Tu stii ce respiri?

33 vizualizari
poluanti atmosferici
Distribuie pe

Substantele nocive din aer se gasesc in forma solida, lichida sau gazoasa si sunt impartite in doua categorii: poluanti primari si secundari. Poluantii primari rezulta in mod direct dintr-un proces provocat de om sau natura, in schimb poluantii secundari se formeaza ca urmare a unor reactii din atmosfera intre poluantii primari si alte particule. Ozonul format la nivelul solului este un exemplu important de poluant secundar.

Principalii poluanti atmosferici:

• Dioxid de Sulf (SO2)
Dioxid de sulf (SO2) este un gaz iritant, cu un miros intepator, fiind emis in principal din arderea combustibililor ce contin sulf – carbune, petrol, etc.
Sectorul producerii de energie este cel mai mare emitator de oxizi de sulf (SOx), contribuind cu 58% la totalul emisiilor din Uniunea Europeana in 2014.

• Dioxid de Azot (NO2)
Dioxidul de Azot este un gaz toxic cu un miros caracteristic ascutit fiind un proeminent poluant al aerului.
Sursele principale de NO2 sunt procesele de ardere. In Europa transportul contribuie cu 46% la totalul emisiilor de noxe (NOx)

• Pulberi in suspensie (PM)
Pulberile in suspensie (PM) reprezinta un amestec de particule de aerosoli (solide si lichide) care cuprind o gama larga de dimensiuni si compozitii chimice. PM10 se refera la pulberile cu un diametru de 10 micrometri iar PM2,5 la pulberile cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri.
PM sunt emise de numeroase surse umane, inclusiv arderea combustibililor fosili.

• Monoxid de Carbon (CO)
Monoxidul de carbon este un gaz asfixiant, toxic, incolor si inodor, care ia nastere din arderea incompleta a combustibililor fosili.
Cea mai mare sursa de CO este transportul rutier.

• Dioxid de Carbon (CO2)
Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de sera, care este emis prin arderea combustibililor fosili.
Sursele majore sunt productia de energie electrica, industria prelucratoare si industria metalurgica.

• Compusi Organici Volatili (COV)
Compusi Organici Volatili sunt acele gaze din vaporii degajati de combustibili sau solventi.
Principalele emisii de COV provin din procese ce folosesc lacuri si vopsele, benzina, kerosen si alte substante volatile.

• Benzen
Benzenul este un lichid incolor, cu un usor miros caracteristic, ce este un constituent natural al petrolului. Este folosit in principal ca materie prima in industria chimica. Acesta ajunge in aer din emisiile autovehiculelor si din benzinarii si rafinarii petroliere.

• Metale grele
Metale grele reprezinta termenul general folosit pentru metalele toxice, reziduurile acestora producand poluarea mediului inconjurator.
Emisiile antropogene de metale toxice provin in principal din arderea combustibililor fosili, productia de metale si incinerarea deseurilor.

• Ozon de la nivelul solului
Ozonul de la nivelul solului este un poluant secundar format prin interactiunea dintre lumina soarelui cu oxizii de azot (NOx) si compusii organici volatili (COV).
Amplasarea ridicata a stratului de ozon are functie de protectie impotriva razelor ultraviolete, in timp ce prezenta acestuia la nivelul solului, poate avea efecte adverse.

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video