Prescriptia tehnica ISCIR PT C11-2010

2140 vizualizari
sisteme de automatizare aferente centralelor termice
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru montarea, punerea in functiune, repararea, utilizarea si intretinerea sistemelor de automatizare aferente centralelor termice

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.513 bis din 23.07.2010, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT C11 – 2010 "Sisteme de automatizare aferente centralelor termice si instalatii de ardere aferente cazanelor". Aceasta prescriptie tehnicǎ a fost aprobatǎ cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri nr. 1.007 din 21.05.2010 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. Prescriptia are drept scop stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru montarea, punerea in functiune, repararea, utilizarea si intretinerea sistemelor de automatizare care echipeaza cazanele si instalatiile termomecanice anexe din centrala termica, precum si pentru instalatiile de ardere aferente acestor cazane.

Prevederile prescriptiei tehnice PT C11 – 2010 se aplica la:
a) sistemele de ardere si de automatizare pentru:
- cazane de abur si de apa fierbinte;
- cazane de apa calda cu puterea P > 400 kw si cazane de abur de joasa presiune cu debitul Q > 0,6 t/h.
b) instalatiile de automatizare aferente centralelor termice si instalatiilor termomecanice anexe ale cazanelor.

Domeniul de aplicare al PT C11 – 2010 cuprinde:
- modernizarea sistemelor de automatizare si de ardere ale cazanelor si instalatiilor anexe din centralele termice aflate in exploatare;
- sistemele de automatizare noi care integreaza sistemele individuale ale cazanelor si ale instalatiilor termomecanice anexe din centralele termice atunci cand nu sunt furnizate de producatorul cazanelor si/sau echipamentelor;
- automatizarea centralelor termice si cazanelor aflate in exploatare si care nu sunt echipate cu sisteme de automatizare.

Sistemele de automatizare noi se monteaza, se pun in functiune, se repara, se intretin si se exploateaza in conformitate cu prevederile prescriptiei tehnice PT C11 - 2010. De asemenea si sistemele de automatizare construite si puse in functiune anterior intrarii in vigoare a PT C11 – 2010 se repara, se intretin si se exploateaza in conformitate cu prevederile acestei prescriptii.

Trebuie subliniat faptul ca urmatoarele categorii de sisteme de automatizare nu intra sub incidenta PT C 11-2010 si anume:
- sistemele de automatizare individuale, aferente cazanelor de apa calda alimentate cu combustibili gazosi si lichizi cu puteri P < 400 kw, prevazute de PT A1 – 2010;
- sistemele de automatizare ale instalatiilor si echipamentelor tehnologice din domeniul nuclear;
- sistemele de automatizare aferente cazanelor si instalatiilor termomecanice anexe, aflate pe nave, platforme marine mobile sau fixe.

A. Cerinte esentiale pentru sistemele de automatizare si de ardere
Nivelul de dotare al centralelor termice si al echipamentelor individuale cu sisteme de automatizare, precum si functiile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca, se stabilesc de catre proiectant.
Sistemele de automatizare trebuie sa realizeze, pentru fiecare echipament tehnologic in parte, functiile pentru care au fost proiectate, asigurand pornirea, supravegherea si reglarea automata a functionarii, protectia si oprirea in conditii de siguranta a cazanelor de abur, de apa calda si de apa fierbinte, precum si a celorlalte instalatii termomecanice anexe din centralele termice pe care le deservesc.

Principalele functii realizate de sistemele de automatizare de la cazanele de abur, de apa calda si de apa fierbinte sunt:
- de comanda;
- de reglare;
- de protectie;
- de semnalizare si
- de monitorizare a parametrilor functionali.
Stabilirea functiilor sistemului de automatizare trebuie sa tina seama de caracteristicile constructive si functionale ale fiecarui tip de cazan, de cerintele detinatorului/utilizatorului, precum si de conditiile minime prevazute in PT C11 – 2010. 

Conditiile obligatorii referitoare la cazane sunt urmatoarele:
- pentru toate cazanele trebuie sa se prevada un sistem de semnalizare preventiva si de avarie.
- pentru toate tipurile de cazane consumatoare de combustibili gazosi sau lichizi se va stabili un sistem de protectie aferent procesului de ardere.
- toata gama de cazane care functioneaza cu depresiune in focar vor fi prevazute cu un sistem de protectie aferent procesului de evacuare a gazelor de ardere.
- pentru toate tipurile de cazane de abur se va prevede un sistem de reglare automata a alimentarii cu apa.
- cazanele de abur cu tambur care au debitul nominal D > 10 t/h vor fi dotate cu un sistem de reglare automata a nivelului. 
- toate tipurile de cazane de abur cu strabatere fortata vor avea un sistem de reglare automata a alimentarii cu apa.

Modul de supraveghere in functionare, permanent sau nepermanent, se stabileste de catre proiectantul centralei termice tinand seama de caracteristicile constructiv–functionale ale cazanelor si ale instalatiilor termomecanice anexe din centrala termica si de nivelul de dotare al acestora cu sisteme de automatizare.
Regimul de supraveghere permanent sau nepermanent trebuie precizat in documentatia tehnica pentru obtinerea avizului obligatoriu de instalare la cazane de abur si de apa fierbinte sau in documentatia de instalare pentru cazanele de apa calda si abur de joasa presiune.
In cazul regimului de functionare fara supraveghere permanenta (supraveghere periodica) intervalele de timp maxime dupa care este obligatoriu ca operatorul sa fie prezent in centrala termica pentru efectuarea verificarilor instalatiei este de 24 ore (simbol Sp -24) sau 72 ore (Sp - 72).

Intr-o centrala termica pot functiona simultan in regim de supraveghere nepermanenta maxim 3 cazane, cu exceptia celor alimentate cu combustibil solid, astfel:
- cazane de abur avand debitul maxim de 10 t/h si presiunea maxima 16 bar sau cazane de apa fierbinte avand debitul maxim 5 Gcal/h;
- cazane de apa calda avand puterea maxima de 1.000 kw sau cazane de abur de joasa presiune cu debitul maxim 1 t/h.

B. Montarea, punerea in functiune, repararea si intretinerea sistemelor de ardere si de automatizare
Montarea, punerea in functiune, repararea si intretinerea sistemelor de ardere care deservesc cazanele se efectueaza de catre:
- persoane juridice romane sau dintr–un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, autorizate de catre I.S.C.I.R.;
- persoane juridice dintr–un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, autorizate de autoritatea competenta din statul respectiv;


- producatorul acestora sau producatorul cazanului; in acest caz nu este necesara obtinerea autorizatiei de la I.S.C.I.R.
Montarea, punerea in functiune, repararea si intretinerea sistemelor de automatizare aferente centralelor termice se efectueaza de catre:
- persoane juridice romane sau dintr–un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, autorizate de catre I.S.C.I.R.;
- persoane juridice dintr–un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, autorizate de autoritatea competenta din statul respectiv.
Persoanele juridice autorizate de catre I.S.C.I.R. sau de catre autoritatile competente din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European trebuie sa fie inregistrate in Registrul I.S.C.I.R. al persoanelor juridice autorizate.
In cadrul operatiilor de montare, punere in functiune, reparare si intretinere a sistemelor de ardere si automatizare se pot efectua urmatoarele lucrari:
- realizarea sistemelor de automatizare care integreaza sisteme individuale ale cazanelor si instalatiilor termomecanice anexe din centralele termice;
- modernizarea sistemelor de automatizare si a instalatiilor de ardere ale cazanelor si instalatiilor anexe din centralele termice aflate in exploatare;
- automatizarea instalatiilor de ardere si a cazanelor aflate in exploatare si care nu sunt echipate cu sisteme de automatizare;
- montarea instalatiilor de ardere la cazane livrate fara arzator;
- repararea sistemelor de automatizare si a instalatiilor de ardere ale cazanelor si a sistemelor de automatizare ale echipamentelor anexe din centralele termice;
- inlocuirea instalatiilor de ardere, de reglare, de automatizare si de protectie cu alte instalatii, diferite functional fata de cele prevazute in proiectul initial (modernizare), sau dotarea cazanelor cu asemenea instalatii;
Pentru toate lucrarile mentionate mai sus sunt necesare documentatii tehnice avizate de catre persoane fizice atestate de I.S.C.I.R. pentru avizarea documentatiei tehnice de automatizare (R.A.D.T.A.). 
- incercarea la cald a cazanelor de abur, de apa fierbinte, de apa calda si abur de joasa presiune. Aceasta se efectueaza in conformitate cu cerintele prescriptiilor tehnice aplicabile.

C. Exploatarea sistemelor de ardere si de automatizare
Proiectantul centralei termice stabileste necesarul de personal de deservire a echipamentelor din centrala termica care trebuie sa fie autorizat de catre I.S.C.I.R. in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

1. Exploatarea in regim permanent se poate face de catre:
- fochisti, autorizati pentru clasele si grupele de cazan deservite si instruiti cu privire la exploatarea sistemului de automatizare din centrala termica;
- automatisti pentru supraveghere si intretinere cazane, in cazul centralelor termice echipate cu mai multe cazane, care au fiecare urmatoarele caracteristici: cazanele de abur avand debitul de cel mult 10 t/h si presiunea de 16 bar si respectiv, cazanele de apa fierbinte avand debitul de cel mult 5 Gcal/h.
2. Exploatarea in regim nepermanent prin supraveghere Sp–24 sau Sp-72 se poate face si de catre personalul tehnic al detinatorului/utilizatorului, instruit de catre persoana juridica ce efectueaza punerea in functiune, pe baza instructiunilor specifice emise de catre producatorul cazanului, precum si ale celor referitoare la centrala termica emise de proiectantul centralei termice

Ing. Cristian Guţă

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video