5 tipuri de izolatori pentru o casă eficientă energetic

1308 vizualizari
5 tipuri de izolatori pentru o casă eficientă energetic
Distribuie pe

Izolarea casei este o soluție cu efect asupra consumului cu încălzirea. Pereții izolați înseamnă confort termic pentru o perioadă îndelungată, și îți pot reduce semnificativ costurile cu încălzirea, cu până la 35%. De asemenea, obții și o mai bună menținere a temperaturii în interior pentru anotimpul călduros. Dacă ai în plan o investiție pe termen lung, te poți gândi inclusiv la materiale care au efect în izolarea fonică, sau care asigură respirabilitate sporită pereților.

Pentru început, poți face o termografie a locuinței, adică o scanare cu infraroșu prin care să cunoști mai bine zonele în care se fac transferuri de căldură. Verifici astfel punțile termice și înțelegi mai bine cum ar trebui să procedezi cu izolarea.

Există mai multe moduri de a izola o locuință, iar materialele variază în funcție de bugetul pe care vrei să îl investești. Ar fi bine însă ca atunci când iei în calcul izolarea locuinței, să ai în vedere beneficiile pe termen lung, nu doar cele legate de consumul redus. Hai să vedem în continuare care sunt principalele opțiuni ca materiale, indicele calorice și beneficiile fiecărui izolator.

Polistiren expandat

Polistirenul este un material ușor, la un preț deloc ridicat, care necesită câteva accesorii adiționale. Pentru montaj o să ai nevoie și de plasă pentru armare, adeziv, dibluri de fixare, toate aceste lucruri se adaugă la lucrarea finală. Prețul și calitatea materialului ca izolator înseamnă însă și proprietăți medii de izolare din punct de vedere termic.
Polistirenul expandat previne apariția mucegaiului și a umezelii, permițând circulația vaporilor în interiorul locuinței. Un dezavantaj este că ia foc ușor și arde susținut, și este și un material poluant.
Coeficientul de conductibilitate termică a polistirenului expandat se situează între 0.040 și 0.045 W/(m.K).

Polistiren extrudat

Ca izolator, polistirenul extrudat este mai eficient decât cel expandat, potrivit ca izolator termic pentru izolarea subsolului și fundației locuinței. Este, de asemenea, mai rezistent la uzură.
Ca principal dezavantaj, acest izolator constituie o barieră pentru respirabilitatea pereților, făcând ca rotirea vaporilor să fie mai grea. Acest factor poate facilita apariția mucegaiului și a umezelii, care poate pătrunde inclusiv între izolație și perete.
Coeficientul de conductibilitate termică a polistirenului extrudat este de 0,039 W/(m.K).

Vată bazaltică

Vata bazaltică are proprietăți similare cu vata minerală de sticlă, însă are câteva extra avantaje. Rezistă la temperaturi ridicate, permite circulația aerului și are un bun coeficient de izolare fonică. Este un izolator natural, care nu emite noxe, iar conductivitatea termică are un coeficient situat între 0.030 și 0.040 W/(m.K), având astfel o eficiență ridicată. Se poate monta în interiorul locuinței, însă acest lucru poate reduce din dimensiunile încăperii.
Vata bazaltică poate întâmpina dificultăți la instalare și are o greutate considerabilă, iar prețul s-ar putea, de asemenea să fie unul ridicat.

Vată minerală de sticlă

Poate fi folosită eficient și la exterior și poate fi un bun nivelator pentru pereți inegali. Vata minerală este similară cu vata minerală bazaltică, un coeficient similar de conductivitate termică, însă pierde puncte la capitolul izolare fonică și are mai puțină rezistență la foc decât aceasta.
Totuși, vata minerală de sticlă este în continuare un bun material izolator în cazul în care vrei să faci o izolarea casei, oferind caracteristici termice medii, nu la fel de ridicate precum în cazul folosirii de spumă poliuretanică.
Coeficientul termic al vatei minerale se situează între 0,040 și 0,046 W/(m.K).

Spumă poliuretanică

Asigură cel mai înalt grad de eficiență termică. Nu permite deloc căldurii să ajungă în exterior și are un coeficient de conductivitate apropiat de al lemnului, cel mai bun izolator. Spuma ajunge cu ușurință în toate spațiile goale.
Un mare avantaj este greutatea redusă, pentru că nu pune presiune pe construcție, și faptul că acoperă cu ușurință locuri greu accesibile. Spuma poliuretanică este considerată cel mai eficient material care poate fi folosit pentru izolarea locuinței.
Coeficientul termic al spumei poliuretanice se situează la 0.021 W/(m.K) în cazul spumei poliuretanice cu celulă închise, și 0.036 W/(m.K) pentru structura cu celulă deschisă.

Când vine vorba de izolarea locuinței, investiția pe care o faci este una pentru viitor. Alege materialele luând în calcul fiecare aspect pozitiv și negativ, inclusiv impactul asupra mediului înconjurător.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 6.500 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.664 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 163.028 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video