Robotii ne vor lua 800 milioane de slujbe pana in 2030 - raport

10 vizualizari
automatizarea robotică
Distribuie pe

Până la 800 de milioane de lucrători din toată lumea își vor pierde locurile de muncă până în 2030 și vor fi înlocuiți de automatizarea robotică, s-a constatat în urma unui raport de consultanță.

Studiul, efectuat în 46 țări și 800 de profesii de către Institutul McKinsey Global a constatat că o cincime din forța de muncă globală va fi afectată.

Se spune că o treime din forța de muncă din țări mai bogate, precum Germania și SUA, va fi nevoită să se recalifice pentru alte locuri de muncă. Acestea vor avea implementat un mai mare grad de automatizare, din moment ce au resurse pentru investiții în tehnologie.

Operatorii de mașini și manipulanții în domeniul alimentar vor fi afectați cel mai mult, se spune în raport.

Țările mai sărace care au mai puțini bani pentru a investi în automatizare nu vor fi afectate la fel de mult, potrivit studiului.

India, scriu autorii raportului, va avea doar aproximativ 9% din locurile de muncă înlocuite de tehnologiile emergente.

Autorii văd sarcinile efectuate de brokerii de credite ipotecare, juriști, contabili și personalul back-office ca fiind predispuse la automatizare.
Locurile de muncă care necesită interacțiune umană, cum ar fi medici, avocați, profesori și barmani, sunt văzuți de McKinsey ca fiind mai puțin predispuse la automatizare.
Locurile de muncă specializate cu un salariu relativ mai mic, cum ar fi grădinăritul, instalațiile sanitare și munca de îngrijire, vor fi, de asemenea, mai puțin afectate de automatizare, a preconizat studiul.

În țările dezvoltate, nevoia de învățământ universitar va crește, întrucât numărul locurilor de muncă care necesită mai puțină educație se micșorează.
Numai în SUA, între 39 și 73 milioane de locuri de muncă este posibil să fie eliminate până în 2030, dar aproximativ 20 milioane de lucrători destituiți se pot transfera cu ușurință în alte industrii, potrivit raportului McKinsey.
În Marea Britanie, 20% din locurile de muncă curente vor fi automatizate în aceeași perioadă, prevede autorul studiului.

Cât va dura până când slujba ta va fi robotizată
Lumea va vedea o tranziție de aceeași amploare ca la începutul anilor 1900, când o mare parte din industria globală a trecut de la agricultură la munca în fabrică.
Dar ei avertizează că noua tehnologie va genera noi tipuri de locuri de muncă, asemănătoare cu introducerea calculatorului personal în anii 1980, care a condus la munca de suport tehnic și la afacerile online.

Autorii raportului îndeamnă guvernele să facă planuri de recalificare a cetățenilor.

 

 

 

 

 

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video