Regenerabile

Tehnologia intalneste arta in „copacul energetic”

Inginerii de la Universitatea Brunel din Londra au dezvoltat conceptul de "copac energetic" cu “frunze inteligente” care absorb lumina solară și freamătă atunci când bate briza, pentru a produce energie solară și eoliană.

Copacul solar/eolian înalt de aprox. 5m poate genera de aproape trei ori electricitatea pe care o folosește o familie medie într-un an.

„Copacul energetic” funcționează ca un uriaș panou solar și turbină eoliană, astfel încât, cu cât este ziua mai însorită sau cu cât vântul bate mai tare, cu atât produce mai multă energie. „Am dorit ca frunzele acestuia să arate cât mai natural, de aceea am utilizat celule solare acoperite cu plasmă verde”, afirmă Dr Zahir Dehouche de la Universitatea Brunel din Londra. „Ideea este ca oamenii să vadă frunze. Este o instalație atractivă, artistică, care îmbină designul și sistemul energetic”. Fiind inspirat din natură, frunzele „inteligente” ale copacului sunt confecționate dintr-o peliculă subțire, fotovoltaică, pe bază de coloranți organici, învelite într-un strat protector verde, suficient de flexibil pentru a tremura în briză. Ramurile, crenguțele și frunzele sunt unite prin panglici piezoelectrice de înaltă rezistență care absorb energia cinetică în timp ce acestea se mișcă, astfel încât soarele, picăturile de ploaie și vântul - toate să creeze energie.

Electricitatea generată va ajunge direct în locuințe prin cabluri subterane, pentru consum propriu. Electricitatea neconsumată poate fi stocată în baterii și vândută rețelei naționale. Producătorii potențiali ar putea, de asemenea, să adapteze trunchiul reciclabil al copacului cu lumini stradale sau să-l doteze cu baterii pentru a încărca mașini electrice sau telefoane mobile. Cu o lumină a soarelui strălucitoare, arborele ar fi mult mai eficient pentru țările în curs de dezvoltare, unde ar putea contribui la reducerea consumului de energie.

Studenții au proiectat și dezvoltat conceptul acestui copac și au testat prototipul frunzelor inteligente pentru compania start-up din domeniul energiei regenerabile Solar Botanic. Echipa vede structurile robuste, organice ale copacilor aducând îmbunătățiri majore străzilor, fronturilor maritime și parcurilor de afaceri. „Copacul este o sculptură care invită oamenii să se conecteze cu energia regenerabilă”, afirmă unul dintre designerii participanți la acest proiect. „Acesta arată că energia verde nu trebuie să fie inestetică sau intrusivă, ea poate fi frumoasă și ne face să ne simțim pozitiv cu privire la schimbarea căilor noastre pentru un viitor mai strălucit”.

Solar Botanic își propune construcția unui astfel de copac energetic la scară până la sfârșitul anului. Un copac de aprox. 5m înălțime se așteaptă să genereze cel puțin 12.000 kWh pe an. Copacul ar costa undeva la 15.000 de lire sterline, iar frunzele la mai puțin de 3 £ fiecare.


Share This

 

Comentarii

  • Nu s-au găsit comentarii

Lasă comentariile tale

Postează comentariu ca oaspete

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
Siteul blog.instalnews.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles