Tehnologii

Pompe submersibile de apă. Tipuri și întrebuințări.

Fie că locuiți în mediul rural și aveți nevoie de o sursă de apă, fie că locuiți în mediul urban și trebuie să curățați piscina, pompa submersibilă de apă devine un utilaj de nădejde, pe care vă puteți baza pentru a vă face munca mai ușoară. Și asta deoarece, astăzi, tehnologia avansată ne permite să scoatem apă de la o adâncime considerabilă, printr-o singură apăsare de buton, fără a mai fi nevoie de un efort suplimentar din partea noastră.

pompa submersibila de apa 3

Pompe submersibile pentru apă curată

În funcție de întrebuințare, pompele submersibile se împart în două categorii: pentru apă curată și pentru apă murdară. Pompele pentru apă curată se folosesc de regulă pentru a scoate apă din fântâni cu o adâncime mai mare de 9 metri, acolo unde un hidrofor nu poate face față. În plus, pompele de apă prezintă și alte avantaje: sunt mai eficiente și pompează până la 30% mai repede apa, consumă mai puțină energie electrică și au și funcția de autoamorsare, care le permite să își adapteze singure setările la particularitățile fiecărei surse de apă.

Criterii de alegere: adâncime, debit, tip de alimentare

Cu toate acestea, atunci când alegeți o pompă pentru fântână, trebuie să țineți cont de câteva criterii: dacă adâncimea este mai mare de 9 metri, vă recomandăm o pompă submersibilă cu ejector, iar dacă distanța până la locuință este mai mare de 20 de metri, o pompă submersibilă multietajată cu turbină va face diferența.

O altă metodă simplă de a calcula eficiența unei pompe în raport cu adâncimea la care se află apa, este de a analiza indicele de presiune, 1 bar corespunzând pentru fiecare 10 metri de adâncime.

De asemenea, alt aspect la care trebuie să fiți atenți în momentul în care alegeți o pompă pentru apă curată este debitul de defulare al acesteia, care reprezintă de fapt cantitatea de apă adusă la suprafață cu ajutorul dispozitivului și este calculată în metri cubi/oră sau litri/minut. Astfel, pentru o gospodărie cu utilizare intensă a apei, recomandarea noastră este de a opta pentru o pompă cu 2-4 mc/h, pe când în cazul unei utilizări doar în scop menajer și pentru consum, o pompă de 1-2 mc/h ar trebui să fie suficientă.

Un alt criteriu de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o pompă submersibilă de apă este tipul de alimentare. Cele electrice pot fi cu acumulatori sau cu cablu și trebuie achiziționate în funcție de urmatoarele recomandări: pompele de apă cu cablu pentru pomparea apei de la distanțe mari, iar pompele pe acumulatori pentru a pompa o cantitate mică de apă, de la surse de suprafață, în niciun caz din puțuri sau fântăni. Cu cât aveți nevoie de o pompă cu putere mai mare, cu atât ar trebui să vă orientați către una cu cablu de alimentare.

De asemenea, pompele submersibile de apă curată mai pot fi folosite pentru micile sisteme de irigații din gospodărie, dar și pentru a schimba apa dintr-o piscină, proces de întreținere constant în spațiile amenajate pentru clienți, în această perioadă din an.

Pompe submersibile pentru apă murdară

Pompele submersibile pentru apă murdară sunt folosite pentru a filtra impuritățile din iazuri sau lacuri și pot fi de un real folos pentru zonele afectate de inundații pentru a transporta apa acumulată în zone special amenajate, departe de casele oamenilor. Acestea au fost special concepute pentru a pompa apa cu depuneri mai mari, fără ca reziduurile să ajungă la motor.

În funcție de utilizarea acestui tip de pompă, puteți opta și pentru un model prevăzut cu tocător. Acestea s-au dovedit de un real folos pentru apele cu impurități mari din fose septice, toalete, dar și în agricultură sau construcții.

Un model de pompă submersibilă de apă, ce poate fi utilizat pentru pomparea apei din iazuri de grădină, beciuri inundate sau bazine este Makita PF1010, recomandată pentru apa semi-murdară, ce conține mici impurități. Aceasta are o putere de 1100 W, un debit maxim de 14.400 l/h și poate fi folosită la o adâncime de 5 m.

Un model mai performant, cu tocător, este pompa submersibilă pentru apă murdară Pentax DTR 200, ce poate fi utilizată la o adâncime de până la 20 m, ce permite pomparea apelor reziduale care conțin textile sau fibre filamentoase, industriale, canalizare și zootehnice, ce necesită tăierea suspensiilor solide din fluidul pompat.

Mai multe modele și criterii de alegere a unei pompe submersibile pentru apă curată sau murdară, pot fi găsite pe magazinul online de scule electrice de mână și accesorii Tehnic Bazar, unde vă invităm să descoperiți o gamă largă de produse comercializate cu scopul de a ne face viața mai ușoară.

 

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 74

Automatizări SMART home de la HORNBACH – iluminatul inteligent și securitatea locuinței

Fondată în anul 1877, Hornbach este o companie axată pe domeniul construcțiilor și grădinăritului, dar care în ultimii ani a dezvotat un concept comercial și o gamă de produse orientate în întregime către sprijinirea proiectelor clienților prin soluții inovatoare. Așa cum declară și Directorul Comercial, Mugurel-Horia Rusu, dorința de a ști mereu ce se petrece în jurul nostru, de a eficientiza toate procesele ce ne înconjoară și de a obține o reducere a costurilor alături de mai mult timp liber a adus cu sine o creștere tot mai mare a interesului pentru sistemele ce transformă locuința într-una inteligentă. Solicitarea pieței și nevoia de a crea un confort sporit în fiecare locuință a dus la dezvoltarea unor sisteme SMART destinate securității și a unui iluminat inteligent, menit să reducă costul facturilor și să acorde o atenție sporită mediului înconjurător.


Automatizări SMART home de la HORNBACH – iluminatul inteligent și securitatea locuinței

Securitate inteligentă pentru locuințe

Dorințele românilor de a proteja atât familia, cât și bunurile din locuință a atras de la sine dezvoltarea unor produse SMART destinate siguranței. Sistemele de monitorizare permit vizualizarea de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile, a interiorului și exteriorului locuinței. Acesta transmite automat notificări atunci când cineva intră în casă, oferind un plus de confort proprietarilor. De asemenea, senzorii de mișcare pot detecta o spargere sau intrare prin efracție, iar alertele transmise prin intermediul aplicației mobile pot asigura un timp de intervenție rapid.

Soneriile inteligente

Reprezintă un alt tip de produs SMART, tot mai accesat în ultima perioadă, care ajută la identificarea persoanelor aflate în fața ușii. O cameră cu detector de mișcare este montată în interiorul vizorului oferind o imagine clară a celor care sunt în fața intrării, iar atuul principal este că imaginile pot fi accesate direct de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop.

O cerere tot mai mare predomină și în rândul încuietorilor inteligente, produse destinate mai ales celor care nu își doresc să mai folosească mereu chei tradiționale. Aceste încuietori SMART stochează mai multe combinații de coduri, sau chiar permit deblocarea încuietorii de pe telefon sau prin acces biometric, oferind nu doar confort, ci și un plus de siguranță.

,,În ultimii ani am observat o cerere tot mai mare și pentru încuietorile inteligente, produse destinate mai ales celor care nu își doresc să mai folosească mereu chei tradiționale”, a spus reprezentantul companiei. Aceste încuietori SMART stochează mai multe combinații de coduri, sau chiar permit deblocarea încuietorii de pe telefon sau prin acces biometric, oferind nu doar confort, ci și un plus de siguranță.

Iluminatul inteligent - Confort sporit, facturi mai mici și grijă pentru mediul înconjurător

O altă categorie în creștere în ultimii ani sunt produsele destinate iluminatului inteligent al locuinței, care oferă confort sporit, costuri mai mici la facturile de energie electrică și nu în ultimul rând o grijă sporită pentru mediul înconjurător. În plus, un consum redus al acestui tip de echipamente aduce o amortizare rapidă a investiției.

Cum funcționează? Iluminatul inteligent este un sistem prin care pot fi controlate de la distanță, cu ajutorul unei aplicații mobile sau prin telecomandă, luminile dintr-o încăpere. Astfel, pot fi aprinse sau stinse, chiar și atunci când proprietarii sunt la mare distanță. Totodată, sistemul poate controla intensitatea luminii, culorile pe care să le emită becurile, totul putând fi programat din timp. Practic, prin iluminatul inteligent nu mai este necesar clasicul întrerupător.

Un sistem de iluminat inteligent poate fi format dintr-un corp de iluminat, un comutator sau o telecomandă și o priză inteligentă. Becul este unul de tip LED, considerat în prezent cel mai economic și ecologic tip de iluminat, și poate avea dimensiuni diferite, cu lumină albă sau chiar colorată.

Comutatorul inteligent poate fi wireless (telefon sau tabletă) îndeplinind de la distanță rolul de întrerupător care controlează becurile. Acest lucru este posibil datorită aplicației instalate pe device-ul folosit și a legăturii Bluetooth sau Wi-Fi dintre becuri și dispozitivul mobil. Comutatorul inteligent de tip telecomandă este similar celui clasic, însă acesta funcționează cu baterii, poate fi amplasat oriunde și controlează mai multe becuri simultan reglând intensitatea sau nuanța luminii.

De asemenea, și priza inteligentă are rolul de a transforma corpurile de iluminat în unele SMART deoarece poate fi controlată de oriunde printr-o aplicație mobilă, sau de acasă prin telecomandă Bluetooth.

Un sistem de iluminat se alege în funcție de următoarele criterii: destinația, dimensiunea camerei și mobilierul existent în încăpere. Astfel, există corpuri de iluminat dedicate fiecărui spațiu al casei: dormitor, sufragerie, bucătărie, hol, terasă sau grădină.

,,Confort sporit, costuri mai mici la facturile de energie electrică, grija pentru mediul înconjurător – acestea sunt doar câteva dintre avantajele instalării unei iluminări automatizate. În plus, consumul redus al acestui tip de echipamente aduce o amortizare rapidă a investiției”, susține Directorul General al Hornbach.

Iluminatul inteligent este un sistem prin care pot fi controlate de la distanță, cu ajutorul unei aplicații mobile sau prin telecomandă, luminile dintr-o încăpere. Astfel, pot fi aprinse sau stinse, chiar și atunci când proprietarii sunt la mare distanță. Totodată, sistemul poate controla intensitatea luminii, culorile pe care să le emită becurile, totul putând fi programat din timp. Practic, prin iluminatul inteligent nu mai este necesar clasicul întrerupător.

Un sistem de iluminat inteligent poate fi format dintr-un corp de iluminat, un comutator sau o telecomandă și o priză inteligentă. Becul este unul de tip LED, considerat în prezent cel mai economic și ecologic tip de iluminat, și poate avea dimensiuni diferite, cu lumină albă sau chiar colorată.

Comutatorul inteligent poate fi wireless (telefon sau tabletă) îndeplinind de la distanță rolul de întrerupător care controlează becurile. Acest lucru este posibil datorită aplicației instalate pe device-ul folosit și a legăturii Bluetooth sau Wi-Fi dintre becuri și dispozitivul mobil. Comutatorul inteligent de tip telecomandă este similar celui clasic, însă acesta funcționează cu baterii, poate fi amplasat oriunde și controlează mai multe becuri simultan reglând intensitatea sau nuanța luminii.

De asemenea, și priza inteligentă are rolul de a transforma corpurile de iluminat în unele SMART deoarece poate fi controlată de oriunde printr-o aplicație mobilă, sau de acasă prin telecomandă Bluetooth.

,,Casele care se ‘trezesc’ singure dimineața, ținând cont de programul de somn al locatarilor nu mai sunt astăzi de domeniul ficțiunii. Datorită sistemelor SMART home, iluminatul locuinței poate fi foarte ușor automatizat”, spune reprezentantul Hornbach.

În acest moment există două categorii de sisteme de iluminat inteligente: controlate prin Wi-Fi sau prin Bluetooth. De asemenea, acestea se împart în cele care au senzori încorporați și cele care nu dispun de aceștia. Sistemele care se bazează pe senzori sunt cele mai avansate și utilizate. Dispozitivele de care dispun sunt de mișcare, dar și de analiză a luminii ambientale. Acestea din urmă sting becurile atunci când în cameră există suficientă lumină naturală. În cazul sistemelor de iluminat inteligent fără detectori, becurile pot fi programate să se stingă sau să se aprindă în anumite momente ale zilei.

Un sistem de iluminat se alege în funcție de următoarele criterii: destinația, dimensiunea camerei și mobilierul existent în încăpere. Astfel, există corpuri de iluminat dedicate fiecărui spațiu al casei: dormitor, sufragerie, bucătărie, hol, terasă sau grădină.

Compania Hornbach dispune în acest moment de un sortiment format din 20 de articole din gama destinată securității locuinței alături de cele create pentru controlul iluminatului ambiental

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 59

5 mituri dezvaluite despre coboti

Roboții colaborativi, cunoscuți și sub numele de coboți, au uimit industria robotică cu capacitățile lor unice, reprezentând unele dintre cele mai interesante progrese în tehnologia robotică de astăzi.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 541

GWHost - Gazduire pe placul tau!

Noi, cei de la GWHost credem în dreptul tău de a-ți pune ideile online. De aceea, toate serviciile noastre profesionale de găzduire, de la site-uri web de o singură pagină până la servere dedicate, vin cu instrumente puternice și securitate solidă.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 711

Teledetectia - o noua abordare in localizarea pierderilor de apa

Utilizand aceeasi tehnologie Hi-tech ca cea folosita pentru a identifica apa pe alte planete, noua abordare privind identificarea pierderilor de apa permite localizarea scurgerilor de apa din retelele subterane.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 1612

15 lucruri pe care nu le stiai despre Cernobil

Cernobîl a fost accidentul care, potrivit industriei nucleare, nu se va intampla niciodată. Douazeci si cinci de ani mai tarziu, accidentul nuclear de la Fukushima ne reaminteste ca riscul unui alt Cernobîl exista oriunde puterea nucleara este folosita.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 2399

Interviu cu domnul Alexandru Postavaru

Un interviu realizat de Alin Anchidin - inginer hidrotehnist, cu domnul Alexandru Postavaru despre pierderi, drone si alte gadgeturi utilizate in detectia pierderilor de apa.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 2611

LED - Lumina, Eficienta, Dezvoltare. Tinerii sunt cei mai afectati de calitatea luminii

Adolescentii si tinerii adorm cu 38% mai greu ca adultii din cauza luminii provenite de la telefoanele mobile, tablete si alte dispozitive cu ecran auto-iluminat, a concluzionat un studiu condus de Prof. Mariana Figueiro, director al programului „Lumina si sanatatea” al Lighting Research Center (LRC) de la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, NY, Statele Unite.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 1899

Soluție pentru economisirea apei in locuinte

IDEI SIMPLE, ECONOMIE MARE! Apa potabila devine din ce in ce mai scumpa. Noi va propunem o solutie simpla de economisire a apei in locuinte si cladiri rezidentiale.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 3673

Inginerii au gasit o modalitate de a capta energia eoliana din copaci

Imaginati-va o lume impanzita de paduri, care ar genera toata energia de care avem nevoie. Acest vis ar putea deveni realitate datorita unei noi forme de producere a energiei eoliene, care transforma mișcarea copacilor in energie curata.

 • Categorie: Tehnologii
 • Accesări: 1822
Siteul blog.instalnews.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...
Află mai mult Am înţeles