Evacuarea gazelor de ardere in cazul centralelor cu tiraj natural tip B studii de caz

1963 vizualizari
Centrale termice
Distribuie pe

O situatie foarte frecventa care a aparut odata cu avantul imobiliar care a cuprins Romania in ultimii ani o constituie demolarea cladirilor vechi si construirea unor cladiri noi, mai inalte decat constructiile existente in zona.

Un astfel de caz este prezentat in Fig. 1.

Deoarece cosul cladirii vechi, mai scunde, nu mai depaseste coama noii cladiri inaltate langa ea si nu poate avea tiraj, s-a adoptat „solutia” din fotografie: o „hota” colectoare a gazelor de ardere aplicata peste cosul vechii cladiri si o teava metalica neizolata (un burlan din tabla) care pleaca din partea superioara a hotei, are doua coturi la 90o si apoi „evacueaza” gazele de ardere la nivelul stresinii cladirii inalte.

Acest asa-zis cos de fum incalca foarte multe reguli tehnice de bun-simt:
- cosul de fum din caramida are mai multe canale. In cazul in care functioneaza cel putin doua generatoare de caldura racordate la canalele de fum inglobate in cosul din caramida, sectiunea burlanului din tabla nu va permite evacuarea tuturor gazelor de ardere, existand pericolul intoxicarii cu monoxid de carbon a utilizatorilor generatoarelor de caldura. Este incalcata prevederea din [1], pct. 9.77: „In cazul tirajului natural se admite racordarea pe acelasi cos de fum necompartimentat a mai multor cazane, cu conditia incadrarii vitezei gazelor de ardere in limitele recomandate de STAS 3417, in functie de regimul de functionare si incarcare al cazanelor, atat pe parcursul unei zile cat si pe intregul an”.

- burlanul din tabla nu este izolat. Daca in perioada de iarna va functiona un singur generator de caldura (pentru ca sectiune burlanului sa poata asigura evacuarea gazelor de ardere), dupa catva timp burlanul va rugini si se va distruge, datorita condensarii gazelor de ardere, condensatul rezultat fiind acid. Este incalcata prevederea din [2], pct. 3.10.5: „Cosurile de fum se prevad cu termoizolatie pentru realizarea tirajului si evitarea scaderii temperaturii gazelor de ardere sub temperatura punctului de roua”.

- partea terminala a cosului de fum este la nivelul stresinii acoperisului. Este incalcata prevederea din [1] pct. 9.73: „Cosul de fum va depasi coama acoperisului cu minimum 0,50 m, iar in cazul invelitorilor combustibile cu minimum 1 m, luandu-se si masurile de protectie fata de elementele combustibile ale acoperisului”. 

- burlanul cosului de fum este fixat si atinge grinda din lemn a acoperisului. Este incalcata prevederea din [3] pct. 2.3.13: „Cosurile de fum (sau de ventilare) si sobele se alcatuiesc, executa si izoleaza fata de elementele combustibile ale constructiei conform reglementarilor tehnice in acest domeniu, astfel incat sa nu conduca la incendii datorita transmiterii caldurii sau a scaparilor de gaze fierbinti, flacari, scantei etc”.

- „hota” aplicata peste cosul de fum din caramida face imposibila curatarea cosului de fum de catre cosar. Astfel este incalcata prevederea din [4] art. 85 (3): „Verificarea, repararea, izolarea termica si curatarea periodica a cosurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii”.
Nu mai vorbim despre rezistenta aeraulica introdusa de cele 2 coturi la 90o si despre neetanseitatile imbinarii cosului din caramida cu „hota”, neetanseitati pe unde se trage aer fals.

In Fig. 2 este prezentata o situatie similara: cladire noua construita langa o cladire veche, mai scunda, dar la care solutia aleasa este intr-adevar viabila d.p.d.v. tehnic (conductele de evacuare sunt izolate termic iar la schimbarile de directie ale conductelor exista guri de vizitare si control pe unde se poate efectua curatarea acestora).
N.B.: Aceasta a doua abordare nu a fost fotografiata in Romania!

O alta situatie, mult mai periculoasa pentru posesorul „cosului” de fum, o constituie cea prezentata in Fig. 3. La demisolul cladirii se afla o centrala cu combustibil gazos. De la demisol, posesorul a strapuns tavanul si a intrat in camera situata deasupra cu cosul de fum, care este un racord flexibil. Aceasta camera este un dormitor. La nivelul acestei camere a intrat cu racordul flexibil intr-un cos de fum zidit care iese pe verticala din cladire. Racordul flexibil, neizolat, a fost introdus in ideea de a functiona pe post de radiator, pentru a „recupera” caldura gazelor de ardere si a incalzi dormitorul.

De aceasta data, incalcarile normativelor tehnice sunt mult mai flagrante si mai periculoase:
- racordul flexibil folosit este cel proiectat/utilizat pentru ventilatii si nu pentru evacuarea gazelor de ardere. Este incalcata prevederea din [5] pct. 8.20: „Racordarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi la cosuri de fum prin burlane din tabla metalica, rigide sau flexibile, se admite in urmatoarele conditii ...”. Racordul pentru ventilatii este fragil, neavand rezistenta mecanica, putand crapa oricand si existand pericolul degajarii in camera centralei termice sau in dormitor monoxidul de carbon evacuat de centrala termica.

- racordul flexibil pentru evacuarea gazelor de ardere trece din incaperea centralei termice in dormitor. Este incalcata prevederea din [5] pct. 8.21 a): „Este interzisa: trecerea burlanelor dintr-o incapere in alta, cu exceptia burlanelor etanse, imbinate prin sudura”.

- racordul flexibil este in contact direct cu parchetul dormitorului, incalcandu-se prevederea din [3] pct. 2.3.13: „Cosurile de fum (sau de ventilare) si sobele se alcatuiesc, executa si izoleaza fata de elementele combustibile ale constructiei conform reglementarilor tehnice in acest domeniu, astfel incat sa nu conduca la incendii datorita transmiterii caldurii sau a scaparilor de gaze fierbinti, flacari, scantei etc”.

Astfel de situatii, ca cele prezentate mai sus, nu sunt singulare.
Din pacate, desi legislatie tehnica exista si este bine pusa la punct, nici un organism al statului nu verifica respectarea ei. Cosurile de fum nu se fac/modifica pe baza unui proiect, asa cum cere Legea 10/1995! Nu se curata anual cosurile de fum! Astfel, Romania se situeaza printre tarile cu cele mai multe accidente (raportate la numarul de locuitori) datorate cosurilor de fum iar numarul acestor accidente creste de la an la an.

Bibliografie
[1] I13-2002 – „Normativ privind proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala”
[2] GP 051-2002 – „Ghid de proiectare, executie si exploatare a centralelor termice mici”
[3] P118-99 – „Normativ de siguranta la foc a constructiilor”
[4] Ordinul Ministrului Administratiei si Internelor nr. 163/2007 pentru aprobarea „Normelor generale de aparare impotriva incendiilor – Anexa”
[5] NTPEE-2008 – „Norme tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale”

Autori:Expert Tehnic Extrajudiciar si Consultant – Cristian CETATEANU
Expert Tehnic Extrajudiciar si Consultant – Florin CETATEANU

 

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video