Noi paşi în direcţia obţinerii energiei pe bază de hidrogen, printr-un proiect comun între UPT şi partenerul norvegian SINTEF

34 vizualizari
Code-PEM
Distribuie pe

În cadrul Proiectului dezvoltat de Universitatea Politehnică Timişoara "Proiectarea combinatorială a unor pelicule inovative pentru plăcile bipolare ale electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni - acronim: Code-PEM", a avut loc o vizită de lucru a partenerilor norvegieni din proiect dr. Sigrid Laedre şi dr. Thulile Khoza, coordonatori ai grupurilor de cercetare din cadrul SINTEF AS.

În cadrul vizitei a fost discutat progresul proiectului şi etapele care mai sunt de parcurs până la finalizarea sa.

Tot în cadrul proiectului a fost organizat şi un Workshop în colaborare cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România, pe tema energiei regenerabile, respectiv a provocărilor energiei pe bază de hidrogen, fiind prezentată de partenerii norvegieni situaţia energiilor regenerabile în Norvegia, prin prisma cercetărilor efectuate de Institutul de cercetare SINTEF. Alte contribuţii au inclus prezentarea unor realizări în cadrul proiectelor de cercetare în domeniul energiilor regenerabile dezvoltate în instituţii din Timişoara, în special în Universitatea Politehnică Timişoara.

Proiectarea combinatorială a unor pelicule inovative pentru plăcile bipolare ale electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni

Proiectul Code-PEM îşi propune să contribuie la dezvoltarea reactoarelor electrochimice pentru obţinerea hidrogenului, prin identificarea unor soluţii de proiectare şi realizare, optimizate din punctul de vedere al costului şi a greutăţii, respectiv în condiţii de fiabilitate îmbunătăţită a principalului component-placa bipolară a electrolizoarelor cu membrane schimbătoare de protoni.

Electrolizoarele cu membrană schimbătoare de protoni (PEM) sunt folosite pe scară largă pentru a produce hidrogen gazos din surse de energie regenerabilă. Pe măsură ce crește cererea de combustibil sub formă de hidrogen, este necesara realizarea de electrolizoare cu costuri mai mici. Proiectul CoDe-PEM își propune să contribuie la dezvoltarea celulelor de electroliză PEM la prețuri accesibile, prin dezvoltarea de materiale de acoperire cu costuri mai mici pentru plăcile bipolare. Elementele cheie ale proiectului vizează reducerea costurilor, prin aplicarea unor pelicule noi care să conducă la o reducere a ponderii materialelor scumpe. În plus, noile placi bipolare ar trebui să permită procese de fabricație rapide și la prețuri redus

În cadrul laboratoarelor de cercetare ale Universităţii Politehnica Timişoara au fost finalizate cercetările privind optimizarea ansamblului strat de protecţie - material de bază în condiţiile menţinerii proprietăţilor funcţionale ale plăcilor bipolare. În acest scop s-a folosit un echipament performant de pulverizare magnetron AJA Orion 8, achiziţionat în cadrul proiectului.

Proiectul este coordonat de Universitatea Politehnică Timişoara, care are sarcina de a dezvolta noi straturi pentru acoperiri folosind tehnica PVD, iar SINTEF testează noile acoperiri în electrolizoare operaţionale.

Valoarea totală a proiectului este de 7.104.509,02 lei, din care 85% reprezintă contribuţia EEA, iar 15% reprezintă contribuţia de la Bugetul de Stat.

Informaţii suplimentare cu privire la Proiectul Code-PEM se pot obţine vizitând pagina de wb a proiectului: https://www.sintef.no/projectweb/codepem/

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video