19 noiembrie: Ziua Mondiala a Toaletei

119 vizualizari
world toilet day
Distribuie pe

Fundatia We are Water avertizeaza ca aproape un miliard de oameni nu au o toaleta acasa

• Accesul la o toaleta ar reduce numarul de atacuri impotriva femeilor si ar reduce absenteismul in randul tinerelor de sex feminin cu pana la 15%
• Accesul la o toaleta adecvata asigura conditii de trai mai bun, o igiena adecvata si sanatate imbunatatita, dar mai ales demnitate - 40% din populatia lumii nu are acces la o toaleta

Ziua Internationala a toaletei este sarbatorita pe 19 noiembrie

„Egalitate, demnitate si legatura dintre violenta de gen si accesul la facilitati sanitare” este tema Zilei Mondiale a Toaletei din acest an, ce isi planifica sa aduca in prim plan violenta sexuala asupra femeilor si fetelor cauzata de lipsa intimitatii.

Pentru a creste gradul de constientizare privind lipsa de acces la conditii sanitare de baza in multe parti ale lumii, Fundatia We are water desfasoara diverse activitati pe plan international cu scopul de a oferi vizibilitate acestei probleme. Fundatia profita de ocazie pentru a aborda provocarea internationala de a furniza conditii de salubritate pentru o viata mai sanatoasa, curata, la preturi accesibile.

In secolul 21, inca exista 2.400 milioane de oameni care nu au acces la instalatii sanitare de baza. In prezent, 946 milioane de oameni sunt fortati sa isi faca nevoile fiziologice in aer liber, o cifra care este aproape la fel de mare ca si populatia totala a continentului african (1.100 milioane), un numar cu un impact cu atat mai mare considerand ca sunt mai multe persoane care detin un telefon mobil.

Grupurile cele mai vulnerabile
Aceasta problema are un impact extrem asupra sanatatii la nivel mondial. Un numar total de 842.000 de decese ar putea fi evitate in fiecare an daca ar exista structuri adecvate de salubritate si igiena pentru toata lumea.
Aproximativ 1.000 de copii din jurul lumii cu varste sub 5 ani mor in fiecare zi, din cauza bolilor diareice, aparute din cauza accesului limitat la apa potabila si a igienei precare.

Grupul cel mai afectat este cel al femeilor si fetelor atat in planul sanatatii, cat si al educatiei. Abandonul scolar in randul adolescentelor ar fi redus cu 15% daca ar avea acces la servicii de salubritate in scoli, in timp ce numarul de violuri si agresiuni sexuale impotriva femeilor ar putea fi reduse in cazul in care acestea ar avea o toaleta in scoala, acasa sau in apropierea lor.

Fundatia We Are Water trage un semnal de alarma cu privire la situatia dificila in care se afla milioane de oameni din jurul lumii si marcheaza aceasta zi prin diferite evenimente, care vor avea loc la Galeriile Roca de la Lisabona, Madrid, Barcelona si Londra, precum si in alte tari in care brandul Roca este prezent.

Printre subiecte ce vor fi discutate amintim de problemele de salubritate in orase, arhitectura si canalizarea in India sau probleme legate de accesul la apa. Astfel, vor fi invitati profesionisti din industria arhitecturii si salubritatii si celebritati proeminente, care isi vor exprima punctul de vedere si propria perspectiva pe aceasta tema.

Fundatia We are water are doua obiective principale. Primul este de a promova sensibilizarea si incurajarea dezbaterii in randul publicului si a organizatiilor cu privire la necesitatea de a crea o noua cultura a apei, pentru a permite dezvoltarea echitabila si gestionarea durabila a resurselor de apa din lume. Al doilea este de a efectua o intreaga serie de actiuni pentru a contracara efectele negative ale lipsei de resurse de apa adecvate. Domeniile de activitate ale fundatiei includ implicarea in infrastructura, educatie, sanatate si cercetare, concentrate in zonele cele mai defavorizate ale lumii.

www.wearewater.org

19 Noiembrie - Ziua Mondiala a Toaletei
Organizatia Mondiala a Toaletelor a fost infiintata in anul 2001, in Singapore, pe data de 19 noiembrie, zi ce a fost declarata Ziua Mondiala a Toaletelor. Pe cat de amuzant este numele, pe atat de nobil este scopul Organizatiei.
Ziua Mondiala a Toaletelor este sarbatorita anual, iar numarul tarilor participante este in crestere. In 2010, Ziua Mondiala a Toaletelor a fost sarbatorita in peste 19 tari, in care au avut loc peste 51 de evenimente.
Igiena precara a toaletelor improvizate si lipsa unui sistem de canalizare duc la aparitia a numeroase probleme de sanatate. Scopul acestei zile sarbatorite anual este de a convinge lumea ca toaletele nu sunt un subiect tabu si ca instalarea unei toalete poate salva vieti. La nivel mondial, 2.5 miliarde de oameni nu au acces la o instalatie sanitara corespunzatoare si 1.1 miliarde de oameni nu au deloc o toaleta.

Scaderea la jumatate a numarului de persoane care nu au acces la toalete cu apa curenta pana in anul 2015 este unul dintre cele opt obiective de dezvoltare in domeniul sanataţii şi saraciei, fixate de ONU in 2000.
Acesta a ramas insa obiectivul care este cel mai departe de a fi realizat: in ritmul actual, obiectivul nu va putea fi atins inainte de anul 2075.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 8.800 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 108.776 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 6.666 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video