Pregătește șemineul pentru iarnă

307 vizualizari
șemineul pentru iarnă
Distribuie pe

Nimic nu se simte la fel de cald și confortabil ca un foc care trosnește în șemineu. Dar înainte de a pune mâna pe chibrituri, uită-te în jurul șemineului și coșului de fum pentru a te asigura că respecți câteva recomandări esențiale pentru un sezon sigur și călduros.
Pe lângă faptul că oferă căldură, oferă și o minunată priveliște a butucilor care ard cu trosnete și scântei. Este ideal în livingul apartamentului, casei sau cabanei. 
Este însă și un dispozitiv care necesită atenție la detalii și munca de întreținere. Cu cât suntem mai prevăzători, cu atât va funcționa mai bine și îi vom proteja pe apropiați de eventuale accidente.

Este important să ai o inspecție anuală

Hornul casei ar trebui să fie inspectat și curățat de către un profesionist în curățarea coșurilor de fum, cel puțin o dată pe an, sau aproximativ o dată la fiecare 80 de focuri aprinse. O curățare temeinică va elimina orice acumulare de creozot, un produs secundar al arderii lemnului, uleios și foarte inflamabil, oferindu-vă, astfel, un șemineu mai sigur.

Verifică dacă există fisuri și deteriorări

Verifică dacă există fisuri și îmbinări slăbite ale cărămizilor din interiorul șemineului și verifică dacă zidăria exterioară este deteriorată. Un zidar profesionist este cea mai bună alegere pentru a face orice reparații - nu încerca niciodată să repari cărămida refractară cu mortar obișnuit, deoarece acest amestec nu poate rezista la căldură mare.

Inspectează capacul și clapeta hornului

Asigură-te că șemineul funcționează corect și că nu există resturi care să împiedice deschiderea și închiderea acesteia clapetei. Deasemenea capacul coșului de fum trebuie  fixat ferm și păstrat în stare bună. Capacul ar trebui să includă un ecran de protecție pentru a împiedica păsările, veverițele, liliecii și alți dăunători să intre în coșul de fum.

Curăță de ramurile de copac 

Verifică hornul și capacul lui și asigură-te că nu există ramuri de copac care se întind peste coșul de fum. Nu numai că ramurile de copac prezintă un pericol de incendiu, dar pot, de asemenea, să limiteze circulația corespunzătoare a coșului și să deterioreze capacul.

Curăță cenușa 

Curăță vatra șemineului o dată pe săptămână sau ori de câte ori cenușa are o adâncime mai mare de un centimetru. Cărbunii pot rămâne fierbinți până la trei zile, așa că asigură-te că totul este complet rece. Poți mătura sau aspira cenușa rece, mai apoi indicate este să o arunci afară - cenușa de lemn este perfectă pentru paturile de grădină ridicate și grămezile de compost.    

Ia în considerare sticla termorezistentă

Instalarea unor uși din sticlă termorezistentă îmbunătățește eficiența energetică a șemineului tău. De asemenea, ușile pot împiedica scânteile să iasă din șemineu și să deterioreze pardoseala din jur. Dacă șemineul tău are deja uși de sticlă, curăță-le cu un prosop de hârtie și un detergent special pentru ușile de sticlă.

Curăță șemineul din alamă

Curăță șemineul din alamă manual prin distribuirea unei peliculă subțire de pastă de tomate, sos de roșii sau ketchup pe el. Lasă-l să stea timp de o oră și apoi curăță-l cu apă caldă și săpun. Alternativ, poți să îl lustruiești cu un produs comercial specific, de bună calitate, pentru alamă și o cârpă moale din microfibră. Evită să folosești cârpe de frecat foarte abrazive, perii cu țepide metal sau vată de oțel.

Depozitează lemnul în afara casei

Proviziile  de lemne de foc trebuie depozitate cât mai departe de casă pentru a evita atragerea dăunătorilor. Lemnul de esență tare, cum ar fi stejarul, arțarul și mesteacănul, arde mai tare și mai mult timp decât lemnul moale, cum ar fi pinul. De asemenea, poți arde bușteni special făcuți pentru șemineu. Nu arde niciodată lemn tratat sau vopsit, ambele produc fumuri periculoase.

Întreține șemineul pe gaz 

Dacă ai un șemineu cu gaz, verifică dacă lumina pilot este aprinsă și dacă toate orificiile de ventilație sunt libere și funcționează corect. Verifică dacă buștenii, căptușelile și arzătoarele sunt fisurate și înlocuiește orice componentă deteriorată.    

Întreține șemineul electric

Verifică toate firele șemineului electric, pentru a te asigura că niciunul dintre ele nu este uzat sau rupt. De asemenea, asigură-te că toți conectorii sunt bine fixați. Este important să aspiri și să ștergi praful de pe șemineu în mod regulat.

Cum se întreține șemineul în afara sezonului

Primăvara, când nu mai e nevoie să încălzești locuința, se impune o curățate profesională a șemineului și a spațiilor de evacuare a fumului. Prima recomandare este să chemați un hornar sau o firmă specializată. În acest fel te asiguri că aceste spații sunt verificate, iar dacă se găsesc fisuri, cărămizi desprinse sau alte probleme, acestea se pot remedia la timp. Se verifică starea componentelor interioare ale șemineului și se repară sau înlocuiesc dacă este cazul. 

Un sezon în siguranță și confortabil

Ia măsurile necesare pentru întreținerea șemineului, apoi bucură-te de foc toată alături de familie

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 420 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.410.511 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 2.240 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video