Cum să protejezi țevile din casă împotriva înghețului

1576 vizualizari
Cum să protejezi țevile din casă împotriva înghețului
Distribuie pe

Țevile înghețate te pot lăsa fără apă în cele mai rele condiții meteo. Și costă foarte mult reparațiile aferente.

Când temperaturile scad, riscul ca țevile să înghețe și să se spargă crește vertiginos. De fapt, țevile sparte sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale pagubelor materiale în timpul vremii friguroase și pot provoca daune în bugetul familiei. Proprietarii de locuințe trebuie să acorde importanță protejării apometrelor și țevilor de îngheț. Astfel se vor evita cheltuielile cu reparațiile sau înlocuirea apometrelor, țevilor sau a branșamentelor de alimentare cu apă.

Țevile cele mai expuse riscului sunt cele din spațiile interioare neîncălzite, cum ar fi subsolurile, podurile și garajele. Dar chiar și țevile care trec prin dulapuri sau pereți exteriori pot îngheța. Vestea bună este că există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a  menține apa curentă și casa uscată.

Cum poți preveni înghețarea țevilor

    • Setează termostatele din casă la peste 12 grade Celsius
    • Picură apă rece în cel mai îndepărtat robinet de la robinetul principal deoarece apa în mișcare împiedică înghețarea țevilor
    • Găsiți supape de închidere pentru situații de urgență
    • Izolați țevile din zonele neîncălzite
    • Deschide dulapurile și lavoarele pentru a încălzi țevile
    • Închide supapele interioare care controlează alimentarea cu apă
    • Deschide robinetele exterioare pentru a permite scurgerea apei, astfel apa rămasă în țeavă se poate scurge fără a provoca o ruptură
    • Îndepărtează tuburile flexibile de la racordurile exterioare 
    • Consumă constant apă, asta pentru că multe dintre problemele de îngheț s-au înregistrat la capetele de rețea, acolo unde consumul este mai scăzut și neuniform
    • Nu construi în apropierea rețelelor de apă, construcția de cămine și alte corpuri betonate în imediata apropiere a rețelelor de distribuție a apei facilitează înghețul. 

Protejează căminul de apometru

Înghețul apei din rețele de distribuție apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branșament și rețeaua interioară. Protecția din căminul de apometru este importantă, deoarece aici sunt marea majoritate a armăturilor, apometre, robinete, coturi, adică locuri unde pot apăr diminuări ale secțiunii utile și unde se formează gheața în situația în care nu există circulație a apei pe rețea.

Protejează apometrul

În cazul în care apometrul îngheață, costurile de remediere includ: contravaloarea aparatului de măsură, manopera aferentă înlocuirii, cheltuielile corespunzătoare deplasării și staționării mijlocului de transport utilizat. Este important să verifici temperatura din jurul contorului unui termometru plasat în apropierea sa pentru a obține o citire corectă a contorului. Apa neaflată în mișcare va înghețată la 0 grade Celsius.
Dacă contorul este amplasat în exterior asigură-te că acesta este protejat cu materiale izolatoare, care să reducă și să împiedice înghețarea contorului.

Dezghețarea țevilor înghețate

În cazul în care ai luat toate măsurile de precauție, dar apar situații de îngheț a conductelor, este necesar să urmezi acești pași:

    • În primul rând, consultă-te cu un vecin pentru a vedea dacă se confruntă cu aceeași problemă. Dacă și ei au o pierdere de apă, este posibil să fie rezultatul unei întreruperi a conductei principale. Dar dacă ei au apă curentă, este probabil ca țevile să fi înghețat.
    • Oprește imediat apa de la robinetul principal de închidere.
    • Nu acționa asupra apometrelor instalate la limita de proprietate, în cazul în care sunt înghețate apometrele, nu încerca să le dezgheți singur, apelează la un instalator autorizat.
    • Pentru problemele majore apărute și dacă nu reușești să dezgheți conductele interioare apelează la serviciile unui instalator autorizat.
    • Deschide robinetul astfel încât apa să curgă prin țeavă odată ce zona este topită. Acest lucru va ajuta la topirea gheții.
    • Aplică pe sau în jurul țevii căldură cu un uscător de păr. Ține toate sursele de căldură departe de materialele inflamabile și nu utiliza dispozitive cu flacără deschisă, încălzitoare cu kerosen sau torțe. De asemenea, nu folosi dispozitive care vor face ca gheața topită să fiarbă, deoarece acest lucru poate provoca, de asemenea, ruperea țevilor.
    • Odată ce țevile sunt dezghețate, deschide din nou încet apa și verifică toate îmbinările pentru scurgeri și alte zone pentru fisuri care ar fi putut apărea ca urmare a înghețului.
    • Verifică toate țevile și îmbinările pentru scurgeri sau fisuri.
    • Scurgerile sau bălțile de apă din țevi înseamnă că existată o spargere sau o fisură.

Soluții pe termen lung

Poți izola podul, subsolul și alte spații de tranziție. Izolația va menține temperaturi mai ridicate în aceste zone. Și pentru a preveni curenții de aer, etanșează fisurile și deschiderile din jurul ferestrelor, ușilor, pervazurilor și acolo unde casa se sprijină pe fundație.
Dacă ai nevoie de căldură suplimentară, poți adăuga un calorifer electric într-o încăpere în care conductele ar putea fi în pericol. Și, deși nu este recomnadat, dacă aveți nevoie în baie, asigură-te că este conectat la o priză cu întrerupător de circuit cu împământare și nu folosi un prelungitor.

Tags

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video