Cum să cureți o chiuvetă din oțel inoxidabil în 6 pași

1010 vizualizari
chiuvetă din oțel inoxidabil
Distribuie pe

Deși paleta de materiale disponibile s-a diversificat, chiuvetele din oțel inoxidabil continuă să fie cea mai populară alegere pentru bucătării. Asta în ciuda muncii suplimentare necesare pentru a le menține curate și strălucitoare. Cum știm că mulți dintre voi „se luptă” zilnic cu această provocare, ne-am gândit să vă ușurăm munca și să facem sarcina curățării chiuvetei puțin mai ușoară. Iată așadar 6 pași simpli de urmat ca să redai chiuvetei tale strălucirea originală.

Recunoaște: ca să menții chiuveta sau alte aparate electrocasnice din oțel inoxidabile mereu strălucitoare, trebuie să investești mult timp și energie. Altfel, amprentele, praful și petele de cele mai variate feluri, iar rapid loc aspectului strălucitor. Dar nu mai trebuie să fie neapărat așa, iar de acum poți spune adio alimentelor lipite, dungilor și petelor. Iar partea ce mai interesantă e că nu ai nevoie de soluții sofisticate și costisitoare, ci doar de câteva produse pe care majoritatea dintre noi le avem deja acasă în cămară. Cu ajutorul lor și cu un minim de efort, poți lustrui chiuveta dacă urmezi doar acești 6 pași pe care urmează să ți-i prezentăm.

Pe scurt
    1. Clătește chiuveta cu apă de la robinet
    2. Acoperă chiuveta cu bicarbonat de sodiu
    3. Freacă în direcția striațiilor oțelului
    4. Pulverizează oțet nediluat, așteaptă și clătește
    5. Dacă este necesar, aplică o pastă de oțet și cremă de tartru, apoi clătește din nou
    6. Lustruiește cu câteva picături de ulei de măsline
Ca să vezi instrucțiunile complete despre cum să cureți o chiuvetă din inox, uite mai jos detalierea și explicarea fiecărui pas.

Instrumente și materiale

Pentru început hai să vedem împreună de ce vei avea nevoie. 
    • Săpun de vase 
    • Bicarbonat de sodiu 
    • Shaker 
    • Perie de frecat 
    • Oțet 
    • Recipient cu pulverizator 
    • Cremă de tartru 
    • Pânză din microfibră 
    • Ulei de măsline
Pe toate cele de mai sus le poți găsi în aproape orice supermarket sau magazin universal mai mare.

PASUL 1: Clătește chiuveta cu apă de la robinet

Clătește bazinul chiuvetei pentru a îndepărta orice resturi de mâncare. Asigură-te că umezești și robinetul și blatul din jur. Dacă sunt resturi greu de îndepărtat bine puternic lipite de ea, poți aplica puțin detergent de vase, iar ulterior clătește cu apă caldă.

PASUL 2: Aplică pe chiuvetă bicarbonat de sodiu

În continuare, acoperă chiuveta cu un strat de bicarbonat de sodiu. Această substanță este suficient de blândă pentru a nu zgâria finisajul, dar în același timp este și suficient de rezistentă pentru a face față depunerilor din apa dură și celor din grăsimii. În plus, mai are și proprietatea de a îndepărta mirosurile fără să lase în urmă reziduuri toxice, pe care le-ar putea lăsa alți agenți mai puternici de curățare pe care îi poți cumpăra la preț cu siguranță mai mare. Pentru un control mai bun și o distribuire mai uniformă pe suprafața chiuvetei, ia în considerare posibilitatea de a-l turna mai întâi într-un dispenser de parmezan gol (și curățat) cu care să ajungi și în zonele mai dificile.

PASUL 3: Frecați în direcția striațiilor oțelului

Folosește o perie din nylon moale sau cel mult medie pentru a freca bicarbonatul de sodiu în direcția striațiilor metalice. Ca sfat suplimentar, nu face niciodată treaba asta cu vată de oțel, perii de oțel sau alte unelte de frecat foarte abrazive, pentru că ele pot provoca zgârieturi suplimentare sau pot lăsa în urmă particule de metal predispuse la rugină. O periuță de dinți, de pildă, funcționează bine pentru spațiile mai strâmte și zonele dificile din jurul bateriei, de la îmbinarea cu blatul sau din jurul scurgerii. Pe măsură ce freci cu bicarbonat de sodiu, micile zgârieturi fine de pe chiuvetă vor deveni mai puțin vizibile.

PASUL 4: Pulverizează oțet nediluat, așteaptă câteva minute, apoi clătește din nou

După ce ai frecat, dar înainte de a clăti, pulverizează oțet nediluat peste reziduurile de bicarbonat de sodiu rămase. Pe măsură ce cele două substanțe vor intra în contact, vor începe să reacționeze efervescent. Gândește-te la această reacție ca la o acțiune suplimentară de frecare. Aciditatea oțetului dizolvă eficient depozitele de calciu care cauzează petele de apă, în plus, este un dezinfectant natural la fel de eficient. Așteaptă câteva minute pentru ca reacția chimică să se estompeze, apoi clătește bine. Usucă imediat chiuveta pentru a evita petele de apă.

PASUL 5 (opțional): Freacă folosind o pastă de oțet și cremă de tartru

Dacă petele încă persistă, amestecă o cană de oțet alb distilat cu un sfert de cană de cremă de tartru. Proprietățile acide ale acesteia din urmă, precum și textura sa ușor abrazivă, fac din cremă de tartru un ingredient esențial în multe produse de îndepărtare a petelor făcute în casă. Aplică o lingură de pastă de oțet și tartrul direct pe pată. Apoi freacă ușor cu o cârpă și lasă pasta să stea pe pată timp de cinci minute. Folosește acest amestec ca măsură suplimentară doar dacă este necesar; oțetul singur ar trebui să fie suficient de puternic pentru a curăța majoritatea petelor. Odată ce petele au dispărut, clătește zonele cu apă caldă și șterge apoi chiuveta.

PASUL 6: Lustruiește chiuveta cu ulei de măsline

Ultimul, dar nu cel din urmă pas, e cel menit să redea chiuvetei strălucirea și desăvârșește efortul de până aici: odată ce chiuveta este curată și uscată, aplică pe o cârpă care nu lasă scame câteva picături de ulei de măsline și lustruiește ușor chiuveta și bateria până când acestea strălucesc.
Simplu sau complicat? Încearcă și tu și spune-ne cum a mers!

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Reea Agency

Video