LED - Lumina, Eficienta, Dezvoltare. Tinerii sunt cei mai afectati de calitatea luminii

5 vizualizari
lumina de la tablete afecteaza melatonina
Distribuie pe

Adolescentii si tinerii adorm cu 38% mai greu ca adultii din cauza luminii provenite de la telefoanele mobile, tablete si alte dispozitive cu ecran auto-iluminat, a concluzionat un studiu condus de Prof. Mariana Figueiro, director al programului „Lumina si sanatatea” al Lighting Research Center (LRC) de la Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, NY, Statele Unite.

Cercetatorii au constatat ca lumina de la tablete afecteaza melatonina pe care organismul uman o produce seara si in orele care urmeaza, aceasta avand un important efect asupra somnului. Astfel, lumina ecranului tabletei a afectat ora instalarii si calitatea somnului subiectilor studiati. Studiile publicate in Lighting Research & Technology arata ca expunerea pentru o ora a subiectilor tineri la lumina produsa de dispozitive cu ecran luminos le-a afectat negativ productia de melatonina in proportie de 23% iar expunerea timp de doua ore le-a redus melatonina cu 38%. Studiul a relevat de asemenea ca tinerii sunt mai sensibili la lumina produsa de dispozitive cu auto-iluminare decat adultii. La tineri, intarzierea instalarii somnului datorita efectului de reducere a productiei de melatonina a fost si mai semnificativa.

“Una dintre cele mai surprinzatoare descoperiri ale acestui studiu a fost ca, dintre toti subiectii, tinerii au manifestat sensibilitatea cea mai inalta fata de calitatea luminii in perioada de seara, prin efectele acesteia asupra sistarii productiei de melatonina,” a declarat Prof. Figueiro. “Desi nivelul de lumina a fost similar in timpul acestui studiu, masura in care s-a suprimat productia de melatonina a fost mult mai mare la tinerii studiati acum decat in cazul adultilor observati in celelalte studii desfasurate de LRC.”

Pentru acest studiu recent, 20 de adolescenti (cu varste intre 15 si 17 ani) au urmarit imagini pe dispozitive cu ecran auto-iluminat prin ochelari din sticla orange, care nu au lasat sa treaca lumina cu lungimi de unda reduse, iar apoi au privit aceleasi dispozitive fara sticla orange intermediara. Ochelarii orange au filtrat acea parte a spectrului luminos, cu lungime de unda mica, ce suprima productia de melatonina. Fiecare participant la studiu a purtat de asemenea cate un dispozitiv Daysimeter dezvoltat de LRC – un sensor de activitate si lumina calibrat personal pentru fiecare – pentru a masura si monitoriza lumina pe parcursul ciclurilor circadiene (cicluri fiziologice de-a lungul a 24 de ore), cuantificandu-se perioadele de implicare si de detasare ale fiecarui subiect.

Tinerilor li s-a permis sa foloseasca computere, tablete, e-readere, televizoare, smart-phone-uri, toate fiind dispozitive cu ecran auto-iluminat ce emit lumina „albastra” (cu lungime de unda mica), cunoscut fiind ca aceasta suprima in cel mai inalt grad productia de melatonina. Expunerea la aceasta lumina seara sau noaptea poate conduce la suprimarea acuta si intarzierea semnificativa a productiei melatoninei. Atat oprirea productiei de melatonina in perioada serii cat si intarzierea acestui proces se considera a afecta negativ somnul, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.

“Daca vrem sa avem o noapte cu somn bun, ar trebui sa ne tinem de un program regulat, sa ne crestem nivelul de expunere la lumina in perioada de zi si sa ne reducem expunerea la lumina in orele serii,” a spus Figueiro. “Incercati sa limitati intrebuintarea de dispozitive cu auto-iluminare cu macar doua ore inainte de a merge la culcare. Daca aceasta nu este posibil, cel putin ajustati stralucirea ecranului sau reduceti lumina „albastra” selectand reglaje personalizate de contrast si culori sau purtand ochelari cu tenta portocalie. Aceste actiuni simple pot avea ca rezultat ore mai putin tarzii pentru culcare ceea ce va imbunatati starea de spirit, sanatatea si chiar performanta scolara.”

Adaptat de A.P.I.R.I. dupa BizLED Bureau

ARTICOLE DIN ACEEAŞI CATEGORIE

ADAUGĂ COMENTARII

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Atentie! Nu introduceti date personale in comentarii.
CAPTCHA

Opinii

Licitatii

Valoarea estimata: 1.887 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 5.110 RON
Data publicarii:
Valoarea estimata: 25.210 RON
Data publicarii:

Reea Agency

Video