Evită aceste greșeli frecvente de încălzire a locuinței pentru a economisi energie

2124 vizualizari
încălzire a locuinței
Distribuie pe

Ne place să credem că ne cunoaștem sistemul de încălzire pe de rost și că îl folosim în mod corespunzător pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a menține casele și familiile în siguranță și la căldură. Cu toate acestea, este foarte posibil ca în fiecare iarnă să faci una sau mai multe dintre aceste greșeli comune și potențial foarte costisitoare. 

Există o mulțime de măsuri pe care le poți lua pentru a putea îmbunătăți eficiența energetică a locuinței. 

Setarea termostatului la un nivel ridicat pentru a încălzi mai repede

Rezistă tentației de a-ți supraîncălzi locuința, pe durata iernii. Mulți dintre cei care dau căldura prea tare ajung, în scurt timp, să se plângă de zăpușeală și de dureri de cap. Când setezi termostatul la o temperatură mai ridicată, va lucra mai mult timp pentru a atinge temperatura mai ridicată, în loc să ajungă mai repede la temperatura ideală. 

Încălzirea casei nu este ca și cum ai conduce mai repede spre o destinație. În loc să ajungi mai repede la temperatura ideală de 20 grade C, încălzirea va funcționa la maximum pentru o perioadă mai lungă de timp până când va ajunge, să zicem, la 24 grade C. Odată ajunsă la această temperatură sunt șanse să fie prea cald și să deschizi o fereastră, lăsând să iasă toată căldura pe care boilerul a muncit din greu să o producă. 

Setarea termostatului la un nivel ridicat atunci când afară este deosebit de frig
Una din două locuințe se face vinovată de această greșeală, mai ales în locuințele în care se află copii. În loc să îmbrace un strat în plus sau să închidă ușile, vor mări temperatura chiar peste măsură pentru că afară ninge sau pentru că bate vântul.

Termostatul este conceput pentru a menține casa la o temperatură stabilită, așa că, dacă îți propui o temperatură de 21C, boilerul tău va lucra pentru a atinge acest nivel și ar trebui să te simți mai mult decât confortabil cu această temperatură în casă. Dacă ridici la 24C sau mai mult, deoarece crezi că frigul de afară împiedica încălzirea să ajungă la 21C, nu faci altceva decât să faci risipă de energie.

Temperatura medie ar trebui să fie de 21-24 grade Celsius în camera de zi şi 18 grade Celsius, în dormitor, spun specialiștii.
În cazul în care termostatul programabil cu radiofrecvență nu îți permite să setezi o temperatură diferită, în fiecare cameră, ai, totuși, o soluție. Poți ajusta nivelul temperaturii folosind robinetele caloriferelor cu termostat. Dacă, spre exemplu, în sufragerie te simți confortabil când robinetul este setat la a 4-a gradație, în dormitor ar trebui să setezi robinetul la a 3-a gradație.

Să ții încălzirea la nivel scăzut pe parcursul întregii zile, în fiecare zi 
Dacă nu dorești să încălzești casa atunci când nu ești acasă, nu face greșeala de a da termostatul prea jos în timp ce nu ești acasă. Acest lucru nu face altceva decât să forțeze sistemul să lucreze mai mult atunci când va fi timpul să ridice din nou temperatura, astfel vei ajunge să cheltuiești mai mulți bani pe termenul lung. 

Să închizi sistemul de încălzire, înainte să pleci de acasă, nu e cea mai bună soluție pentru iarnă. Scăderea bruscă a temperaturii ar cauza creșterea umidității, apariția mucegaiului și chiar înghețarea și spargerea unora țevi.

Soluția este să folosești un termostat programabil pentru a porni încălzirea cu 30 de minute (sau cu cât îți convine) înainte ca toată lumea să ajungă acasă. De asemenea, poți seta încălzirea să pornească cu o jumătate de oră înainte ca toată lumea să se trezească dimineața. Astfel vei folosi aproximativ aceeași cantitate de combustibil în fiecare zi, iar căldura este produsă doar în momentul în care aveți nevoie de ea. 

Dacă îți faci griji că animalele de companie pot răci, poți pregăti un coș confortabil cu pereți înalți și chiar un "acoperiș" în care să se cuibărească atunci când nu ești acasă.

Crești nivelul temperaturii, în loc să te îmbraci mai bine
Deși există un sistem de încălzire în casă, ținut permanent în funcțiune ar putea ridica vizibil costurile pe timp de iarnă. Recomandat este să încălzim locuința la o temperatură medie, de 20 de grade, după care să ne îmbrăcăm și ceva mai gros.

Atunci când îmbraci un pulover subțire peste tricou sau cămașă, temperatura percepută de corpul tău va crește cu nu mai puțin de 3 grade Celsius. Asta înseamnă că vei putea să scazi cu măcar un grad temperatura din locuință. Iar asta te-ar putea ajuta să economisești până la 10 % din valoarea facturii lunare la încălzire.

Concluzie
Sunt lucruri pe care ar fi mai bine să le eviți, atunci când setezi termostatul. Ideal ar fi să nu crești prea mult temperatura, în locuință. Totuși, nici să o scazi sub anumite limite nu e recomandat.
Fiecare casă are nevoie de un sistem de încălzire care să funcționeze eficient, mai ales în timpul anotimpurilor reci. Dar dacă consultăm opțiunile oferite de experți, am putea găsi modalitățile prin care putem evita aceste greșeli și, bineînțeles, să avem costuri mai mici la facturi.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video