Psihologia din spatele proiectarii orasului

17 vizualizari
proiectarea oraselor
Distribuie pe

Pe măsură ce tot mai mulți dintre noi ne înghesuim să trăim în mediul urban, designerii orașului regândesc influența clădirilor asupra stării noastre într-o eră de „neuro-arhitectură”.
 

Caile ascunse ale arhitecturii afecteaza modul in care ne simtim

"Formăm clădirile, iar după aceea clădirile noastre ne modelează", a spus Winston Churchill în 1943, în timp ce se gândea la repararea Casei Comunelor devastată de bombe. După mai bine de 70 de ani, cu siguranță va fi încântat să afle că neurologii și psihologii au găsit multe dovezi care să-l susțină. Știm, de exemplu, că clădirile și orașele ne pot afecta starea de spirit și bunăstarea și că celulele specializate din regiunea hipocampală a creierului nostru sunt în acord cu geometria și amenajarea spațiilor pe care le locuim. Cu toate acestea, arhitecții urbani au acordat adesea o atenție redusă potențialelor efecte cognitive ale creațiilor lor asupra locuitorilor unui oraș. Necesitatea categorică de a proiecta ceva unic și individual tinde să ignore considerațiile despre cum ar putea forma comportamentele celor care vor trăi în spațiile respective. Asta ar putea fi pe cale să se schimbe.

 

 

Foto: Metropole urbane, cum ar fi Tokyo, jonglează cu diferite configurații de design, acces la verdeață și atracție vizuală - toate acestea au efecte psihologice asupra locuitorilor.

„Există câteva ghiduri de îndrumare foarte bune [bazate pe dovezi]”, despre modul de proiectare a clădirilor prietenoase cu locuitorii, spune Ruth Dalton, care studiază atât arhitectura, cât și știința cognitivă la Universitatea Northumbria din Newcastle. „Mulți arhitecți aleg să le ignore. De ce?” La Conferința pentru Orașele Conștiente din Londra ea a analizat modul în care oamenii de știință din zona cognitivă ar putea face ca descoperirile lor să fie mai accesibile arhitecților. Conferința a reunit arhitecți, designeri, ingineri, neurologi și psihologi, ale căror drumuri se intersectează din ce în ce mai des la nivel academic, dar rar în practică.

Unul dintre vorbitorii de la conferință, Alison Brooks, arhitect care se specializează în locuințe și design social, a declarat pentru BBC Future că perspectivele bazate pe psihologie ar putea schimba modul în care sunt construite orașele. „Dacă știința ar putea ajuta profesia de designer să justifice valoarea unui design bun și a măiestriei execuției, ar fi un instrument foarte puternic și poate transforma într-adevăr calitatea mediului construit”, spune ea.

 

 

Foto: Cercetătorii au început să monitorizeze modul în care structurile urbane, cum ar fi zgârie-norii, afectează fiziologic cetățenii, stările lor mentale și starea lor de spirit.

O mai mare interacțiune între discipline ar reduce, de exemplu, șansele de repetare a unor astfel de povești arhitecturale de groază, cum ar fi complexul de locuințe Pruitt-Igoe din St Louis, Missouri, din 1950, ale cărui 33 de blocuri de apartamente inexpresive - proiectate de Minoru Yamasaki, cel responsabil și de World Trade Center - devin repede cunoscute pentru crima, distrugerea și disfuncția socială. Criticii au susținut că spațiile largi, deschise, între blocurile de înălțimi moderniste au descurajat sentimentul de comunitate, mai ales că rata criminalității a început să crească. În cele din urmă, au fost demolate în 1972.
Pruitt-Igoe nu a avut o valoare excepțională. Lipsa înțelegerii comportamentale din spatele proiectelor de locuințe moderniste din acea epocă, cu izolarea față de comunitatea extinsă și cu spații publice prost concepute, i-a făcut pe mulți să se simtă, după cum spunea artistul britanic Tinie Tempah, care a crescut într-o astfel de locuință, ca și cum ar fi fost "proiectate pentru a nu reuși".

Astăzi, datorită studiilor psihologice, ne putem da seama mult mai ușor de mediile urbane care le plac oamenilor sau pe care le găsesc antrenante. Unele dintre aceste studii au încercat să măsoare răspunsurile fiziologice ale subiecților in situ, utilizând dispozitive care pot fi purtate ca brățări care monitorizează conductivitatea pielii (un marker al excitației fiziologice), aplicațiile smartphone care îi întreabă pe subiecți despre starea lor emoțională și căștile electroencefalograme (EEG), care măsoară activitatea creierului în ceea ce privește stările mentale și starea de spirit.

Foto: Designul complexurilor de locuințe Pruitt-Igoe din St Louis a fost criticat pentru faptul că a înstrăinat comunitățile și pentru segregarea rasială

„Acest lucru adaugă un plus de informații care este altfel dificil de obținut”, a spus Colin Ellard, care studiază impactul psihologic al designului la Universitatea Waterloo din Canada. „Când întrebăm oamenii despre stresul lor, ei spun că nu este mare lucru, dar când le măsurăm starea fiziologică, descoperim că răspunsurile lor sunt în afara graficelor. Dificultatea este că starea ta fiziologică este cea care îți afectează sănătatea.” O privire mai atentă asupra acestor stări fiziologice ar putea face ceva mai multă lumină asupra modului în care designul orașului ne afectează corpurile.

Una dintre cele mai consecvente constatări ale lui Ellard este că oamenii sunt puternic afectați de construirea fațadelor. Dacă fațada este complexă și interesantă, aceasta afectează oamenii într-un mod pozitiv, iar negativ dacă este simplă și monotonă. De exemplu, când s-a plimbat cu un grup de subiecți pe lângă fațada lungă, din sticlă fumurie, a unui magazin Whole Foods din Manhattanul de Jos, starea lor de excitare și starea de spirit au scăzut, în funcție de lecturile de pe brățări și de sondajele la emoții, realizate la fața locului. De asemenea, au grăbit ritmul ca și când ar fi vrut să plece mai repede din zona morți. Starea lor s-a îmbunătățit considerabil când au ajuns într-un sector cu o mulțime de restaurante și magazine, unde (nu surprinzător) au raportat că s-au simțit mult mai plini de viață și mai implicați.

Scriitorul și specialistul urban Charles Montgomery, care a colaborat cu Ellard la studiul său din Manhattan, a spus că acest lucru indică „un dezastru în curs de dezvoltare în psihologia stradală". În cartea sa Happy City, el avertizează: „Întrucât comercianții cu amănuntul din suburbii încep să colonizeze orașele centrale, bloc după bloc, clădirile vechi și rare, dar și magazinele mici, de cartier, sunt înlocuite cu spații goale, reci, care albesc marginile stradale ale convivialității.”
O altă constatare repetată este că accesul la spațiul verde, cum ar fi pădurea sau un parc, poate compensa o parte din stresul vieții urbane.

Vancouver, care se situează în mod constant ca unul dintre cele mai populare orașe în care să trăiești, a făcut o virtute a acestui fapt, cu politicile sale de construcție în centrul orașului, orientate spre a se asigura că locuitorii au o vedere decentă asupra munților, pădurilor și oceanelor la nord și vest. Pe lângă faptul că este restaurat, spațiul verde pare să îmbunătățească sănătatea. Un studiu aplicat populației din Anglia în anul 2008 a constatat că efectele sănătății asupra inegalității, care tind să crească riscul de boli circulatorii în rândul populației situate mai jos pe scara socio-economică, sunt mult mai puțin pronunțate în zonele ecologice.

 

 

Foto: Orașe precum Vancouver, ale căror politici de proiectare și construcție includ verdeață naturală în apropiere, sunt adesea văzute ca locații populare de trăit.

Cum așa? O teorie este că, complexitatea vizuală a mediilor naturale acționează ca un fel de balsam mental. Asta ar fi în concordanță cu constatările lui Ellard din centrul Manhattanului și, de asemenea, cu un experiment din 2013 privind realitatea virtuală în Islanda, în care participanții au vizionat diverse scene rezidențiale de stradă și le-au găsit pe cele cu cea mai mare variație arhitecturală, cele mai provocatoare din punct de vedere mental. Un alt studiu VR, a concluzionat că majoritatea oamenilor se simt mai bine în camere cu muchii curbe și contururi rotunjite decât în camere rectangulare cu muchii ascuțite, deși (probabil au spus) studenții de la design care se aflau printre participanți preferau opusul.

Importanța designului urban depășește cu mult estetica. O serie de studii au arătat că oamenii care cresc într-un oraș au șanse duble să dezvolte schizofrenia și le crește riscul de apariție a altor tulburări mintale, cum ar fi depresia și anxietatea cronică. Principalul declanșator pare să fie ceea ce cercetătorii numesc "stres social" - lipsa legăturilor sociale și a coeziunii în cartiere. Andreas Meyer-Lindenberg de la Universitatea din Heidelberg a arătat că viața urbană poate schimba biologia creierului la unii oameni, ducând la reducerea materiei cenușii în cortexul prefrontal dorsolateral drept și în cortexul cingular anterior, două domenii în care schimbările au fost legate anterior de experiențele stresante din viața timpurie. Sună contraintuitiv: cu siguranță numărul mare de persoane face ca interacțiunea socială să fie mai probabilă. Deși acest lucru poate fi foarte superficial, felul interacțiunilor sociale semnificative care sunt esențiale pentru sănătatea mintală nu apar ușor în orașe. Izolarea socială este acum recunoscută de autoritățile urbane ca un factor major de risc pentru multe boli. Este posibil să proiectați împotriva ei, să construiți într-un mod care să încurajeze conexiunea?

Printre primii care au încercat a fost sociologul William Whyte, care a sfătuit planificatorii urbani să aranjeze obiecte și artefacte în spațiile publice în moduri care să-i îndemne pe oameni să se apropie mai mult fizic și să crească șansele să vorbească unul cu celălalt, un proces numit „triangulare”.

În 1975, Proiectul pentru Spații Publice, fondat de unul dintre colegii lui Whyte, a transformat modul în care oamenii foloseau Centrul Rockefeller din New York City prin plasarea de bănci de-a lungul arborilor tisa din zonele de relaxare aflate în subsolul clădirilor (în locul unor arbori cu frunze ascuțite care nu erau pe placul oamenilor, dar pe care conducerea le-a dorit inițial ). Firma de arhitectură Snohetta a urmat un principiu similar în Times Square, introducând banci de granit lungi, sculptate pentru a sublinia faptul că spațiul iconic, odată blocat cu mașini, este acum un paradis pentru pietoni.

Îmbogățirea spațiilor publice nu va elimina singurătatea din orașe, dar ar putea ajuta, făcând locuitorii să se simtă mai implicați și mai confortabil cu împrejurimile. „A trăi printre milioane de străini este o stare foarte nenaturală pentru o ființă umană", spune Ellard. „Una din responsabilitățile unui oraș este aceea de a adapta această problemă. Cum construiești o societate în care oamenii se tratează reciproc cu bunătate în acest fel de aranjament? Acest lucru este mai probabil să se întâmple atunci când oamenii se simt bine. Dacă te simți mai bine, ești mai dispus să vorbești cu un străin.”

Un lucru garantat care îi face pe oameni să se simtă neplăcut cu privire la viața într-un oraș este un sentiment constant de pierdere sau dezorientare. Unele orașe sunt mai ușor de parcurs decât altele - modelul de stradă al New York-ului face ca acesta să fie relativ simplu. În timp ce Londra, cu amalgamul de cartiere orientate în mod diferit, iar Tamisa care șerpuiește prin mijloc, creează multă confuzie. La Conferința „Orașe Conștiente”, Kate Jeffery, un neurolog comportamental la University College London, care studiază navigația la șobolani și alte animale, a subliniat ideea că pentru a vă simți legat de un loc, trebuie să știți cum se raportează lucrurile unul la celălalt în spațiu. Cu alte cuvinte, aveți nevoie de un sentiment de direcție. Locurile cu simetrie rotativă, care arată la fel din orice direcție le priviți - Piccadilly Circus, de exemplu - sunt un „coșmar” pentru orientare, a spus ea.

Sensul direcției este la fel de important în interiorul clădirilor. Una dintre cele mai cunoscute clădiri fără orientare este Biblioteca Centrală din Seattle, care a câștigat mai multe premii pentru arhitectura sa. Universitatea Dalton din Northumbria, care a studiat clădirea timp de mai mulți ani și a editat o carte despre aceasta, declară că este fascinant faptul că un loc atât de „admirat la scară largă de arhitecți ... poate fi atât de disfuncțional".

 

 

Foto: Biblioteca Publică din Seattle a câștigat premii de arhitectură, dar unii vizitatori au declarat că creează confuzie, dovedindu-se că interiorul ar trebui să faciliteze un sentiment de direcție.

Una din problemele cu care se confruntă biblioteca sunt scările rulante uriașe cu sens unic, care transportă vizitatorii de la parter la nivelele superioare, fără a avea mijloace evidente de coborâre. „Cred că a existat o dorință a arhitecților de a încerca să atenueze așteptările și să fie puțin îndrăzneți", spune Dalton. „Din păcate, când vine vorba despre deplasare și orientare, așteptările noastre sunt acolo pentru un motiv întemeiat. Există foarte puține situații în lumea reală în care puteți merge din punctul A în punctul B printr-un singur traseu și sunteți forțat să luați un alt traseu din B înapoi la A. Acest aspect este cu adevărat confuz pentru oameni. Pe un forum online, unul dintre utilizatorii bibliotecii a comentat că „am părăsit clădirea de îndată ce am putut să-mi dau seama cum se iese, sperând să nu fac mai întâi un atac de anxietate".
Dar așa stau lucrurile când vine vorba despre orașe: oamenii care trăiesc în ele fac o treabă bună și se simt ca acasă, în ciuda tuturor obstacolelor arhitecturale și în ceea ce privește designul cu care se pot confrunta, fie într-o bibliotecă bizantină, fie într-un parc extins.

O manifestare vizibilă a acestui lucru sunt „liniile de dorință" care se îndreaptă spre borduri de iarbă și parcuri care marchează traseele preferate ale oamenilor în întreg orașul. Ele reprezintă un fel de rebeliune în masă împotriva traseelor prescrise de arhitecți și planificatori. Dalton le vede ca parte a „conștiinței distribuite” a unui oraș - o cunoaștere comună a locului în care au fost și unde ar putea să meargă în viitor - și își imaginează cum ne-ar putea afecta comportamentul dacă liniile de dorință (sau „traseele sociale”, după cum le denumește ea) ar putea fi generate digital pe trotuare și străzi.

Ea atinge un aspect asupra căruia toți arhitecții, neurologii și psihologii par să fie de acord: acel design de succes nu vine neapărat din modul în care clădirile noastre ne pot forma, așa cum a spus Churchill, ci din dorința de a-i face pe oameni să simtă că au un anumit control asupra mediului lor. Sau așa cum a spus Jeffery la Conferința „Orașe Conștiente”, suntem „creaturi ale locului în care trăim”. Bine ați venit în noua eră a neuro-arhitecturii!

Sursa: http://www.bbc.com, Traducere: Smaranda Fărcaș, Reea Communication

 

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.940 RON
Data publicarii: 30.11.2023
Valoarea estimata: 2.000 RON
Data publicarii: 30.11.2023
Valoarea estimata: 1.320 RON
Data publicarii: 30.11.2023

Reea Agency

Video