Prescriptia tehnica ISCIR PT C7-2010

2101 vizualizari
repararea si reglarea dispozitivelor de siguranta
Distribuie pe

Noutati privind conditiile si cerintele tehnice pentru utilizarea, verificarea la deschidere/inchidere, repararea si reglarea dispozitivelor de siguranta

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.385 bis din 10.06.2010, a fost publicata prescriptia tehnica ISCIR PT C7 – 2010 "Dispozitive de siguranta". Aceasta a fost aprobata cu ordinul Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de afaceri nr.663 din 12.04.2010 si a intrat in vigoare la 30 de zile de la publicare. Prescriptia are drept scop stabilirea conditiilor si cerintelor tehnice pentru utilizare, verificarea la deschidere/inchidere, reparare si reglare, scoaterea din uz si casarea dispozitivelor de siguranta. 

Prescriptia PT C 7 - 2010 este intocmita in concordanta cu principalele acte normative care reglementeaza domeniul prezentat in acest articol si anume:
a) Legea nr.64/2008 privind functionarea in conditii de siguranta a instalatiilor sub presiune, instalatiilor de ridicat si a aparatelor consumatoare de combustibil, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.240 din 27 martie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Hotararea Guvernului nr.1340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.37 din 21 ianuarie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare; 
c) Hotararea Guvernului nr.584/2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.404 din 16 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) Legea nr.319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.646 din 26 iulie 2006;
e) Legea nr.307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.633 din 21 iulie 2006;

Prevederile prescriptiei tehnice PT C 7 – 2010 se aplica dispozitivelor de siguranta care echipeaza instalatiile/echipamentele sub presiune ce fac obiectul prevederilor prescriptiilor tehnice aplicabile.
Prin dispozitive de siguranta se inteleg:
 - supape de siguranta,
- membrane de rupere. 


Supapele de siguranta sunt : 
1.cu actiune directa, ce pot fi: cu arc, cu greutate axiala si cu parghie si contragreutate;
2.cu actiune indirecta, care sunt : pilotate sau cu impuls ;
3.cu actiune mixta: cu arc si cu actionare la distanta sau cu arc si incarcare suplimentara.
Membranele de rupere, din punct de vedere constructiv, sunt de urmatoarele tipuri:
- membrane bombate conventional tensionate;
- membrane bombate cu santuri sau rizuri;
- membrane bombate invers;
- membrane bombate invers cu santuri sau rizuri;
- membrane multistrat;


A. Utilizarea dispozitivelor de siguranta
Utilizarea dispozitivelor de siguranta se efectueaza in conformitate cu instructiunile proprii de utilizare, precum si cu respectarea instructiunilor de utilizare ale instalatiei/echipamentului protejat. Se admite utilizarea dispozitivelor de siguranta care sunt insotite de declaratia de conformitate si documentatia tehnica elaborata de producator.
Supapele de siguranta trebuie sa lucreze lin sau cu deschidere brusca, fara intepeniri si fara vibratii daunatoare care pot deteriora supapa de siguranta sau instalatia.
Dispozitivele de siguranta trebuie sa fie montate direct pe echipament sau pe compartimentele care le protejeaza , pe cat posibil la partea superioara. 
Montarea dispozitivelor de siguranta se face in conformitate cu documentatia tehnica de insotire a echipamentului sub presiune pe care il deserveste. Autorizarea in functionare a instalatiei/echipamentului sub presiune in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice specifice nu se efectueaza fara existenta dispozitivelor de siguranta verificate /reglate, care le deservesc.

B. Verificarea dispozitivelor de siguranta 
Verificarea dispozitivelor de siguranta se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Pentru serviciile prestate, producatorul dispozitivelor de siguranta sau persoanele juridice autorizate pentru verificarea dispozitivelor de siguranta, dupa caz, trebuie sa intocmeasca si sa emita o declaratie de conformitate (vezi anexa 1 alaturata) 

Verificarile supapelor de siguranta constau in efectuarea urmatoarelor categorii de verificari:
a) verificarea in functionare la deschidere – inchidere
Aceasta verificare se efectueaza in urmatoarele situatii:
-atunci cand este prevazut in instructiunile de exploatare ale echipamentului/instalatiei deservite;
-in termen de maxim un an de la punerea/repunerea in functiune a echipamentului/instalatiei deservite;
-anual, intre verificarile tehnice periodice ale echipamentului/instalatiei deservite;
Verificarea in functionare la deschidere – inchidere se efectueaza de catre persoane juridice autorizate:
-pe standuri de verificare la inchidere – deschidere;
-“on-line” la locul de functionare, cu echipamente de testare care permit masurarea presiunii de declansare a supapelor de siguranta.
Verificarea consta in efectuarea a trei deschideri – inchideri succesive, iar abaterea presiunii de reglare (“a”) trebuie sa se incadreze in valorile prevazute in PT C7 – 2010.
Daca rezultatul verificarii este corespunzator, persoana juridica autorizata emite un buletin de verificare a functionarii la deschidere/inchidere.
b) verificarea tehnica periodica
Aceasta verificare se efectueaza numai pe standuri de proba ale persoanelor juridice autorizate.
In cadrul acestei verificari se executa urmatoarele:
- verificarea exterioara a supapelor de siguranta;
- revizia tehnica a partilor componente ale supapelor de siguranta;
- incercarea la presiune hidraulica a supapelor de siguranta;
- verificarea etanseitatii pentru corpul supapelor de siguranta;
- verificarea reglarii supapelor de siguranta;
- verificarea etanseitatii ventilului supapelor de siguranta;
Verificarea etanseitatii ventilului se efectueaza numai dupa finalizarea tuturor celorlalte verificari, la o presiune egala cu 0,9 din presiunea de reglare, avand in vedere folosirea unui fluid cu o stare fizica la fel cu aceea a fluidului de lucru al supapei de siguranta. Aceasta verificare se considera reusita daca dupa 30 minute de mentinere a presiunii de proba nu se constata scurgeri ale fluidului.
Supapele de siguranta se supun verificarilor tehnice periodice la scadenta, conform intervalelor de timp prevazute echipamentelor/instalatiilor pe care le deservesc, daca producatorul nu a prevazut un interval de timp mai mic.
Dispozitivele de siguranta cu membrane de rupere, neavand elemente componente mobile, nu necesita intretinere ci doar o verificare periodica a integritatii acestora. 
Membranele de rupere se inlocuiesc in urmatoarele situatii:
-in toate cazurile de deteriorare constatate; 
-in cazul distrugerii membranei; 
-in cazurile si la intervalele prevazute de proiectant sau de producatorul acestora. 

C. Repararea dispozitivelor de siguranta
Repararea dispozitivelor de siguranta se efectueaza de catre producatorul acestora, de catre persoane juridice autorizate de catre ISCIR sau de catre persoane juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre ale UE. Persoanele juridice autorizate de autoritatile competente din statele membre trebuie sa fie inregistrate in Registrul ISCIR al persoanelor juridice autorizate. 
Pentru serviciile prestate, producatorul dispozitivelor de siguranta sau persoanele juridice autorizate pentru verificarea dispozitivelor de siguranta, dupa caz, trebuie sa intocmeasca si sa emita o declaratie de conformitate (vezi anexa1)
Verificarea repararii se efectueaza de catre personalul tehnic de specialitate, responsabil cu supravegherea lucrarilor (R.S.L.) al persoanei juridice autorizate.
Lucrarile de reparare se executa numai la supapele de siguranta la care detinatorul/utilizatorul prezinta documentatia tehnica a acestora, care sa permita identificarea tuturor datelor tehnice necesare efectuarii lucrarilor de reparare. 
Lucrarile de reparare se fac in baza unor proceduri de reparare specifice. Piesele uzate se inlocuiesc obligatoriu cu piese de schimb certificate precum cele utilizate la executia supapelor de siguranta noi.
Persoana juridica autorizata pentru reparatii raspunde pentru calitatea reparatiei. Un exemplar din documentatia tehnica utilizata la repararea supapei de siguranta trebuie pastrata la reparador, iar un exemplar se anexeaza la cartea instalatiei – partea de evidenta a verificarilor instalatiei/echipamentului sub presiune pe care o deserveste.
Dupa repararea supapelor de siguranta acestea se supun verificarilor si incercarilor prevazute de cerintele PT C7- 2010.
Repararea, verificarea, reglarea si verificarea tehnica periodica a supapelor de siguranta sudate din constructie pe echipamentele sub presiune a caror reglare se efectueaza direct pe instalatia/echipamentul deservit, se face in conformitate cu instructiunile tehnice specifice care pot cuprinde si instructiuni de reparare, reglare si verificare, fara taierea si resudarea sau demontarea acestora de pe instalatiile/echipamentele sub presiune deservite.
Supapa de siguranta reparata se reutilizeaza numai pe baza declaratiei de conformitate pentru repararea supapei de siguranta sau pentru lotul de supape de siguranta reparate si a buletinului de verificare/reglare emis dupa verificarea/reglarea acesteia/acestora de catre persoana juridica autorizata. 

I.S.C.I.R. autorizeaza persoane juridice pentru urmatoarele activitati cu privire la dispozitivele de siguranta:
- verificare la deschidere/inchidere;
- reparare si reglare.
 

Ing. Cristian Guţă
cristianguta@yahoo.com

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video