Insectele și roboții : o combinație perfectă!

99 vizualizari
Insectele și roboții : o combinație perfectă!
Distribuie pe

În fiecare zi, noi tehnologii sunt folosite pentru a ne îmbunătăți viața - fie că este vorba de combaterea bolilor rare, de utilizarea unei energii mai puțin costisitoare și mai puțin poluante sau de utilizarea unor procese de producție industrială mai sigure și mai eficiente. Multe dintre aceste tehnologii utilizează standardele internaționale IEC și sistemele de evaluare a conformității pentru a le ajuta să funcționeze în condiții de siguranță și eficiență.

Domenii interesante de dezvoltare nouă provin din lumea biologică și animală. Biotehnologia a fost folosită de zeci de ani pentru tratarea bolilor - unde am fi fără vaccinuri și antibiotice? 

În sfera biodigitală apar noi domenii de cercetare și dezvoltare de ultimă oră, care pot schimba abordarea noastră față de lumea naturală. Unul dintre aceste noi domenii de cercetare și dezvoltare este robotica inspirată de lumea animală. Șerpi, lăcuste, gândaci, gândaci, muște sau chiar caracatițe îi ajută pe oamenii de știință să conceapă următoarea generație de roboți.

Mai mic este mai bine
Roboții mici sau chiar minusculi, care se bazează pe comportamentul insectelor, sunt subiecte fierbinți de cercetare, deoarece sunt mai ușor de operat și de manipulat decât umanoizii mari. Un nou domeniu al roboticii caută inspirație în lumea insectelor. Pe măsură ce senzorii și piesele minuscule devin o realitate - în special în industria ceasurilor și a smartphone-urilor - noi forme și dimensiuni de roboți apar în laboratoarele din întreaga lume. Aplicațiile potențiale sunt de anvergură, de la ajutor în caz de dezastre la polenizare.

Potrivit Washington Post, Sawyer B. Fuller, care conduce Laboratorul de robotică autonomă a insectelor de la Universitatea din Washington, lucrează împreună cu echipa sa la crearea unei muște robotizate care ar putea fi folosită în operațiunile de căutare și salvare. Astfel de muște-robot ar putea fi folosite și pentru a căuta scurgeri de substanțe chimice în aer sau fisuri în infrastructura de conducte.

Siguranța înainte de toate
Comitetul tehnic 31 al CEI se ocupă de asigurarea operațiunilor sigure în instalațiile chimice: Echipamente pentru atmosfere explozive. Comitetul tehnic a publicat o serie completă de standarde internaționale care acoperă toate cerințele specifice pentru echipamentele și sistemele electrice și neelectrice pentru atmosfere explozive. Acestea includ cerințe generale și niveluri de protecție pentru aparatura utilizată de toate sectoarele care operează în medii periculoase, cum ar fi rafinăriile de petrol, platformele petroliere offshore, uzinele de gaz, minele și chiar uzinele chimice.

Protejarea instalațiilor și a persoanelor împotriva riscurilor generate de atmosferele explozive nu este doar rezultatul unei activități cuprinzătoare de standardizare din partea CEI TC 31. Se datorează, de asemenea, în mare măsură, activității IECEx, sistemul IEC de certificare a standardelor referitoare la echipamentele destinate utilizării în atmosfere explozive (Ex). Sistemul este cu adevărat internațional și a fost aprobat de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE) ca fiind cel mai bun model de practică din lume pentru verificarea conformității cu standardele internaționale pentru atmosfere explozive.

Proiect de colaborare elvețian
În Elveția, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) antrenează roboți minusculi pentru a lucra cu furnicile. Cercetarea, care se desfășoară în cadrul proiectului CyBioSys, finanțat de UE, ar putea reprezenta un pas important în direcția utilizării roboților pentru a controla subtil sau a lucra alături de animale sau oameni.  Revista Horizon a UE relatează că, în cadrul acestui proiect, roboții se pot ajuta reciproc pentru a rezolva probleme complexe pe care nu ar putea reuși să le rezolve individual.

Dr. Collignon, care conduce cercetarea, descrie roboții ca fiind "sisteme biologice cibernetice", care îmbunătățesc atât lumea naturală, cât și ceea ce ar putea realiza roboții pe cont propriu. Multe insecte sociale, cum ar fi furnicile și albinele, nu răspund bine la persoane din afară, iar influențarea lor din interior ar putea oferi o nouă abordare.

Chiar dacă s-au înregistrat progrese în ceea ce privește producerea de baterii și senzori mai mici, rămân provocări care vor necesita mai multă cercetare și dezvoltare. Potrivit lui Fuller, va fi dificil să miniaturizăm toți senzorii, blocurile de alimentare și piesele necesare pentru ca roboții minusculi să se miște și să trimită date înapoi. Fabricarea unor baterii care să fie mici, dar suficient de puternice pentru a furniza energia necesară pentru funcțiile robotice rămâne o dilemă. Stabilizarea roboților care pot zbura, dar care transportă și senzori, va necesita mai multe cercetări de proiectare.

Standarde IEC pentru robotică și tehnologii conexe
IEC a creat recent un nou comitet tehnic, IEC TC 129, care standardizează robotica pentru sistemele de generare, transport și distribuție a energiei electrice. Aceasta include roboții de inspecție, care pot avea dimensiuni diferite și pot fi utilizați în aer, subacvatic, subteran și pe terenuri dificile. IEC TC 47 produce unele dintre standardele cheie referitoare la senzori. ISO/IEC JTC 1, comitetul tehnic comun dintre ISO și IEC, editează publicații în domeniul tehnologiei informației. Unul dintre subcomitetele sale, ISO/CEI SC 41, elaborează standarde pentru IoT și Digital Twin, inclusiv pentru tehnologiile aferente acestora. Un alt subcomitet, SC 42, elaborează standarde referitoare la inteligența artificială. Acesta a publicat recent ISO/IEC 23053, care descrie modul în care funcționează învățarea automată, inclusiv învățarea profundă.

Sistem asemănător unui șarpe pentru chirurgi
Animalele mai mari sunt, de asemenea, o inspirație pentru companiile de tehnologie, în special în domeniul medical. Un exemplu este sistemul robotizat Flex care se bazează pe comportamentul șerpilor.

Sistemul este un endoscop care permite chirurgilor să ajungă și să vadă adânc în corpul uman cu un risc minim, deoarece structura sa flexibilă se poate adapta la organele sinuoase. La capătul structurii asemănătoare unui șarpe care poate circula în interiorul corpului uman, o cameră robotică 3D de înaltă definiție echipată cu o lumină permite chirurgului să vizualizeze în interiorul diferitelor părți ale corpului și să verifice dacă există tumori sau alte probleme. Sistemul a fost deja folosit pentru multe intervenții chirurgicale, în special de către o echipă de chirurgi din Adelaide din departamentul de otolaringologie. A fost folosit pentru a ajuta la îndepărtarea organelor deteriorate sau a tumorilor canceroase.

Potrivit jurnalului de chirurgie robotică, care descrie diferitele proceduri utilizate de chirurgi, unul dintre principalele motive pentru utilizarea sistemului a fost flexibilitatea acestuia.

Multe comitete tehnice IEC sunt implicate în pregătirea standardelor relevante pentru tehnologia medicală. IEC TC 62 pregătește standarde internaționale care se concentrează pe siguranța și performanța echipamentelor medicale, a software-ului și a sistemelor aferente. IEC TC 66 pregătește standarde pentru siguranța echipamentelor de măsurare, control și laborator. IEC TC 100 pregătește standarde pentru sisteme audio, video și multimedia, inclusiv camere.

Planuri IEC pentru convergența bio-digitală
De asemenea, IEC a format recent un nou grup de evaluare a standardelor, SEG 12, pentru a dezvolta o foaie de parcurs pentru posibile activități de standardizare legate de convergența bio-digitală.

„Convergența bio-digitală este definită ca fiind convergența ingineriei, nanotehnologiei, biotehnologiei, tehnologiei informației și științei cognitive”, explică François Coallier, coordonatorul SEG 12. Coallier conduce, de asemenea, SC 41, care a publicat standarde referitoare la unele dintre bio. -tehnologii digitale, în special legate de lumea subacvatică.

Au fost înființate mai multe grupuri de lucru diferite pentru a se ocupa de diferite domenii, inclusiv de augmentare umană, bio-ingineria sistemelor agricole, bio-senzori și așa mai departe. „Printre multe lucruri, lucrăm în prezent la vocabularul necesar pentru aceste tehnologii diferite. , și am definit deja 24 de termeni. Scopul este de a produce 51 de definiții pentru raportul final pe care îl vom lansa în primăvară”, explică Coallier.

Grupul lucrează cu experți de la ISO, pe lângă organismele europene de dezvoltare a standardelor CEN/CENELEC și alte câteva organizații internaționale.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.911 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.008 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 690 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 13.059 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video