Sisteme de încălzire electrice pe care le poți alege pentru sezonul rece

449 vizualizari
Sisteme de încălzire electrice
Distribuie pe

Pentru că zilele răcoroase își fac simțită prezența, începem să ne gândim la aparate de încălzire care au un raport consum de energie – eficacitate cât mai bun. În funcție de spațiu, putem alege o aerotermă, un calorifer, un convector sau tun de căldură. Aparatele electrice, comparativ cu alte surse de încălzire, vor degaja căldura repede- unele dintre ele fac asta încă din primele minute de funcționare. Încălzirea prin pardoseală, centrala termică sau panoul de încălzire cu infraroșu sunt soluții prin care, de asemenea, putem încălzi eficient locuința. 

Aeroterma electrică

Se bazează pe un principiu simplu de funcționare. Rezistența electrică din interior se încălzește în momentul în care aparatul este conectat la sursa de energie, iar un ventilator degajă căldura uniform în toată încăperea. Poate fi mutată sau așezată dupa preferințe, dintr-o încăpere în alta, poate fi îndreptată in orice direcție sau plasată într-o anumită parte a camerei. 
Este printre cele mai ușoare si ieftine aparate de încălzit, datorită unei construcții simple si unui randament de transformare a energiei în căldură de aproximativ 95%. Cu toate acestea, temperatura scade repede după ce este oprită, iar zgomotul generat de ventilator poate deveni iritant.

Calorifer electric

Funcționează pe bază de ulei în care este scufundată o rezistență. Aceasta încălzește uleiul care, datorită vâscozității, își păstrează temperatura, iar căldura persistă pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ideal pentru camerele mici, caloriferul electric are roți montate, dar poate fi destul de voluminos și greu de mutat dintr-o încăpere în alta. În cazuri extreme, pot apărea scurgeri de ulei pe podea sau poate provoca arsuri în cazul contactului cu pielea.

Convector electric

Este un sistem de încălzire care transformă curentul electric în energie termică, folosind o rezistență ce poate avea o putere variabilă, de la 500W la 3000W. Are același principiu de funcționare ca o aerotermă, doar că aerul încălzit este dispersat în cameră pe bază de radiații. Cu un aspect plăcut și funcționare silențioasă, se poate monta atât pe podea cât și pe perete, sau poate fi prevăzut cu rotițe pentru transport. 
Din punct de vedere al costurilor, nu este recomandat să fie utilizat în camerele de mari dimensiuni. Este ideal pentru cabane și camerele dintr-o pensiune sau motel. Încălzirea unei camere, până la o temperatură de confort, poate dura ceva mai mult, totuși, temperatura plăcută se va păstra mai mult timp, anumite modele pot duce la creșterea umidității în cameră.

Tun electric

Recent apărute pe piață, tunurile de căldură sunt similare cu aerotermele electrice, doar că sunt de dimensiuni mult mai mari. Manevrabile, robuste, și simplu de utilizat, tunurile necesită întreținere redusă. Chiar dacă sunt sigure și eficiente din punct de vedere energetic, tunurile nu sunt pretabile în încălzirea locuințelor. Sunt ideale pentru a fi folosite în exterior sau în spații de mari dimensiuni datorită puterii de 20-30 kW. Se pot folosi pentru încălzirea spațiilor mari închise precum garajele, depozite, săli de recepție, șantiere sau ateliere, fără constrângeri de instalare.
Pentru siguranța spațiului unde este amplasat un astfel de dispozitiv, producătorii au prevăzut pentru aceste aparate de încălzire sisteme speciale de răcire, care previn supraîncălzirea.

Încălzirea prin pardoseală

Are la bază principiul de funcționare al radianței care este un mecanism fizic natural, prin care căldura este distribuită treptat, de jos în sus, ceea ce înseamnă că pierderile de căldură vor fi insesizabile, randamentul fiind de 100%. Inovația constă în faptul ca transformă podeaua într-un mare calorifer, căldura este degajată uniform pe toată suprafața podelei, creând o atmosferă plăcută și primitoare în toată casa. 
Amplasarea mobilei trebuie gândită de la începutul proiectului, deoarece mobila nu trebuie poziționată peste instalație. De asemenea nu este recomandată instalarea acestui sistem de încălzire în apartamentele care au instalația electrică veche.
Deși investiția este mai mare inițial, în timp cheltuiala va fi amortizată prin reducerea costurilor de încălzire a locuinței.

Centrala termică

O centrala termică tipică folosește gazul pentru încălzirea apei, in timp ce una electrică poate fi folosită și în zone în care alimentarea cu gaz nu este posibilă.
Încălzirea cu centrale termice electrice este foarte populară, pentru că sunt considerate foarte eficiente, deoarece nu se bazează pe arderea combustibililor fosili, precum gaz ori petrol, pentru a produce caldură. Așa că nu există nicio șansă ca in timpul arderii combustibilului, să existe și pierderi de caldură.
Este important de menționat că unul din factorii care influențează eficiența centralei termice este tipul de calorifer. Cel mai bun calorifer este cel din fontă, pentru că va menține căldura mai mult timp. Caloriferele din aluminiu încep să se răcească imediat după ce a fost oprită centrala, ceea ce nu le face foarte eficiente, în ciuda designului modern.

Panou de încălzire cu infraroșu

Este vorba despre un sistem simplu, care arată exact ca niște panouri de diferite dimensiuni care se prind pe pereți sau pe tavanul camerelor ce urmează a fi încălzite și funcționează pe curent electric, folosind radiații cu infraroșu, radiații invizibile ochiului uman, pentru a încălzi corpurile aflate din cameră aflate în raza lor de acțiune.
Avantajele acestor sisteme sunt costurile achiziției și ale montării. Dacă le comparăm cu cele ale instalării unui sistem clasic de încălzire, acestea sunt mult reduse și pot fi utilizate aproape instantaneu. La costurile reduse trebuie să adăugăm faptul că aceste elemente nu necesită revizii și nu au nevoie de piese de schimb.
Panoul radiant, prin razele infraroșii și conținutul ridicat de turmalină, un mineral natural, are efecte benefice asupra corpului uman, stimulând circulația sângelui pentru cei hipotensivi. De asemenea, deoarece nu există o circulație a aerului în cameră, vom fi privați de mișcarea prafului sau mirosurilor.
 

Cea mai ieftină încălzire electrică se stabilește în funcție de suprafața locuinței și a specificațiilor acesteia. Ideal este să îți izolezi casa sau apartamentul și să ții cont că sistemul de încălzire nu trebuie să aibă un preț de cumpărare sau montare neapărat mic. Pe parcurs pot apărea costuri semnificative de întreținere și facturi lunare usturătoare.
Indiferent ce metodă de încălzire alegi, pentru un randament cât mai mare trebuie să acorzi atenție consumului fiecăruia, și să reduci pe cât posibil pierderile de căldură.
 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 461 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 17.172 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 1.550 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 449.798 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video