Mai multe știri
Dreptul la reparare - Consumatorii au un nou drept la reparații ușoare și atractive
A fost adoptată o nouă propunere privind norme comune de promovare a reparării bunurilor, care le vor permite consumatorilor să facă economii și vor sprijini obiectivele Pactului verde european prin reducerea deșeurilor, printre altele.
Banca Europeană pentru Hidrogen și alte acțiuni-cheie cuprinse în Actul privind industria cu zero emisii nete
Comisia a propus Actul privind industria cu zero emisii nete pentru a extinde producția de tehnologii curate în UE și pentru a se asigura că Uniunea este bine echipată pentru tranziția către o energie curată.
Comisia Europeană propune reforma organizării pieței energiei electrice a UE
Comisia a propus pe 14 martie 2023 reformarea organizării pieței energiei electrice a UE pentru a accelera dezvoltarea puternică a energiei din surse regenerabile și eliminarea treptată a gazului, pentru a reduce dependența facturilor consumatorilor de volatilitatea prețurilor la combustibilii fosili, pentru a proteja mai bine consumatorii de viitoarele creșteri ale prețurilor și de potențiala manipulare a pieței și pentru a face industria UE curată și mai competitivă.
Legea biomasei şi offshore wind-ul se află pe ordinea de lucru în Senat
Legea biomasei si legea referitoare la energiile regenerabile care pot fi produse pe Marea Neagră, offshore wind-ul, se află în lucru, în Senat. Programul IMM Prosumer, care ar putea deveni operaţional în perioada imediat următoare.
Ce este eticheta DEEE?
Cu câteva excepții, majoritatea echipamentelor electrice și electronice vândute în UE trebuie să poarte un marcaj special. Etichetele DEEE sunt obligatorii pentru următoarele categorii de produse.
6 Versiuni actualizate la reglementari tehnice importante în domeniul construcțiilor au fost publicate în MO
Au aparut în Monitorul Oficial al României, versiunile actualizate ale următoarelor reglementări tehnice care pot fi de interes pentru dvs. daca activați în domeniul construcțiilor.
Măsurile de sprijin pentru consumatorii de energie trebuie să țină cont de nevoile de bază ale gospodăriilor
Măsurile de plafonare și compensare a prețurilor la energie ar trebui să ia în calcul nevoile specifice ale gospodăriilor, făcând diferența între consumul ridicat de electricitate pentru asigurarea nevoilor energetice de bază (minimale) și cel pentru dotări care țin mai degrabă de confort.
Noua metodologie de calcul al performanței energetice a clădirilor (Mc 001-2022) și schimbarea de paradigmă în construirea clădirilor
În data de 17 ianuarie 2023 a apărut în Monitorul Oficial nr. 46 Ordinul MDLPA nr. 16/2023 pentru aprobarea reglementării tehnice "Metodologie de calcul al performanţei energetice a clădirilor, indicativ Mc 001-2022". Cunoscută specialiştilor simplu ca "Mc001", versiunea revizuită a reglementării include numeroase noutăţi tehnice care vor intra în vigoare treptat.
1,39 miliarde EUR pentru România din Fondul pentru modernizare pentru a accelera tranziția către o energie curată
Pactul verde european: 4,11 miliarde EUR din Fondul pentru modernizare pentru a accelera tranziția către o energie curată în 8 state membre. Proiectele vor contribui la modernizarea sistemelor energetice, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei, transporturilor și agriculturii, precum și la îmbunătățirea eficienței energetice. Sprijinul acordat acestor investiții va ajuta statele membre beneficiare să își îndeplinească obiectivele în materie de climă și energie pentru 2030 și să accelereze tranziția verde a UE.
Precizări ANRE la preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025
Ca urmare a noilor modificări legislative instituite prin Legea nr. 357/2022 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023
TVA scade la 5% pentru panourile solare și pompele de căldură. Legea a fost adoptată
TVA va scădea de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice, potrivit unei legi adoptate de Parlament...
Un nou instrument al UE pentru a limita creșterile excesive ale prețurilor gazelor
Pe 22 noiembrie Comisia și-a continuat răspunsul la criza energetică actuală, propunând un mecanism de corecție a pieței pentru a proteja întreprinderile și gospodăriile din UE de episoadele de creștere excesivă a prețurilor gazelor în UE.
Comisia Europeana propune noi norme la nivelul UE privind ambalajele
Pe 30 noiembrie 2022 Comisia a propus noi norme la nivelul UE privind ambalajele, pentru a combate această sursă, în permanentă creștere, de deșeuri, precum și frustrarea consumatorilor.
Guvernul a reglementat promovarea utilizării energiei din surse regenerabile
Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.
Peste 900 de cazuri de consum fraudulos de energie electrică și gaze naturale identificate în primele zece luni din 2022
Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie – octombrie a anului în curs, 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 441 la energie electrică.
ANRE modifică Regulamentul de furnizare a energiei electrice în sprijinul clienţilor finali
Ţinând cont de dinamica pieţelor de energie din UE şi implicit din România, ANRE este într-un proces continuu și constant de adaptare şi îmbunătăţire a reglementărilor comerciale în acord cu legislația primară şi cu necesitățile tuturor participanților la piața de energie.