Prescriptia tehnica ISCIR PT A1-2010

4308 vizualizari
verificarea tehnica in utilizare a aparatelor utilizate pentru incalzit
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru instalarea, montarea, repararea, intretinerea si verificarea tehnica in utilizare a aparatelor utilizate pentru incalzit

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 513 bis din 23.07.2010, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT A1 – 2010 “Aparate de incalzit alimentate cu combustibil solid, lichid sau gazos cu puteri nominale ≤400 kW“. Aceasta prescriptie tehnicǎ a fost aprobatǎ cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr. 1.007 din 21.05.2010 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. Prescriptia are drept scop stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru instalarea, montarea, repararea, intretinerea si verificarea tehnica in utilizare a aparatelor utilizate pentru incalzit.

Prescriptia PT A1 - 2010 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 240 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) Hotararea Guvernului nr.1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 22 decembrie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare; 

c) Hotararea Guvernului nr. 453/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 300 din 6 mai 2003, cu modificarile si completarile ulterioare;

d) Hotararea Guvernului nr.574/2005 privind stabilirea cerintelor referitoare la eficienta cazanelor noi pentru apa calda care functioneaza cu combustibili lichizi sau gazosi, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 596 din 11 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare;

Prevederile prescriptiei tehnice PT A 1 – 2010 se aplica la:
- aparatele, cu puteri nominale P≤400 kW utilizate pentru incalzit, alimentate cu combustibil gazos sau lichid;
- cazanele de apa calda, cu puteri nominale P≤400 kW si temperatura maxima a apei calde de cel mult 110 °C, alimentate cu combustibil gazos, lichid sau solid;
- cazanele de abur de joasa presiune cu debitul nominal Q ≤ 0,6 t/h si presiunea maxima a aburului de cel mult 0,05 MPa (0,5 bar) alimentate cu combustibil gazos, lichid sau solid;

De asemenea, prevederile acestei prescriptii tehnice se aplica si la cazanele cu puteri nominale P≤400 kW, care poarta marcajul CE astfel:
- pentru apa fierbinte la temperatura maxima de 120 °C, cu conditia ca dispozitivele de siguranta sa fie limitate la cel mult 110 °C de catre producator sau de catre persoane juridice autorizate conform prezentei prescriptii;
- pentru abur cu presiunea maxima de 1 bar, cu conditia ca dispozitivele de siguranta sa fie limitate la cel mult 0,5 bar.

A. Instalarea si montarea aparatelor.
Instalarea sau montarea aparatelor se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate.

Pentru serviciile prestate, producatorul aparatelor sau persoanele juridice autorizate pentru instalarea sau montarea aparatelor, dupa caz, trebuie sa intocmeasca si sa emita o declaratie de conformitate (vezi anexa alaturata)

Aparatele instalate/montate se inregistreaza de persoana juridica autorizata de catre ISCIR in “Registrul de evidenta a lucrarilor” (vezi anexa alaturata).

- Instalarea aparatelor se efectueaza sub supravegherea personalului tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrarilor (R.S.L.), cu respectarea legislatiei specifice in vigoare.

La instalare se efectueaza amplasarea aparatelor pe pozitie si racordarea acestora la utilitati dupa caz: circuitele de apa, combustibil, energie electrica si gaze arse, conform documentatiei de instalare.

- Montarea aparatelor se efectueaza sub supravegherea R.S.L. si consta din activitati de asamblare prin imbinari demontabile a componentelor acestora, executate conform unei documentatii tehnice, ca de exemplu cazane livrate pe elemente, arzatoare sau sisteme de ardere livrate separat.

B. Punerea in functiune a aparatelor si admiterea functionarii.
Se admite functionarea urmatoarelor tipuri de aparate:
1) aparate noi care respecta cerintele privind introducerea pe piata stabilite de reglementarile tehnice ce transpun directive europene specifice.

2) aparate vechi care au mai functionat si 
a) provin din Uniunea Europeana si 
- care respecta cerintele privind introducerea pe piata stabilite prin directivele europene specifice, sau
- care au fost construite anterior intrarii in vigoare a directivelor europene aplicabile si au fost introduse pe piata cu respectarea reglementarilor nationale ale statului membru in care au fost construite;
b) provin din afara Uniunii Europene si respecta cerintele privind introducerea pe piata, stabilite de reglementarile tehnice ce transpun directive europene specifice.

3) cazane de abur de joasa presiune construite dupa practici ingineresti.

Punerea in functiune si admiterea functionarii se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate.

In vederea efectuarii punerii in functiune, detinatorul/utilizatorul aparatului are obligatia de a pune la dispozitia persoanei juridice autorizate cel putin urmatoarele documente:
a) declaratia de conformitate;
b) instructiunile de instalare, montare, reglare, utilizare si intretinere, livrate impreuna cu aparatul, redactate sau traduse in limba romana;
c) avizul privind furnizarea gazelor naturale, unde este cazul;
d) autorizarea instalatiei de alimentare cu gaz petrolier lichefiat, unde este cazul;
e) schema termomecanica a centralei termice avizata de catre personalul tehnic de specialitate, responsabil cu avizarea documentatiei tehnice de instalare (R.A.D.T.I.), atunci cand este echipata cu cazane avand puterea nominala mai mare de 70 kW.

La punerea in functiune a aparatelor se respecta instructiunile aplicabile elaborate de producator, specifice fiecarui tip de aparat si prevederile PTA1 -2010. Se vor efectua cel putin urmatoarele verificari tehnice:
a) verificarea integritatii aparatului;
b) verificarile aplicabile prevazute in “Livretul aparatului“.

C. Verificarea tehnica a aparatelor vechi. 
In vederea repunerii in functiune sau admiterea functionarii aparatelor vechi se efectueaza urmatoarele:
a) verificarea integritatii aparatului;
b) operatii de curatare a aparatului;
c) incercarea la presiune hidraulica, executata la cazane reparate la elementele sub presiune;
d) verificarea si reglarea instalatiei de ardere, in scopul realizarii unei arderi complete, cu eficienta indicata de producator;
e) verificarile aplicabile in conformitate cu conditiile tehnice prevazute in livretul aparatului precum si in instructiunile producatorului.

Se considera aparate vechi acele aparate care au mai functionat fara a avea admisa functionarea sau cele care au avut admisa functionarea conform prevederilor prescriptiilor tehnice aplicabile si au fost mutate pe un nou amplasament.

Punerea/repunerea in functiune si admiterea functionarii se finalizeaza prin:
- efectuarea verificarilor prevazute la pct. B sau C si completarea livretului aparatului de catre personalul tehnic de specialitate, responsabil cu verificarea tehnica in utilizare a aparatelor (R.V.T.), care confirma respectarea prevederilor PT A1 – 2010;
- instruirea detinatorului/utilizatorului de catre R.V.T., privind functionarea in conditii de siguranta a aparatului si obligativitatea efectuarii verificarilor tehnice periodice conform PTA1- 2010.

D. Verificarea tehnica periodica a aparatelor. 
Verificarea tehnica periodica a aparatelor se efectueaza la un interval de 2 ani de catre persoane juridice autorizate si consta in:
a) verificarea existentei “Livretului aparatului”, aflat la detinator/utilizator;
b) verificarea integritatii aparatului si a mentinerii conditiilor initiale de instalare;
c) activitati de curatare a aparatului daca este necesar;
d) incercarea la presiune hidraulica la cazane efectuata la intervale de 4 ani;
e) verificarea si reglarea instalatiei de ardere, in scopul realizarii unei arderi complete, cu eficienta indicata de producator;
f) analiza gazelor arse si verificarea incadrarii valorilor in limitele admise;
g) verificarea functionarii corecte a dispozitivelor de control, reglare si siguranta;
h) verificarile aplicabile in conformitate cu conditiile tehnice prevazute in livretul aparatului precum si in instructiunile producatorului.
Livretul aparatului se completeaza de catre R.V.T.

E. Repararea si intretinerea aparatelor.
Repararea si intretinerea aparatelor se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. Acestea trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate.

Pentru activitatile efectuate, persoanele juridice autorizate, care efectueaza lucrari de reparare, intocmesc si elibereaza o declaratie de conformitate,conform modelului de mai sus.

Repararea si intretinerea aparatelor se efectueaza sub supravegherea RSL, cu respectarea instructiunilor producatorului si a documentatiei de reparare.
Inlocuirea dispozitivelor de siguranta, de control si de reglare se face numai cu produse similare construite de catre producator sau cu produse similare certificate CE. Inlocuirea arzatorului se face numai cu arzatoare indicate de catre producatorul aparatului.

Automatizarea cazanelor aflate in exploatare care nu sunt echipate cu sisteme de de automatizare sau modernizarea sistemelor de de ardere si de automatizare ale cazanelor si instalatiilor anexe se face pe baza unei documentatii tehnice care respecta cerintele mentionate in PT C 11-2010.

F. Repunerea in functiune a aparatelor.
Repunerea in functiune a aparatelor dupa reparare se face de persoane juridice autorizate pentru verificari tehnice in utilizare, prin efectuarea urmatoarelor:
- verificarea lucrarilor de reparare efectuate;
- verificarea existentei declaratiei de conformitate si a documentatiei tehnice de reparare dupa caz;
- efectuarea verificarilor in conformitate cu conditiile tehnice prevazute in livretul aparatului, precum si in instructiunile producatorului.

Toate verificarile efectuate se consemneaza de catre R.V.T. in livretul aparatului.

 

Ing. Cristian Guta
cristianguta@yahoo.

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video