite doar creşterea, aceleași principii pot fi aplicate pentru a distruge materia vegetală, permițând eliberarea de substanțe chimice. Energia imensă a luminii solare poate fi folosită astfel încât procesele pot avea loc fără adaos suplimentar de energie ", afirmă Claus Felby, conducătorul echipei de cercetare. “Este o descoperire care schimbă regulile jocului, una care ar putea transforma producţia industrială a combustibililor şi substanţelor chimice”.

Sursa: Nature Communications journal
Share This

 

Comentarii

  • Nu s-au găsit comentarii

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
Siteul blog.instalnews.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles